Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 20/2/2001 Η πολιτική κρίση στην Τουρκία, πληροφορίες για σχέδιο του Ραούφ Ντενκτάς για πρόκληση επεισοδίων και κατάληψη του μεικτού χωριού Πύλα, οι ενέργειες της Αστυνομίας για πάταξη της μάστιγας των ναρκωτικών, η αναζήτηση του δραπέτη Πέτρου Πατσαλίδη και η συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σοβαρή κρίση στην Τουρκία" γράφει για την κρίση στην Τουρκία η οποία προκλήθηκε μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας η οποία διακόπηκε όταν ο Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ αποχώρησε ύστερα από οξύτατη κριτική από τον Πρόεδρο Σεζέρ. Η κρίση επηρέασε επίσης το Χρηματιστήριο το οποίο κατέγραψε πτώση 14, 6%. Αλλού γράφει ότι "ολοένα και μεγαλύτερη είναι όσο πλησιάζουμε στις βουλευτικές εκλογές η σύνδεση της χρηματιστηριακής κρίσης με τον προεκλογικό λόγο των κομμάτων".

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κρίση με προεκτάσεις" γράφει για την αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Προέδρου Αχμέντ Σεζέρ, ο οποίος "έριξε με δύναμη βιβλίο με το κείμενο του Συντάγματος εναντίον του Ετζεβίτ". Ο τελευταίος απεχώρησε από το συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας κατηγορώντας τον Σεζέρ για ανάρμοστη συμπεριφορά, ενώ συγκλήθηκε εκτάκτως Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι συνελήφθη ο Ελληνοπόντιος Σπάρτακος Χατζίδης, ο οποίος αναζητείτο ως ύποπτος για υπόθεση ληστείας Ρώσου τουρίστα εδώ και ένα χρόνο.

Ο "Πολίτης" στην κύρια είδηση με τίτλο "Σοβαρή κρίση στην Τουρκία" γράφει ότι σε "διαστάσεις κόντρας" βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού Ετζεβίτ και του Προέδρου Σεζέρ, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, αφού το Χρηματιστήριο της Τουρκίας έχασε 14,62%, ενώ οι απώλειες σε συνάλλαγμα της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας ανήλθαν στα πέντε δις δολάρια. Αλλού γράφει για νέα σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας για το δραπέτη Πέτρο Πατσαλίδη και η συνάντηση που είχε με δημοσιογράφο.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σχέδιο κατάληψης της Πύλας" γράφει ότι ο αδελφός του απαχθέντος από τους Τούρκους Πανίκου Τζιακούρμα, Γιάννης, αποκάλυψε ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς διαμήνυσε στους αδελφούς του, μέσω Τούρκου απεσταλμένου, να δημιουργήσουν τεχνητή κρίση, τοποθετώντας βόμβες στην Πύλα και απαγάγοντας Τ/Κ, ώστε να βρουν την αφορμή οι Τούρκοι να καταλάβουν το μεικτό χωριό και σε αντάλλαγμα να απελευθερώσει τον Πανίκο. Αλλού γράφει ότι το νερό στα φράγματα έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι, αφού αυτή τη στιγμή βρίσκονται 44 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, αριθμός που καλύπτει το 16,2% της χωρητικότητας τους, ενώ τον Οκτώβριο του 2000 βρισκόταν μόλις στο 5%.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Γνωστοί οι λαθρέμποροι" γράφει ότι οι κυριότεροι λαθρέμποροι ναρκωτικών είναι γνωστοί στην Αστυνομία και αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία στο Προεδρικό μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και των Υπουργών Παιδείας, Δικαιοσύνης και Υγείας για λήψη δραστικών μέτρων. Προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκου Κόση ότι οι λαθρέμποροι σε Λευκωσία και Λεμεσό εισάγουν ναρκωτικά μέσω εμπορευματοκιβωτίων και τα εκτελωνίζουν αθέατα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δεν αποδέχται τις προτάσεις της ΠΑΣΥΔΥ για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας, και αναμένεται να έχει συνάντηση με τη συντεχνία των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η "Χαραυγή" στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Έγιναν ρεζίλι" και γράφει ότι "χαιρετίσματα στέλλει" ο Πέτρος Πατσαλίδης στην Αστυνομία, ο οποίος συνεχίζει να είναι ελεύθερος εδώ και δεκατρείς ημέρες, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας δηλώνουν ότι είναι θέμα χρόνου η σύλληψή του. Αλλού γράφει για την υποβάθμιση του ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ για το Κυπριακό, η οποία "γίνεται ολοένα και πιο εμφανής", αφού η ιεραχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ καταργούνται οι ειδικοί απεσταλμένοι για το Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "προκλητικός ο Μάμας για την συνέντευξη Πατσαλίδη" γράφει για τη συνέντευξη που πήρε ο αστυνομικός ρεπόρτερ του "Σίγμα" από το δραπέτη Πέτρο Πατσαλίδη. Αλλού γράφει για την κρίση στην Τουρκία με την αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Προέδρου Αχμέντ Σεζέρ, η οποία προκάλεσε την πτώση του χρηματιστηρίου στην Κωνσταντινούπολη.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 20 February 2001 - 8:24:02 UTC