Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 17/02/2001 Η χθεσινή διαδικασία εκδίκασης της έφεσης του δικηγόρου Μιχαλάκη Κυπριανού εναντίον της απόφασης του Κακουργιοδικείου, το οποίο του επέβαλε την ποινή της πενθήμερης φυλάκισης για περιφρόνηση Δικαστηρίου, οι εξελίξεις σε ότι αφορά τις διαδικασίες για επιλογή των υποψηφίων βουλευτών των κομμάτων, ο χθεσινός καβγάς στο χώρο της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης μεταξύ μαθητών από τη Λεμεσό και μαθητών από τη Λευκωσία και η απόφαση για τα νέα αεροπλάνα που θα αγοραστούν και θα ενοικιαστούν από τις Κυπριακές Αερογραμμές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

"H Aλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Φρένο από το Μαρκίδη» ότι απαραίτητο χαρακτήρισε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, για την τάξη της διαδικασίας των δικαστηρίων, το Νόμο Περί Περιφρόνησης Ενώπιον Δικαστηρίου. Ο κ. Μαρκίδης αγόρευσε χθες ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου για τη συνταγματικότητα του σχετικού άρθρου του νόμου, αντικρούοντας τα αντίθετα επιχειρήματα των δικηγόρων του Μιχαλάκη Κυπριανού, ο οποίος καταχώρησε έφεση εναντίον της καταδίκης του σε πενθήμερη φυλάκιση για καταφρόνηση δικαστηρίου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι συνολικά 49 υποψηφιότητες για τις 40 θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΟ, που θα κριθούν από τα επαρχιακά συμβούλια του κόμματος την ερχόμενη, Δευτέρα υπεβλήθησαν χθες τελευταία ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Κατηγορήθηκαν Φραγκιάς και Παλάλας σε σχέση με τα επεισόδια του τελικού» αναφέρει ότι κατηγορήθηκαν γραπτώς και αφέθηκαν ελεύθεροι ο προπονητής της καλαθοσφαιρικής ομάδας ΑΕΛ Βασίλης Φραγκιάς και ο καλαθοσφαιριστής της ΑΕΛ Γιώργος Παλάλας, σε σχέση με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στις 14/02/2001 κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του καλαθοσφαιρικού αγώνα ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ στο γήπεδο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στη Λευκωσία. Η εφημερίδα γράφει ότι ύστερα από το 'όχι' της Βουλής για τα ελικόπτερα ΜΠΕΛ, η Εθνική Φρουρά έχοντας επίγνωση του επείγοντος για κάλυψη που δημιουργείται, στρέφεται σε εναλλακτικές λύσεις.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Εμφύλιος μαθητών - Από τα γήπεδα στους δρόμους» ότι γροθιές και βρισιές αντάλλαξαν χθες μαθητές Λυκείων της Λευκωσίας και της Λεμεσού, που συναντήθηκαν στη Διεθνή Κρατική Εκθεση Κύπρου. Οι μαθητές, με αφορμή τον καλαθοσφαιρικό αγώνα της περασμένης Τετάρτης μεταξύ ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ, ήρθαν σε σοβαρή σύγκρουση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι καταπέλτης ήταν για τη στρατιωτικό γιατρό το πόρισμα της θανατικής ανάκρισης, στην υπόθεση θανάτου του εθνοφρουρού Ιωάννη Κυπριανίδη στις 30 Απριλίου 1999.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Βομβάρδισαν τη Βαγδάτη» αναφέρει ότι το πρώτο πολεμικό κτύπημα εναντίον του Ιράκ διενήργησε ψες ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζιορτζ Μπους τζούνιορ. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Πενταγώνου από τον υποστράτηγο Γκρέκορι Νιούπολτ, είκοσι τέσσερα αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά βομβάρδισαν το βράδυ της Παρασκευής πέντε κέντρα τηλεπικοινωνιών του Ιράκ, σε ακτίνα 5 με 20 μιλίων από το κέντρο της Βαγδάτης. Αλλού σημειώνει ότι η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) αποδέκτηκε τελικά τις κυβερνητικές προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων τους ύστερα από συνάντηση χθες του ΔΣ της συντεχνίας με τον Υπουργό Υγείας Φρίξο Σαββίδη.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κόμματα: Μάχες για μια θέση» ότι με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν τα κόμματα στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαδικασιών για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων τους. Οι δεκάδες υποψήφιοι για το χρίσμα του υποψήφιου βουλευτή έχουν μονοπωλήσει την προσοχή των κομματικών μηχανισμών και οι κομματικές ηγεσίες πονοκεφαλιάζουν πώς θα ενεργοποιήσουν όλους σε αγώνα υπέρ της αύξησης του κομματικού εκλογικού ποσοστού. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι εντολές να γδάρουν στην κυριολεξία με τα χέρια τους το δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού έδωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου σε ειδική ερευνητική επιτροπή, ώστε να διαπιστωθούν οι λόγοι των κακοτεχνιών και να αποδοθούν ευθύνες.

«Η Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Γ. Εισαγγελέας εναντίον όλων» αναφέρει ότι επίθεση εναντίον των δικηγόρων και των εκλελεγμένων διοικητικών σωμάτων τους εξαπέλυσε χθες μέσα από την αίθουσα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, αγορεύοντας κατά τη διαδικασία εξέτασης της έφεσης, αναφορικά με την απόφαση του Κακουργιοδικείου, το οποίο επέβαλε πενθήμερη φυλάκιση στο δικηγόρο Μιχαλάκη Κυπριανού για περιφρόνηση δικαστηρίου. Αλλού αναφέρει ότι η κυβέρνηση παραδέχθηκε χθες διά του Εκπροσώπου της ότι γνώριζε για τις απειλές των κατοχικών δυνάμεων και το σχέδιο τους να απαγάγουν Ελληνοκύπριο πολίτη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail» αναφέρει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές αποφάσισαν την αγορά δυο νέων αεροπλάνων τύπου Airbus και την ενοικίαση άλλων δυο, όπως ανακοινώθηκε χθες. Επίσης θα ενοικιάσουν τέσσερα Boeing 737s για τη θυγατρική της εταιρεία Eurocypria. Η επένδυση ανέρχεται περίπου στα 100 εκατομμύρια δολάρια και η εταιρεία θα καλύψει το κόστος πουλώντας τέσσερα αεροσκάφη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο την ακολουθούμενη πρακτική της πρόωρης συνταξιοδότησης, δηλαδή πριν δηλαδή την ηλικία των 65 ετών.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Επενδυτική» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αργός θάνατος για το Χρηματιστήριο» ότι ο νόμος που ψήφισε η Βουλή και απαγορεύει σε οποιανδήποτε χρηματιστηριακή εταιρία να κατέχει ή να ελέγχει πέραν του 2% του κεφαλαίου εισηγμένης εταιρίας στο Χρηματιστήριο, θέτει σε κίνδυνο και αυτήν ακόμα την ύπαρξη του θεσμού στην Κύπρο. Αλλού αναφέρει ότι χθες σημειώθηκε για τρίτη συνεχή μέρα άνοδος του Δείκτη στο ΧΑΚ, ο οποίος έκλεισε στις 204,55 μονάδες με άνοδο του ύψους του 0,19%.

Η επίσης εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα «Οικονομική» με κύριο τίτλο «Παρέμβαση από DePfa» αναφέρει ότι μια πρώτη γεύση για τον τρόπο λειτουργίας του σταθεροποιητικού ταμείου και την επίδραση που θα είχε ένα τέτοιο ταμείο έδωσε στη χρηματαγορά την Τετάρτη η DePfa, η οποία αποφάσισε να επενδύσει επιλεκτικά αγοράζοντας μετοχές των λεγόμενων blue chips. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι υπό το βάρος της σημαντικής πτώσης του πληθωρισμού τον Ιανουάριο κατά 1,77% συνέρχεται την Πέμπτη το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής για να αποφασίσει κατά πόσον θα μειώσει τα επιτόκια.

Η εφημερίδα «Νέος Τύπος» δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 17 February 2001 - 9:24:03 UTC