Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 11/02/2001 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των πολιτικών κομμάτων ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών καθώς και η χθεσινή μετάβαση Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εσωτερικές αντιδράσεις στο ΔΗΚΟ" γράφει ότι τέσσερις μόλις μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΔΗΚΟ από τον Τάσο Παπαδόπουλο, ο νέος ηγέτης του κόμματος προκαλεί ήδη αντιδράσεις μεταξύ των παραδοσιακών και των επαγγελματικών στελεχών του ΔΗΚΟ, εξαιτίας του χαρακτήρα και της νοοτροπίας του. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας με χθεσινές δηλώσεις του κάλεσε το ΑΚΕΛ και το εκφραστικό του όργανο να βρουν την εντιμότητα και να παραδεχθούν δημοσίως ότι είναι εναντίον της αμυντικής θωράκισης, όπως την εννοεί η κυβέρνηση, και είπε ότι πάντα επικαλούνται παραθυράκια στη νομοθεσία για να αναστέλλουν τα εξοπλιστικά προγράμματα.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Διχοτόμηση μας προτείνουν οι ΗΠΑ" αναφέρεται σε ομιλία του Προέδρου του ΔΗΚΟ στην οποία, μεταξύ άλλων, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα πικραμένος από τη στάση μερικών αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού, αφού ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, κατά τη τελευταία συνάντηση που είχαν, του είπε ότι πολλοί μεταβαίνουν στην Πρεσβεία και μιλούν για λύση με τη δημιουργία δύο κρατών. Αλλού γράφει ότι ομάδα 50 Ελληνοκυπρίων πέρασε χθες στα κατεχόμενα προκαλώντας την αντίδραση των συγγενών των αγνοουμένων που βρίσκονται στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, οι οποίοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκλεισαν το οδόφραγμα.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα γράφει ότι έρευνα κατά εταιρείας που μπήκε στο Χρηματιστήριο αρχίζει αύριο το Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας με αφορμή καταγγελία επενδυτή, που υποστηρίζει ότι ενώ κατέβαλε τα χρήματα δεν έλαβε τίτλους μετοχών. Σε άλλο δημοσίευμα, γράφει ότι σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο Κρίστοφερ Χίτσενς, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιγκερ όχι μόνο ήξερε αλλά είχε ενημερωθεί για το σχέδιο ανατροπής και δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τον Ιούλιο του 1974, και ενώ οι Βρετανοί πρότειναν να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να προλάβουν και να αποτρέψουν την τουρκική εισβολή στο νησί, ο τότε ισχυρός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τους σταμάτησε.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κόκκινος φάκελος" γράφει ότι σ' ένα κόκκινο φάκελο του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν κλεισμένες οι αναφορές και πληροφορίες που είχε στα χέρια της η Δημοκρατία, για την ύπαρξη πετρελαίων στις νότιες και τις βόρειες ακτές του νησιού, από τη δεκαετία του '70. Αλλού γράφει ότι τα κόμματα συνεχίζουν εντατικά στα παρασκήνια τις προσπάθειες τους για συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους. Αναφέρει ότι στο ΔΗΣΥ τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν, στο ΑΚΕΛ εκκρεμεί ακόμη η ανακοίνωση της απόφασης του ΓΓ του κόμματος, στο ΔΗΚΟ βγήκαν στην επιφάνεια αρκετά ονόματα, στο ΚΙΣΟΣ δεν βρέθηκε ακόμη υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Ηλιάδη, ενώ στους ΝΕΟ υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον του Ττίμη Ευθυμίου.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΕΕ: Επείγει λύση στην Κύπρο" γράφει ότι οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει προς την Ουάσινγκτον ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού καθότι, όπως υποστηρίζουν, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ενώ επικαλούμενη πληροφορίες γράφει ότι αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην έδρα της ΕΕ μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της Διεύρυνσης με τον αρμόδιο για θέματα Ευρώπης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε ενδελεχώς το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι στη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται το θέμα των νομοθετικών ρυθμίσεων για υιοθέτηση και αναγνώριση της ψηφιακής υπογραφής.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Επενδύουμε στους νέους" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μιλώντας σε σεμινάριο στελεχών της ΕΔΟΝ είπε ότι οι κυβερνώντες δεν επενδύουν στους νέους, ότι οι δαπάνες του κράτους για τη νεολαία είναι σχεδόν ανύπαρκτες και ότι μόνο από καθέδρας συμβουλές προσφέρει η κυβέρνηση. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Γραφείου Παιδείας της ΚΕ του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιώτη, πίσω από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε διορισμό Προπαρασκευαστικής Επιτροπής, ένα χρόνο μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για την ίδρυση Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών, κρύβονται προεκλογικές σκοπιμότητες.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα με τίτλο "Θυμωμένη η Τουρκία για την κατηγορία της γενοκτονίας" γράφει ότι η Αγκυρα έχει παραπονεθεί στην Ελλάδα αναφορικά με υπό προετοιμασία ψήφισμα, το οποίο κατηγορεί την Τουρκία για γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στις αρχές του 1920. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης ανακοίνωσε πως το 32 τοις εκατόν από τις συνολικά 212 υποθέσεις που εξέτασε πέρυσι αφορούσαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ ο Πρόεδρος της Αρχής ανέφερε ότι η αντίδραση των σταθμών προς τις αποφάσεις της Αρχής δεν ήταν ικανοποιητικές.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 11 February 2001 - 9:24:03 UTC