Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 15/02/2001 Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι περισσότερες εφημερίδες. Αλλά θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος αφορούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις θέσεις ξένων μεσολαβητών, τη θέση της αντιπολίτευσης στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και η απόφαση Δικαστηρίου να φυλακίσει γνωστό δικηγόρο για περιφρόνηση δικαστηρίου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Το ΧΑΚ στη δίνη των εκλογών" γράφει ότι στη δίνη του προεκλογικού αγώνα έχει συρθεί το Χρηματιστήριο, με την αντιπολίτευση να το θεωρεί σαν το πιο δυνατό χαρτί της και να επιδιώκει τεχνηέντως να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι σε μια πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα απόφασή του, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λεμεσό επέβαλε χθες πενθήμερη φυλάκιση στο γνωστό δικηγόρο και πρώην εισαγγελέα της Δημοκρατίας Μιχαλάκη Κυπριανού, για περιφρόνηση δικαστηρίου.

"Η Μάχη" στην κύρια είδηση, με τίτλο "Παραιτήσεις για το ΧΑΚ" αναφέρεται στις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και γράφει ότι στον κύκλο της παρατεταμένης κρίσης που διανύει η χρηματιστηριακή αγορά με τις συνεχείς πτώσεις του Δείκτη, η αγορά χθες αντέδρασε θετικά, ενώ για το θέμα παραθέτει δηλώσεις κομμάτων και στελεχών του ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι δεκαοκτάχρονος μαθητής της Τεχνικής Σχολής Πάφου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης με συμπτώματα βακτηριδιακής μηνιγγίτιδας, σημειώνει ωστόσο ότι σύμφωνα με το Διευθυντή του Νοσοκομείου Πάφου, τώρα, η κατάσταση της υγείας του μαθητή παρουσιάζει θεαματική βελτίωση.

Ο "Πολίτης" στο βασικό θέμα, που στεγάζει υπό τον τίτλο "Επί ξύλου κρεμάμενοι" γράφει ότι η χθεσινή άνοδος του γενικού δείκτη του ΧΑΚ μπορεί να δημιούργησε κάποιες ελπίδες, ωστόσο η διάχυτη ανησυχία και απογοήτευση συνεχίζουν να κυριαρχούν. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Αμυνας θα αποσύρει σήμερα το αίτημα για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν την προμήθεια θερμικών καμερών για τα άρματα της Εθνικής Φρουράς, κατόπιν επισημάνσεων που έχει κάνει σε σχετική έκθεση, η Γενική Ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ενώ στην ίδια είδηση, η εφημερίδα δημοσιεύει το απόρρητο πόρισμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Έμπαίζουν τους επενδυτές" γράφει ότι ενώ συνεχίζεται ο εμπαιγμός σε βάρος των επενδυτών και υπό την πίεση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν σήμερα οι επενδυτές, αλλά και την έντονη προεκλογική χροιά που προσδοκούν να δώσουν τα κόμματα στο Χρηματιστήριο, ενόψει βουλευτικών εκλογών, οι "παίκτες" του "πατώματος" έδωσαν χθες άνοδο στο Γενικό Δείκτη Τιμών. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν θα αναπέμψει την απόφαση της Βουλής για τα ελικόπτερα "Μπελ", μετά τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Εδαφικό: Λύση με 27,5%-29%" γράφει ότι υπάρχει φόρμουλα για το εδαφικό, όπως υποστηρίζει ο Βρετανός απεσταλμένος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνει, παραπέμποντας στο χάρτη Γκάλι του 1992. Γράφει ότι η θέση αυτή διατυπώθηκε στη διάρκεια σεμιναρίου που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο. Αλλού γράφει ότι αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Πάφου έκανε χθες βράδυ αεροπλάνο αγγλικής εταιρείας, ύστερα από βλάβη στο σύστημα υποβοήθησης προσγείωσης - απογείωσης του αεροσκάφους που βρίσκεται στα φτερά. Οπως γράφει η εφημερίδα, οι μηχανικοί των Κυπριακών Αερογραμμών επιδιόρθωσαν τη βλάβη και το αεροσκάφος επόκειτο να αναχωρήσει κατά τα μεσάνυκτα.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ο τόπος χρειάζεται αγροτική πολιτική" γράφει ότι "αποστομωτική" απάντηση πήρε χθες ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους από το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, αναφορικά με την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, επισκεπτόμενος χθες οινοβιομηχανίες στη Λεμεσό. Αλλού γράφει ότι 10 πρώην υπάλληλοι στο βρετανικό ραδιοσταθμό BEMRS, που λειτουργεί στο Ζύγι διεκδικούν, για υπόθεση παράνομης απόλυσης, αποζημίωση ύψους έξι εκατομμυρίων λιρών από το Βρετανικό Στέμμα, του οποίου κατά νόμον υπεύθυνος - εκπρόσωπος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Αγγλίας και Ουαλίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus mail" στην κύρια είδηση αναφέρεται στην επίθεση Παλαιστίνιου που προσέκρουσε με το λεωφορείο του σε πλήθος Ισραηλινών στρατιωτών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Βουλή ζήτησε χθες να πληροφορηθεί περαιτέρω αναφορικά με τα σχέδια ανανέωσης του στόλου των Κυπριακών Αερογραμμών και ότι η εταιρεία απάντησε πως ό,τι είχε να πει το ανέφερε.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 15 February 2001 - 7:24:04 UTC