Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 21/03/2001 Η επιβολή χθες από το Κακουργιοδικείο ποινής 10 ετών φυλάκισης στον Τ/Κ Ομέρ Γκαζί Τέκογουλ, η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά το εθνικό πρόγραμμα της Τουρκίας για ένταξή της στην ΕΕ, η πρόκληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη προς το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για από κοινού συμμετοχή τους σε δημόσια συζήτηση και η δημοσιοποίηση των οικονομικών του ΔΗΚΟ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Απειλή απεργιών λόγω του ΕΣΥ" ότι φουντώνει η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΥΔΥ - ΕΤΥΚ και κυβέρνησης - πολιτικών κομμάτων αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Υγείας ενόψει της αυριανής συζήτησης του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας και την ενδεχόμενη παραπομπή του για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Αλλού αναφέρει ότι ο επόμενος Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Γκρόσμαν υποστήριξε ότι "για να ενταχθούν όλοι οι Κύπριοι στην ΕΕ θα πρέπει προηγουμένως να επιλύσουν το πολιτικό πρόβλημα".

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "10 χρόνια φυλάκιση στον Τούρκο χασισέμπορο" αναφέρει ότι σε δέκα χρόνια φυλάκιση καταδίκασε χθες το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε στη Λάρνακα τον Ομέρ Καζί Τέκογουλ, 42 χρόνων, εργάτη οικοδομών, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού, από την Πύλα. Ο Τέκογουλ είχε βρεθεί ένοχος μετά από ακροαματική διαδικασία σε κατηγορίες κατοχής και προμήθειας δύο κιλών περίπου ηρωίνης, καθώς και κατοχής 2,51 γραμμαρίων κάνναβης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη δημοσιοποίηση χθες των οικονομικών του ΔΗΚΟ μετά από απόφαση του κόμματος.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Απειλές κατά των επισκεπτών Πύλας" ότι "ανήσυχη ηρεμία" επικρατεί από χθες το μεσημέρι στην Πύλα μετά την επιβολή 10ετούς φυλάκισης στον Τ/Κ Ομέρ Γκαζί Τέκογουλ, ενώ ενδεικτικές των διαθέσεων των Τουρκοκυπρίων ήταν οι δηλώσεις του κοινοτάρχη τους, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς εκτόξευσε απειλές κατά των "ξένων", κατά την έκφρασή του, που θα κινούνται στην Πύλα. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι με "αιχμές" απάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Νίκο Κόση, με αφορμή επικριτικές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κατά της Αστυνομίας για τη φύλαξη συγκεκριμένου χώρου.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Καταρρέει το Ελσίνκι" σημειώνει ότι καταρρέει η πολιτική του Ελσίνκι αφού δέχθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα αλλεπάλληλα κτυπήματα, τα οποία απειλούν να "ενταφιάσουν" τις προσδοκίες που δημιούργησαν Λευκωσία και Αθήνα ως προς τη διευθέτηση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν από τη λύση. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προκάλεσε το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο που θα μεταδίδεται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αναιρούν την Κ. Δημοκρατία" ότι έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο εξισώνει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία με το κατοχικό καθεστώς. Ο Διεθνής Οργανισμός υιοθετεί σ'ολόκληρη την έκθεση αναφορά σε "Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή διοίκηση" στο νησί, με την οποία περιγράφει την Κυπριακή Δημοκρατία και το κατοχικό καθεστώς. Αλλού σημειώνει ότι κάμερες κλειστού κυκλώματος έξω από τα σπίτια τους, ζήτησαν τέσσερις από τους αξιωματικούς των Κεντρικών Φυλακών, που θεωρούν τους εαυτούς τους ως υποψήφιους στόχους.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Παραποιούν γεγονότα" σημειώνει ότι σε διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής για να διερευνήσει τις καταγγελίες του για "κουκούλωμα" του εγκλήματος από την Αστυνομία, καλεί τον Πρόεδρο Κληρίδη ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Κίκης Γιάγκου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι διακοπή της παροχής της τηλεφωνικής υπηρεσίας 090 από όλους τους συνδρομητές, εκτός από αυτούς που θα υποβάλουν σχετική αίτηση, ζήτησε ο Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο θέμα ότι ο Τ/Κ λαθρέμπορος ναρκωτικών Ομέρ Τέκογουλ φυλακίστηκε για δέκα χρόνια από το Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε χθες στη Λάρνακα για κατοχή και πρόθεση πώλησης ναρκωτικών μέσα στη Δημοκρατία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου σχολιάζοντας χθες το νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν συμβάλει σε διευθέτηση του Κυπριακού την οποία ζητά τη ΕΕ.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Fiancial Mirror" αναφέρει ότι εκατομμύρια ευρώ από το εξωτερικό, κυρίως μέσω της αγοράς ευρωομολόγων, σχεδιάζουν να αντλήσουν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες, η Λαϊκής Τράπεζα, η Ελληνική Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου, με στόχο να χρηματοδοτήσουν τα φιλόδοξα σχέδια επέκτασής τους στο εξωτερικό. Αλλού σημειώνει ότι την ερχόμενη Πέμπτη η Βουλή ψηφίζει, κατά πάσα πιθανότητα, το νόμο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά και το νόμο περί Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 21 March 2001 - 7:24:03 UTC