Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 09/03/2001 Το χθεσινό μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους της κυβέρνησης και των κομμάτων για το θέμα της μετοχοποίησης της ΑΤΗΚ, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τα όσα ανέφερε η Σουηδή ομόλογός του Αννα Λιντ για το θέμα της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι πληροφορίες για τις έρευνες Βρετανών και Ελλαδιτών ανακριτών για το θέμα της οργάνωσης "17 Νοέμβρη" είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" με κύριο τίτλο "Ευρωπαϊκό τεστ η ΑΤΗΚ" γράφει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ για να μην οδηγηθεί σε χρεοκοπία όταν θα αρχίσει η φιλελευθεροποίηση της αγοράς και απορρίπτει ως κενά συνθήματα και παρωχημένους δογματισμούς τα όσα προβάλλει κινδυνολογώντας η αντιπολίτευση περί ξεπουλήματος της Αρχής. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι κάτω από το σύνθημα "Ολοι για την Κύπρο, Μαζί για την Ευρώπη " συνέρχεται αύριο το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, το οποίο θα υιοθετήσει την ιδεολογική και πολιτική πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον 21ο αιώνα υπό τον τίτλο "Για μια Ευρώπη με αξίες" καθώς και τις προγραμματικές θέσεις του ΔΗΣΥ για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "'Καυγάς' για την ΑΤΗΚ" ότι στο επίκεντρο βρέθηκε και χθες το "καυτό" θέμα της μετοχοποίησης της ΑΤΗΚ, με δηλώσεις και σχόλια από όλες τις πλευρές, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν εμπόδισε τον αρμόδιο Υπουργό να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης χθες το απόγευμα στον Πρόεδρο της Βουλής. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του αφθώδους πυρετού και στην Κύπρο είναι ορατός, σύμφωνα με τον Ανώτερο Λειτουργό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ανδρέα Ορφανίδη.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Φοβούνται αλλήλους" ότι αυξάνεται η καχυποψία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, αφού αλλιώς δεν εξηγείται η τροχιοδρομούμενη διαδικασία τροποποίησης την υστάτη του εκλογικού νόμου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι διαβουλεύσεις για τις προοπτικές του κυπριακού προβλήματος και την κοινή στάση Αθηνών και Λευκωσίας, καθώς και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ θα έχει από την Κυριακή στην Κύπρο, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Κύπριος εκτελεστής" αναφέρει ότι το θέμα της τρομοκρατικής οργάνωσης φάντασμα "17 Νοέμβρη" επανέρχεται στο προσκήνιο με δήλωση του Αρχηγού της Βρετανικής Μητροπολιτικής Αστυνομίας σερ Τζον Στίβενς, ότι οι έρευνες που διεξάγονται από Βρετανούς και Ελλαδίτες ανακριτές έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Χθεσινό ρεπορτάζ στο "Βήμα" των Αθηνών αναφέρει ότι οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη δραστηριότητα τριών ατόμων από τα οποία ο ένας είναι Κύπριος. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν ζητά τη μεσολάβηση της ΕΕ στο Κυπριακό, αλλά στη στήριξή της στις προσπάθειες του ΟΗΕ.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "ΑΤΗΚ: Μάχη μέχρι τέλους" ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ, προκάλεσε χθες χιονοστιβάδα αντιδράσεων από όλο το πολιτικό φάσμα. Γράφει, επίσης, ότι η αντιδράσεις αυτές για πρώτη φορά αναδεικνύουν τόσο έντονα και τις ιδεολογικές προσεγγίσεις των πολιτικών κομμάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το διορισμό Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με όρους εντολής την επεξεργασία του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου και τον καθορισμό της υπόστασης και σύνθεσης "Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής".

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Τα φορτώνει όλα στην Ελλάδα για τους S300" σημειώνει ότι στην Ελλάδα επιχειρεί να φορτώσει τις ευθύνες για τη μη έλευση των πυραύλων S300 ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας μάλιστα λόγο για έλλειψη αλληλεγγύης προς την Κύπρο από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι ουσιαστικές και πολύ καρποφόρες χαρακτήρισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τις συνομιλίες που είχε η διμερής αντιπροσωπεία του κόμματος στην Ιταλία για την προώθηση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι ορατός είναι ο κίνδυνος για απεργίες στα κυπριακά αεροδρόμια την ερχόμενη εβδομάδα μετά την 10ήμερη προειδοποίηση για απεργιακή κινητοποίηση που δόθηκε από τους πιλότους της Γιουροσύπρια, ύστερα από τη μη επιτυχή κατάληξη των διαβουλεύσεων για επίλυση μιας μακροχρόνιας διαφοράς σε σχέση με τις προαγωγές των πιλότων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην κριτική που δέχεται ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού από υπεύθυνους γυμναστηρίων ότι έχει αποτύχει για έξι τώρα χρόνια να επιθεωρήσει ιδιωτικά γυμναστήρια, παρά τη θεσμοθέτηση των ελέγχων αυτών.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" σημειώνει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε χθες δήλωση της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ ότι η έλλειψη πολιτικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη του νησιού στην ΕΕ. Ο κ. Κασουλίδης σχολίαζε δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ μετά τις συνομιλίες της με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στην Ουάσιγκτον. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Κύπρος και η Λετονία υπέγραψαν χθες τρεις συμφωνίες που αφορούν την κατάργηση θεώρησης διαβατηρίων, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

(ΣΣ. Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Weekly Review" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 9 March 2001 - 8:24:03 UTC