Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 11/03/2001 Οι προεκλογικές διεργασίες των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαϊου, οι αντεγκλήσεις μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ διά στόματος των αρχηγών των κομμάτων και η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Κύπρο Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σήμερα στο νησί, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Αφετηρία ΔΗΣΥ με εθνικό προσκλητήριο" γράφει ότι κάτω από το κεντρικό σύνθημα "Ολοι για την Κύπρο μας - Μαζί για την Ευρώπη" και με μήνυμα ότι κάθε λευκή ψήφος, κάθε αρνητική ψήφος δεν αποδυναμώνει το ΔΗΣΥ αλλά ενισχύει το ΑΚΕΛ, πραγματοποιήθηκε χθες το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, κηρύσσοντας επίσημα την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το κόμμα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσου Λυσσαρίδη ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ασκήσει αυτομάτως καταλυτική πίεση στην Τουρκία.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Για την Ευρώπη μαζί με το ΔΗΣΥ" αναφέρεται με τη σειρά της στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος, στο οποίο παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και γράφει ότι στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Κυπριακό, στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι δαπάνες ύψους 222 εκατομμυρίων λιρών προβλέπονται από την κυβέρνηση για περαιτέρω ενίσχυση των κοινοτήτων και την αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Ο "Πολίτης", με τίτλο "Η αναγκαιότητα των ελικοπτέρων" γράφει ότι η Κύπρος λόγω του εθνικού της προβλήματος και κατ' επέκταση λόγω της σημασίας που έχει η συνέχιση της αναγνώρισης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά και λόγω της επικείμενης ένταξής της στον ευρωπαϊκό στρατό, οφείλει να διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα, όπως αριθμό ελικοπτέρων για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς. Αλλού γράφει ότι υπό κάποιες προϋποθέσεις το νέο νομοσχέδιο μετοχοποίησης της ΑΤΗΚ είναι δυνατό να οδηγήσει την τεράστια δημόσια αυτή περιουσία, χωρίς αντίτιμο, σε ιδιωτικά χέρια.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Αντεπιτίθεται ο ΔΗΣΥ" αναφέρεται στο χθεσινό συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού και γράφει ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία αποτελεί η παρουσία των δύο πρώην προέδρων του κόμματος Γλαύκου Κληρίδη και Γιαννάκη Μάτση, γεγονός που δίδει το μήνυμα της συστράτευσης. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας θα βρεθεί η Κύπρος εάν δώσει το πράσινο φως για διενέργεια της πρώτης ανθρώπινης κλωνοποίησης, ενώ έντονες επιφυλάξεις εξέφρασε με δηλώσεις του στη "Σ" και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

"Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Ολοταχώς στην τελική ευθεία" γράφει ότι η προεκλογική κούρσα ανεβάζει το εκλογικό θερμόμετρο και αναφέρεται στο σημείο της ομιλίας του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι το ΑΚΕΛ είναι αντι-ευρωπαϊκό κόμμα. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης την αντίδραση του ΑΚΕΛ στη δήλωση αυτή διά στόματος του ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια που καταλόγισε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ προσπάθεια δημιουργίας πολωτικού κλίματος. Αλλού γράφει ότι σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες στο Τσίρειο στάδιο μετά τη λήξη του απογευματινού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της ΑΕΛ και του Ολυμπιακού.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Μη ζημιώνετε την Κύπρο" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι η αγχώδης προσπάθεια του ΔΗΣΥ να παρουσιάσει ότι το ΑΚΕΛ δήθεν αντιτίθεται στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ζημιώνει τον τόπο, ζημιώνει την Κύπρο και την ευρωπαϊκή μας πορεία. Αλλού αναφέρει ότι φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και γράφει ότι κατά την παραμονή του στο νησί θα συζητήσει με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη και την πολιτική ηγεσία του τόπου, την κατάσταση στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με όλες τις παραμέτρους της.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" με τίτλο "Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Βρετανίας επικρίνουν τον ΚΟΤ και τον τουρισμό της Αγίας Νάπας" αναφέρεται σε χθεσινό συνέδριο των Ε/Κ ταξιδιωτικών πρακτόρων της Βρετανίας που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό κατά το οποίο οι ταξιδιωτικοί πράκτορες προειδοποίησαν τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) ενάντια στα σχέδιά του να αυξήσει τις τουριστικές αφίξεις κατά 50% στα επόμενα δέκα χρόνια. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι χθες ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης απέρριψε οποιαδήποτε ιδέα για ανάμιξη της Κύπρου σε πειράματα κλωνοποίησης ανθρώπου.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 11 March 2001 - 7:24:03 UTC