Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 18/02/2001 Ο βομβαρδισμός του Ιράκ από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και οι αντιδράσεις που προκάλεσε τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο, οι εξελίξεις σε ότι αφορά το Κυπριακό και η εκφρασθείσα, σύμφωνα με Βρετανό βουλευτή, πρόθεση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να εγείρει το Κυπριακό στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και οι ζυμώσεις στα κόμματα για τον τελικό καταρτισμό των ψηφοδελτίων τους είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Η ένταξη τρομάζει τους Τούρκους» ότι ολοένα και πιο συχνά επιβεβαιώνεται το τελευταίο διάστημα ότι ο μεγάλος φόβος της τουρκικής ηγεσίας στο Κυπριακό επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πριν από τη λύση του προβλήματος, γεγονός που θα στερήσει από την Τουρκία τη δυνατότητα απόλυτου ελέγχου των εξελίξεων στο πρόβλημα, αλλά και ένα μοχλό πίεσης της Ευρώπης και της Ελλάδας στο θέμα των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι το Υπουργείο Εμπορίου προχωρεί στην ένταξη του ευρύτερου εμπορικού τομέα στο σχέδιο παροχής κινήτρων για παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Επιστρέφει στο ΔΗΣΥ ο Ουράνιος» ότι παρών δηλώνει στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΣΥ ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης, που παραμένει στη θέση του μέχρι εξαντλήσεως της θητείας του Γλαύκου Κληρίδη. Εξάλλου σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Υπουργός ανέφερε ότι προχωρεί εντός του έτους στην ίδρυση ανοικτού Πανεπιστημίου, που θα δώσει την ευκαιρία απόκτησης πτυχίου από το σπίτι. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι το Κυπριακό φαίνεται ότι προτίθεται να θέσει στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους ο Βρετανός Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον Εργατικό βουλευτή Στίβεν Τουίγκ.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ο χωροφύλακας είναι εδώ...» ότι δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και είκοσι τραυματίστηκαν κατά την επιδρομή των αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών ξημερώματα Σαββάτου στα περίχωρα της Βαγδάτης όπως ανακοίνωσε το ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου θα ηγηθεί τελεσίδικα του ψηφοδελτίου του κόμματος του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου παραμένει στη θέση του.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Θρίλερ Πατσαλίδη» γράφει ότι ο καταζητούμενος Πέτρος Πατσαλίδης παρέδωσε στο δημοσιογράφο Δημήτρη Μάμα τις χειροπέδες με τις οποίες ήταν δεμένος όταν δραπέτευσε, ένα μπουλούκο και δύο χειρόγραφα σημειώματα για την πρώην μνηστή του Χριστιάνα, που είχε χθες τα γενέθλιά της. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα στέλλει μήνυμα στους οπαδούς του κόμματος του, οι οποίοι σκέπτονται να ρίξουν λευκό στις βουλευτικές εκλογές, ότι το λευκό είναι ψήφος στο ΑΚΕΛ.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ανάν: Ζητά παρέμβαση των ΗΠΑ» ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της Ουάσιγκτον για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, στη Νέα Υόρκη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι νέα έκρηξη διαφαίνεται ότι θα προκύψει στη δημόσια υπηρεσία, αφού οι νέες προτάσεις της ΠΑΣΥΔΥ για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας, δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτές από την επίσημη πλευρά.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «...Κερύνεια μάνα μου» αναφέρει ότι τη διαβεβαίωση πως για το ΑΚΕΛ η δικαίωση της Κύπρου περνά μέσα από τη δικαίωση της Κερύνειας, έδωσε χθες ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, στην ιδρυτική καταστατική συνέλευση της Ενωσης Κοινοτήτων Κερύνειας, εξαγγέλλοντας την ίδια ώρα την υποψηφιότητά του στην επαρχία Κερύνειας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος ανέφερε ότι μέχρι τις 12 Μαρτίου το κόμμα θα είναι έτοιμο να εξαγγείλει το ψηφοδέλτιό του.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» αναφέρει ότι το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης πρόκειται να εκδώσει ένα πιο ισχυρό, το τρίτο στη σειρά, ενδιάμεσο ψήφισμα, πιέζοντας την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να πληρώσει αποζημιώσεις στην Ε/Κ Τιτίνα Λοϊζίδου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι εξαγριωμένοι συγγενείς και φίλοι του Πανίκου Τζιακούρμα, ο οποίος κρατείται στα κατεχόμενα με την «κατηγορία» της διακίνησης ναρκωτικών, για περισσότερο από δύο μήνες, πραγματοποίησαν χθες στη Λευκωσία εκδήλωση διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για την απελευθέρωσή του.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 18 February 2001 - 9:24:03 UTC