Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 25/3/2001 Το θέμα που προέκυψε με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, ο προεκλογικός αγώνας και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, η εκστρατεία του ΑΚΕΛ κατά των ναρκωτικών, οι αντιδράσεις εργαζομένων ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας (ΕΣΥ), αμυντικά θέματα και η κατασκευή από τους Βρετανούς νέας τεράστιας κεραίας στο Ακρωτήρι είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Και η ΕΠΟΠΑΗ σε 24ωρη για το ΕΣΥ", γράφει ότι στις οργανώσεις των δημόσιων υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) και των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΚ), που αντιτίΘενται στην εφαρμογή του ΕΣΥ, προστίθεται και η οργάνωση των εργαζομένων στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, η ΕΠΟΠΑΗ. Οι οργανώσεις αυτές έχουν αποφασίσει όπως κατέλθουν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την προσεχή Τετάρτη, 28 Μαρτίου, παρά τις τροποποιήσεις που έγιναν στο ΕΣΥ και οι οποίες δεν φαίνεται να τις ικανοποιούν. Αλλού δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος δηλώνει πως έχει δώσει ήδη λύση στο κενό που δημιούργησε στην Εθνική Φρουρά η άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εγκρίνουν τα κονδύλια για τα ελικόπτερα.

Η "Μάχη", με κύριο τίτλο "Μάτι Αγγλων σε πυραύλους", αναφέρεται σε συνέντευξη του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Μάριου Ματσάκη, η οποία θα δημοσιευθεί αύριο στο "Θάρρος" και σύμφωνα με την οποία οι κεραίες, που θα εγκαταστήσουν οι Βρετανοί σε περιοχή κοντά στην Αλυκή Λεμεσού είναι μέρος πολύ εξειδικευμένου ηλεκτρονικού συστήματος που εντοπίζει την εκτόξευση οποιουδήποτε πυραύλου σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από την Κύπρο. Αλλη είδηση είναι η επαναδιερεύνηση των συνθηκών δολοφονίας του 28χρονου Μάριου Παναγίδη, που έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου 1998 στη Λεμεσό, καθώς και των ισχυρισμών των ισοβιτών Αρα Χαρατουνιάν και Ιερόθεου Χριστοδούλου ότι η καταδίκη τους οφείλεται σε δικαστική πλάνη.

Στον "Πολίτη" κύριο θέμα είναι ο προεκλογικός αγώνας και με τίτλο "Προεκλογικές καραμπόλες" η εφημερίδα γράφει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενταθούν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα έχοντας κατά κύριο λόγο δύο πόλους. Ο πρώτος αφορά την κόντρα ΗΣΥ - ΑΚΕΛ με επίκεντρο τα θέματα της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου και στην άλλη τη σύγκρουση ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ ως προς το ρυθμιστικό ρόλο των δυο κομμάτων. Σε άλλο θέμα γράφει για τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, με ομογενείς και την υποστήριξη που ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε για συνέχιση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Η "Σημερινή", γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αλώνουν την Κύπρο", γράφει ότι από το 1997 μέχρι το 2000 οι Τούρκοι έποικοι στα κατεχόμενα αυξήθηκαν κατά 5.985 και από τους 109.015 έφθασαν στους 115.000, με αποτέλεσμα η δημογραφική αυτή αλλαγή να δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις που επηρεάζουν την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει για σημαντικές αλλαγές στο ψηφοδέλτιο των Νέων Οριζόντων, με πρώτη αυτήν που αφορά τη συμμετοχή του καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη στο ψηφοδέλτιο Λευκωσίας.

Στο "Φιλελεύθερο" κύριο θέμα είναι το Κυπριακό και, κάτω από τον τίτλο "Ασχημα παιχνίδια στο ΟΗΕ", γράφει ότι, ενώ η Κύπρος εμμένει για πλήρη ανασκευή της "εξίσωσης των δυο μερών" που επιχειρήθηκε με την πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, στην έδρα του ΟΗΕ αναπτύσσεται έντονο παρασκήνιο, από τουρκικής πλευράς, για την αποτροπή οποιασδήποτε διόρθωσης. Αλλού γράφει για το ενδιαφέρον που επέδειξαν 23 ξένοι οίκοι με την υποβολή προσφορών για την κατασκευή και διαχείριση των νέων αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Αδειο το ταμείο κατά των ναρκωτικών", γράφει για την παγκύπρια εκστρατεία του ΑΚΕΛ κατά της μάστιγας των ναρκωτικών και την εισφορά των χιλίων λιρών που εξήγγειλε χθες ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας, προς ενίσχυση του Αντιναρκωτικού Ταμείου. Αλλο θέμα είναι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Χριστόφια ο οποίος ανέφερε ότι η πρόσφατη "ανασκευαστική" δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για δυο μέρη στην Κύπρο είναι μια ακόμα προσπάθεια εξευμενισμού του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να προσέλθει στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail", στο κύριο θέμα με τίτλο "Αποχώρηση της Γιουροσίπρια από τις Κυπριακές Αερογραμμές", δημοσιεύει δηλώσεις του Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών, Χάρη Λοϊζίδη, ότι η Γιουροσίπρια θα αποχωρήσει από τις Κυπριακές Αερογραμμές αφού για δέκα χρόνια ήταν θυγατρική εταιρεία του εθνικού αερομεταφορέα. Αλλού γράφει για την ταλαιπωρία που προκαλείται κυρίως στους τουρίστες, αλλά και σε όσους κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές της Λεμεσού όπου γίνονται οδικά έργα.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 25 March 2001 - 9:24:03 UTC