Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ -- 30/3/2001 Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής να παραπέμψει το Εθνικό Σχέδιο Υγείας στη Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη κυριαρχεί στο σημερινό Κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης το Κυπριακό, την πορεία των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για παροχή δικαιώματος ψήφου των φοιτητών στο εξωτερικό και τη νέα κατρακύλα στο Χρηματιστήριο.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δίκοπο μαχαίρι για ΑΚΕΛ το ΕΣΥ" γράφει ότι σε "δίκοπο μαχαίρι" φαίνεται να εξελίσσεται για το ΑΚΕΛ η στάση που θα τηρήσει στο Εθνικό Σχέδιο Υγείας, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκβαση της ψηφοφορίας μια και το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να θέτει όρους ώστε να ταχθεί θετικά στην ψήφιση του ΕΣΥ. Αλλού γράφει ότι η κατάθεση πρότασης του ΔΗΣΥ στη Βουλή για παροχή εκλογικού δικαιώματος στους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό συνοδεύτηκε και με επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με την τροπολογία αίρονται σε μεγάλο βαθμό οι επιφυλάξεις του Υπουργού Εσωτερικών για το αδιάβλητο των εκλογών σε σχέση με την πρόταση του ΚΙΣΟΣ.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "ΕΣΥ για όλους με επιφυλάξεις" γράφει ότι στα χέρια των κοινοβουλευτικών κομμάτων βρίσκεται η τύχη του Εθνικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ η ΠΑΣΥΔΥ εξακολουθεί να απειλεί με κλιμάκωση των μέτρων σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου. Αλλού γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση μεταξύ Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και Κύπρου, Κόλιν Πάουελ και Ιωάννη Κασουλίδη, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αναβολή ΕΣΥ δι' ευχών ΔΗΣΥ" ότι ο ΔΗΣΥ "προσμετρά τις προεκλογικές επιπτώσεις" από την ενδεχόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας, προσανατολίζεται "υπό προϋποθέσεις" να συμφωνήσει με τη θέση του ΔΗΚΟ για αναβολή της ψήφισής του μετά τις βουλευτικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι "κομφούζιο" παρατηρήθηκε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αφού με 157 προγραμματισμένες πτήσεις, η διεύθυνση του αερολιμένα προσπάθησε να εξυπηρετήσει τους επιβάτες που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν προχθές λόγω της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ευνουχίζουν την άμυνα" γράφει ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας "θυσιάζεται στο βωμό της κοινωνικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση Σημίτη την επόμενη τριετία κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εθνικής Οικονομία Γιάννου Παπαντωνίου." Αλλού γράφει ότι "μαύρα γενέθλια" έκανε το ΧΑΚ, αφού γιόρτασε με το χειρότερο τρόπο τα πέντε χρόνια λειτουργίας του με νέα πτώση, καταγράφοντας ζημιές της τάξης του 2,26%.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Τελική μάχη την Πέμπτη" γράφει ότι "κατά τρόπο οριστικό και με τις ανάλογες συνέπειες" δίδεται η μάχη για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας με τα κόμματα να τοποθετούνται στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη. Αναφέρει επίσης ότι ΔΗΣΥ, ΚΙΣΟΣ και ΕΔΗ έχουν ταχθεί υπέρ του σχεδίου, ενώ το ΑΚΕΛ επιμένει στις τροπολογίες του και το ΔΗΚΟ έχει ταχθεί ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Αλλού γράφει ότι αναστατώθηκαν χθες πολλά σχολεία σε Λεμεσό και Πάφο από τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βομβών που τελικά αποδεικνύονταν φάρσες.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Προκλητική παρέμβαση Κληρίδη", γράφει ότι "οργιώδες παρασκήνιο από πλευράς ΔΗΣΥ αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, με στόχο να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή ψηφοφορίας στο εξωτερικό μόνο για τους φοιτητές." Αλλού γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ για τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε η διαλογή και η καταμέτρηση των ψήφων να μην γίνεται στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, αλλά στα κέντρα διαλογής που αποφασίζονται από τον Εφορο Εκλογής. ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τάχθηκαν υπέρ, ενώ ΚΙΣΟΣ και ΕΔΗ τάχθηκαν εναντίον.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Πιέσεις...'νέου τύπου' από ΗΠΑ" γράφει ότι κρίσιμη για την πορεία του Κυπριακού διαγράφεται η επόμενη διετία, στη διάρκεια της οποίας θα ολοκληρωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκωσίας και Βρυξελλών για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι σήμερα το μεσημέρι, η πρόσκληση προς τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ να επισκεφθεί την Κύπρο θα βρίσκεται στα χέρια του Ποντίφικα. Θα την επιδώσει επίσημα ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ιερά Εδρα Χρίστος Ψηλογένης.

Η "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι "χάος" προκλήθηκε χθες στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου αφού η πρωινή ομίχλη χειροτέρεψε το χθεσινό βαρυφορτωμένο πρόγραμμα το οποίο προκλήθηκε από την προχθεσινή απεργία των Δημοσίων Υπαλλήλων. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου διέψευσε χθες δημοσίευμα της εφημερίδας "Guardian" ότι η Κύπρος αρνήθηκε να παραδώσει τελωνειακά έγγραφα σε ανακριτές οι οποίοι ερευνούν για τον εντοπισμό γιουγκοσλαβικών κεφαλαίων, που φέρεται να διέφυγαν στο εξωτερικό επί εποχής Μιλόσεβιτς.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται πιο κοντά στην ένταξη στην ΕΕ, αφού χθες έκλεισε το σημαντικό κεφάλαιο της διακίνησης κεφαλαίων, κάτι που δικαίωσε τις προσπάθειές της για καταπολέμηση του "ξεπλύματος βρώμικου χρήματος". Αλλού γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν χθες ότι η Αυστρία, που είναι από τις πρώτες χώρες που απέστειλαν απόσπασμα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αποσύρεται από την ειρηνευτική δύναμη στο νησί αυτό το καλοκαίρι. Θα αντικατασταθεί με απόσπασμα από τη Σλοβενία.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Δωρεάν υγεία για όλους;" ότι ο Υπουργός Υγείας χαιρέτισε χθες την απόφαση της Βουλής να παραπέμψει το Εθνικό Σχέδιο Υγείας για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, χαρακτηρίζοντας το ως "ιστορικό γεγονός". Αλλού γράφει ότι ακόμα 15 αθίγγανοι πέρασαν χθες στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα και οδηγήθηκαν στην Πάφο όπου, όπως δήλωσαν, έχουν συγγενείς.

(KΥΠΕ/ΡΜΑ/ΓΣΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 30 March 2001 - 7:24:03 UTC