Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 3/03/2001 Η ανακοίνωση χθες από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη της απόφασης σύμφωνα με την οποία το Γραφείο του Εφόρου Συνεργατικών Εταιρειών προχωρεί από τούδε και στο εξής σε παύση των μελών της Επιτροπής Εταιρειών Συνεργατικών Ταμιευτηρίων σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων των κανονισμών της Εταιρείας ή παρατυπιών σχετικά με δανεισμό χρημάτων από τα μέλη αυτά, η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της διακίνησης ναρκωτικών, οι αποκαλύψεις για πάρτι νεαρών κατά τα οποία γίνεται χρήση ναρκωτικών χαπιών "έκσταση" και η χθεσινή αντεξέταση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου στη δίκη των αρχιμανδριτών Κωνσταντινίδη και Αργυρίδη είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερνός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αδίκημα για παύση" ότι η πίεση στον Α' Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Πιττοκοπίτη για να παραιτηθεί από την προεδρία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου, μετά την παρατυπία στην οποία υπέπεσε με την υπέρβαση δανείου, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ιδίως αφού ο Υπουργός Εμπορίου και ο Εφορος Συνεργατικής Αναπτύξεως συμφώνησαν χθες για τη σοβαρότητα του παραπτώματος και αποφάσισαν ότι αυτό αποτελεί αδίκημα, στο οποίο από τούδε και στο εξής θα επιβάλλεται η ποινή παύσης στα μέλη των επιτροπών των συνεργατικών ταμιευτηρίων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι γύρω από σεξουαλικά θέματα περιστράφηκε και η χθεσινή αντεξέταση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ο οποίος κατάθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των αρχιμανδριτών Α. Κωνσταντινίδη και Α. Αργυρίδη.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Θα παύονται οι παρανομούντες" αναφέρει ότι τα μέλη των Επιτροπών των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων που παραβαίνουν το όριο υπέρβασης των λογαριασμών τους θα τιμωρούνται με παύση από τα καθήκοντά τους με βάση νέα εγκύκλιο που απέστειλε σε όλα τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα ο έφορος Συνεργατικής Ανάπτυξης Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι δυναμικά μέτρα αναμένεται ότι θα πάρει η ΠΟΕΔ εάν δεν λυθεί το σοβαρό πρόβλημα σχετικά με τη λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας "Νέμιτσας" παρά το Η' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Μετέωρος ο Κατσουρίδης" ότι σαφείς αποστάσεις τήρησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας από την τοποθέτηση του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος είχε αμφισβητήσει την ταύτιση απόψεων και θέσεων των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου στο εθνικό θέμα. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι την υποστήριξή του στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, την οποία έχει αναλάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικώς χθες το μεσημέρι και του πρότεινε να συναντηθούν.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Νυστέρι στις ΣΠΕ" γράφει ότι ομαδικά πυρά δέχθηκε χθες ο κ. Πιττοκοπίτης για την υπέρβαση και παρατυπία που έκανε ως Πρόεδρος του Ελληνικού Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου ενώ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης έδωσε οδηγίες στον Εφορο Συνεργατικών Εταιρειών να προχωρεί στην παύση μελών της Επιτροπής Εταιρείας ή Ταμιευτηρίου σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως αυτή των υπερβάσεων στην εταιρεία Πάφου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι λόγοι προειδοποίησης του αφεντικού της φαίνεται, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, να κρύβονται πίσω από την άγρια δολοφονία της 29χρονης Ρωσίδας Μαρίνας Σλιτσιένγκο.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Επιμένουν για το ξέπλυμα" ότι ευάλωτη σε διαδικασίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος θεωρούν οι Αμερικανοί την Κύπρο, κατατάσσοντάς την στην πρώτη κατηγορία των χωρών, στις οποίες παρατηρούνται τέτοιες δραστηριότητες. Εκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάζει την Ουάσιγκτον να επιμένει πως η Κύπρος αποτελεί πεδίο για το ύποπτο χρήμα, "ως αποτέλεσμα του μεγάλου τομέα υπεράκτιων τραπεζικών δραστηριοτήτων". Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι ο Διοικητής της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών Δημητράκης Ιάσονος αποκάλυψε ότι τα Σαββατοκύριακα διοργανώνονται πάρτι νεαρών σε ρυθμούς ναρκωτικών, όπου με το πρόσχημα της ψυχαγωγίας καταναλώνονται ναρκωτικά χάπια "έκσταση".

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Διαστρεβλώνουν και προκαλούν" αναφέρει ότι πλήρη απώλεια ψυχραιμίας φαίνεται να προκαλούν στην ηγεσία του ΔΗΣΥ οι καθόλου ευχάριστες εκλογικές προοπτικές του κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτηριστικές, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, χρησιμοποιώντας τακτική παρωχημένης κινδυνολογίας, υποστήριξε ότι κάθε ψήφος στο ΑΚΕΛ ζημιώνει την Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι το Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε χθες στη Λεμεσό, απέρριψε το αίτημα του δικηγόρου Μιχαλάκη Κυπριανού για αλλαγή της σύνθεσής του μετά από την καταδίκη του ιδίου σε πενθήμερη φυλάκιση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Ρόδος, το Δουβλίνο, το Μπέλφαστ και η Σόφια είναι οι πρώτοι προορισμοί των ιδιωτικών αερογραμμών που θα πραγματοποιήσουν δρομολογημένες πτήσεις από τη Λάρνακα, ως ένα πρώτο βλήμα ελευθεροποίησης των αιθέρων για εναρμόνιση με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις προσπάθειες για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα της ναυτιλίας πριν τις συναντήσεις των Βρυξελλών που θα πραγματοποιηθούν αυτό το μήνα, κατά τις οποίες αναμένεται να κλείσει το κεφάλαιο των μεταφορών.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" με κύριο τίτλο "Ελκυστικότερες τιμές θέλουν οι 'μεγάλοι'" γράφει ότι ισχυρότερα σημεία αγορών αναμένουν τα "ευκατάστατα" χαρτοφυλάκια της αγοράς, και αυτό παρόλο που αναγνωρίζουν τα χαμηλά επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονται αρκετές μετοχές. Γράφει ότι στην αγορά επικρατεί καχυποψία κυρίως για μετοχές που απέκτησαν τον τίτλο της "φούσκας". Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι μετά τα συνεχή αρνητικά ρεκόρ του Γενικού Δείκτη Τιμών, τη σκυτάλη ανέλαβε ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος χθες έμεινε κάτω από τα πέντε εκατομμύρια λίρες, σημειώνοντας έτσι και αυτός το δικό του αρνητικό επίτευγμα.

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ψίχουλα από το ΤΚΑ" ότι μεταξύ της άρνησης της πλειοψηφίας των κοινωνικών εταίρων και της παράθεσης αριθμού προϋποθέσεων από τους συμφωνούντες, διαφαίνεται μια δύσκολη και χρονοβόρα πορεία στο στόχο που έθεσε η κυβέρνηση για επένδυση των 100 εκατομμυρίων λιρών περίπου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Χρηματιστήριο. Αλλού σημειώνει ότι αυξημένα κατά 50 εκατομμύρια λίρες θα είναι τα έσοδα από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κατά το 2001, σύμφωνα με υπολογισμούς της υπηρεσίας.

ΣΣ: Η εφημερίδα "Νέος Τύπος" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 3 March 2001 - 7:24:04 UTC