Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 05/02/2001 Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για το Κυπριακό χθες στην Πάφο, οι τουρκικές αντιδράσεις κατά της συμμετοχής της Κύπρου στο σύστημα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, οι επικρίσεις που διατύπωσαν από τη Λευκωσία κατά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, ο τραγικός θάνατος δυο Κυπρίων φοιτητών σε τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα και η έναρξη σήμερα άσκησης επί χάρτου των στρατιωτικών επιτελείων Κύπρου και Ελλάδας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μειωμένο αμερικανικό ενδιαφέρον" ότι η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες δεν έχει κηρυχθεί νεκρή, υποστήριξε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Αλλού αναφέρει ότι ποσοστό 40% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι πλέον θεραπεύσιμο, όπως αναφέρθηκε από τον Κύπριο καθηγητή ιατρικής Ανδρέα Νικολαϊδη, που μετέχει στο διεθνές συνέδριο με θέμα "Πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων", που πραγματοποιείται στην Πάφο.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Δυο Κύπριοι φοιτητές σκοτώθηκαν στη Λαμία" αναφέρει ότι δυο Κύπριοι φοιτητές βρήκαν τραγικό θάνατο στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας σε δυστύχημα. Θύματα είναι ο Νικόλας Γεωργίου Κωνσταντινίδης 28 ετών, κτηνίατρος από το Αναβαργός, και ο Ιωάννης Ανδρέα Λοϊζίδης, 28 ετών, φοιτητής από τη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε δηλώσεις του χθες τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να παραμερίσουν τις κομματικές τους διαφορές, αυτή την κρίσιμη για τον τόπο περίοδο, και να αγωνισθούν για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης πατρίδας μας.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αγγίζει το θαύμα" ότι ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο, με πρωτεργάτη τον Κύπριο επιστήμονα Δρα. Παναγιώτη Ζαρβό, ευελπιστεί ότι το πρώτο βιώσιμο έμβρυο από κύτταρα ενός από τους γονείς του, θα μπορεί να εμφυτευτεί, για να μεγαλώσει στη μήτρα της μητέρας τους, τους επόμενους 18 μήνες. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι το θέμα της πιθανής αποδέσμευσης της Βουλής από την εκ των προτέρων έγκριση των αγορών οπλικών συστημάτων - απασχολεί εξ αφορμής της τροπής του θέματος των "Μπελ" κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Διπλό κτύπημα" σημειώνει ότι "διπλό κτύπημα" δέχθηκε η εξωτερική πολιτική της Αθήνας, αλλά και της Λευκωσίας, από το Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον πρώην ΥΠΕΞ της χώρας και πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά, που βρέθηκαν χθες στην Κύπρο ως προσκεκλημένοι της "Σ", με την ευκαιρία των 25 χρόνων ζωής της. Αλλού αναφέρει ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ συνεδριάζει σήμερα εκ νέου, για να αποφασίσει αν θα δεχθεί τα νέα δεδομένα, που αφορούν το αίτημα της οργάνωσης, για αναβάθμιση των μελών της, όπως αυτά προέκυψαν στη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Παιδείας Ουράνιο Ιωαννίδη την περασμένη Παρασκευή.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκβιάζουν για ευρωστρατό" ότι η Αγκυρα εκτοξεύει απειλές και προειδοποιεί τις Βρυξέλλες για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κύπρου στο σύστημα ασφαλείας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η Ενωση αποδεχθεί στρατιωτικές διευκολύνσεις από την Κύπρο αυτό θα επηρεάσει μεταξύ άλλων και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι τα στρατιωτικά επιτελεία Κύπρου και Ελλάδας αρχίζουν σήμερα επί χάρτου άσκηση με την επωνυμία "Ολυμπος" και "Αλέξανδρος", στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Να καθοριστεί στρατηγική" αναφέρει ότι τη μάχη, ούτως ώστε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να γίνει καταλύτης για λύση του κυπριακού προβλήματος θα δώσει το ΑΚΕΛ μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού γράφει ότι διεθνές συμπόσιο με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως του Φιντέλ Κάστρο και του Μίκη Θεοδωράκη θα διοργανώσει στην Πάφο το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Γ' Παναγιάς, σε συνεργασία με το Μητροπολίτη Πάφου, προς τιμήν του Εθνάρχη Μακαρίου. (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ) )


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 5 February 2001 - 7:24:03 UTC