Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 04/02/2001 Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, το συνεχιζόμενο μπαράζ δηλώσεων γύρω από το θέμα των ελικοπτέρων Μπελ και της διάκρισης των εξουσιών εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, οι επαφές του Υπουργού Εξωτερικών της Αλγερίας στη Λευκωσία, και οι δηλώσεις του Προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Βάσου Λυσσαρίδη και του επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Κατηφόρη, μετά την ημερίδα για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο "Σκέψεις για πήγαινε - έλα", πως την άποψη ότι η άρνηση της τουρκικής πλευρά να προσέλθει στις συνομιλίες δεν θα εμποδίσει το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από το να επιμένει ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία της ειρηνικής εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ΠΑΣΟΚ και Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών δραστηριοποιούνται με επαφές στο χώρο των εθνικών κοινοβουλίων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στο πλαίσιο της προώθησης της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Η "Μάχη", με κύριο τίτλο "Γροθιά στα ναρκωτικά", αναφέρει ότι σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρχές ασφαλείας, μέσα στα πλαίσια μιας συντονισμένης προσπάθειας πάταξης του φαινομένου διακίνησης και εμπορίας, και καταστολής των κυκλωμάτων ναρκωτικών, και ότι πρώτο μέτρο είναι το κλείσιμο κέντρων αναψυχής όπου υπάρχουν υποψίες ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι συντονισμένες προσπάθειες για να αποτραπεί η αναγνώριση του ψευδοκράτους κατά την Ισλαμική Διάσκεψη αναλαμβάνει η κυβέρνηση και προς τούτο ο Υπουργός Εξωτερικών αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη περιοδεία σε ξένες χώρες, ενώ και η επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Αλγερινός ΥΠΕΞ στην Κύπρο δεν είναι άσχετη με την εν λόγω προσπάθεια.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο "Η TELIA παρατυπία!" ότι η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ΚΥΚΝΟΣ, σίγουρα ικανοποίησε αρκετούς επενδυτές, ωστόσο η εν λόγω Επιτροπή φαίνεται ότι περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία, και αυτά, όπως προκύπτει μόνον κατόπιν πίεσης εκ μέρους του Τύπου. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση, ούτε λόγο να αλλάξει την πολιτικής της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και επιθυμεί να συνεχιστεί η καλή σχέση συνεργασίας που αναπτύχθηκε τα τελευταία 10 χρόνια.

Η "Σημερινή", με κύριο τίτλο "Ο Κληρίδης μάς είπε", αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα μιλά για όλα και για το Κυπριακό τονίζει ότι "η δική μου εκτίμηση και η εκτίμηση άλλων που αναμειγνύονται στο Κυπριακό είναι ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού, εκτός εάν είναι λύση που θα περιλαμβάνει το στοιχείο της αναγνώρισης δυο κρατών και κάποια χαλαρή συνομοσπονδία". Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι στα ύψη ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο και τα κόμματα αγωνίζονται νυχθημερόν για να ετοιμάσουν και να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτιά τους με άτομα εγνωσμένου κύρους στην κυπριακή κοινωνία.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο "Κομματικά ξεκαθαρίσματα", ότι υπό τη βαριά σκιά των βουλευτικών εκλογών κινούνται πλέον τα πάντα με κλιμακούμενες εντάσεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο, και ότι η υπόθεση των ελικοπτέρων Μπελ δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι στο ξεπούλημα αποφάσισε να βγάλει το όπλο που του εμπιστεύθηκε η Εθνική Φρουρά, 40χρονος έφεδρος από τα Πάνω Λεύκαρα, ο οποίος συνελήφθη λίγη ώρα μετά από συνάντηση που φέρεται να είχε με υποψήφιο αγοραστή του G3.

Η "Χαραυγή", με κύριο τίτλο "Αυταρχισμός χωρίς ... 'θωράκιση'", αναφέρει ότι λυπηρό χαρακτήρισε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση δίνουν συνέχεια στο θέμα των ελικοπτέρων Μπελ, αρνούμενοι να σεβαστούν την απόφαση της Βουλής, η οποία δεν συμπίπτει με τις δικές τους επιθυμίες. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι σε ένα δισεκατομμύριο λίρες το χρόνο ανέρχονται τα κέρδη από τις παραοικονομικές δραστηριότητες των Κυπρίων, ποσό το οποίο αντιστοιχεί με το 15 με 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι τα οδικά αδικήματα μειώθηκαν κατά 50% από πέρσι χάρη στην καταστολή των "θανατηφόρων" οδικών συνηθειών των Κυπρίων οδηγών από τις αρχές του Ιανουαρίου, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο προϊστάμενος του τμήματος τροχαίας της αστυνομίας Γιώργος Βούτουνος. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει αποστείλει επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ισχυριζόμενος ότι ο Τ/Κ Ομέρ Τέκογουλ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση ως ύποπτος για διακίνηση ναρκωτικών, απήχθη από τη νεκρή ζώνη.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 4 February 2001 - 9:24:03 UTC