Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΠΕ - 19/2/2001 Η κατάργηση των ειδικών απεσταλμένων και μεσολαβητών από τις ΗΠΑ και η κατ'επέκταση εφαρμογή της απόφασης αυτής της κυβέρνησης Μπους και για την Κύπρο, η έκκληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδη για αλλαγή της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των φοιτητών του εξωτερικού σε αυτές και οι χθεσινοί διαξιφισμοί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με δηλώσεις των ηγετών των δυο κομμάτων προβάλλονται από το σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υπόθεση του δραπέτη Πέτρου Πατσαλίδη, η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Λάρνακα της οικογένειας Τζιακούρμα και η έκκληση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου προς τα κόμματα να αφήσουν τα θέματα της άμυνας εκτός της προεκλογικής εκστρατείας.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο «Ο Μπους καταργεί τους απεσταλμένους» ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τους ειδικούς απεσταλμένους και μεσολαβητές που είχαν καθιερωθεί την τελευταία 20ετία. Αυτό σημαίνει ότι τελείωσαν οι προεδρικοί απεσταλμένοι τύπου Χόλμπρουκ και Μόουζες για το Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έκκληση στα πολιτικά κόμματα να αφήσουν την άμυνα έξω από την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών απηύθυνε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο «Mετάθεση εκλογών» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τα κόμματα να αποδεχθούν πρόταση του ΔΗΣΥ για αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών δεκαπέντε ημέρες πριν ή μετά τις 27 Μαϊου, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των φοιτητών του εξωτερικού. Αλλού σημειώνει ότι κορυφώνονται αυτή την εβδομάδα οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, η οποία ζει από την «τσικνοπέμπτη» στους ρυθμούς του καρναβαλιού.

"Ο Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο «Ανήλικοι στα πλοκάμια της νύκτας» ότι δεν είναι τόσο αθώα τα ξενύχτια των νέων μας στα βραδινά στέκια των πόλεων αφού εκεί τους περιμένει το κύκλωμα, που μέσα από ένα δίκτυο κρακτών, τους φέρνει στα κλαπ και τα άλλα υποστατικά, που προσφέρουν ποτό και άλλα τινά. Στόχος να αρπάξουν το χρήμα των παιδιών, αδιάφορο αν στο τέλος καταλήξουν μεθυσμένα στις Πρώτες Βοήθειες. Αλλού αναφέρει ότι μέσα σε εμπορευματοκιβώτια φθάνει η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που διοχετεύεται στην Κύπρο, αποκαλύπτει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο «Σε κλοιό ο Κόσης» αναφέρει ότι σε ισχυρό αστυνομικό κλοιό προστασίας βρίσκεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, μετά την προχθεσινή απειλή του καταζητούμενου δραπέτη Πέτρου Πατσαλίδη, ότι «θα του στείλει ένα μπούλουκο γεμάτο...», υπονοώντας εκρηκτικό μηχανισμό. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι η αρνητική πορεία που ακολουθεί τελευταία ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, έχει επηρεάσει σημαντικά και την ένταξη νέων εταιρειών στο «πάτωμα».

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο «Μεθοδεύουν επικίνδυνη κρίση» ότι η Αγκυρα μεθοδεύει σενάρια για την πρόκληση κρίσης στην Κύπρο σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της ευρωπαϊκής πορείας της με τελικό στόχο να ανακόψει την ένταξη της στην ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι σε υψηλούς τόνους κινήθηκε χθες το προεκλογικό σκηνικό με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ να ανταλλάσσουν έντονες εκφράσεις.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο «Ο ΔΗΣΥ να λογοδοτήσει για την αντιλαϊκή πολιτική» αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε την ανάγκη ο ΔΗΣΥ να λογοδοτήσει για το τι κάνει αυτά τα 8 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία και ο λαός να κρίνει και διερωτήθηκε «γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη κατακραυγή από όλα τα στρώματα του κυπριακού λαού, αφού ο ΔΗΣΥ τα πάει τόσο καλά". Αλλού αναφέρει ότι αντιμέτωπος με την οργή των συγγενών του Πανίκου Τζιακούρμα, βρέθηκε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης στην περιοχή της μαρίνας Λάρνακας, "όταν αρνήθηκε να σταματήσει με την αυτοκινητοπομπή του για να τους απευθύνει λόγο συμπαράστασης στον πόνο που υποφέρουν 70 μέρες τώρα".

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 19 February 2001 - 7:24:04 UTC