Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 01/04/2001 Οι διεργασίες των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου καθώς και η επικείμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και ΗΠΑ είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν επίσης "ειδήσεις" με "πρωταπριλιάτικα ψέματα".

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Αβεβαιότητα για το Μιλόσεβιτς", αναφέρεται στο θρίλερ στο οποίο εξελίχθηκε η προσπάθεια της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης να συλλάβει τον πρώην πρόεδρο της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αλλού γράφει ότι διεξάγονται έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο τη ματαίωση της 48ωρης απεργίας την οποίαν εξήγγειλαν η ΠΑΣΥΔΥ και η ΕΤΥΚ για την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω του Εθνικού Σχεδίου Υγείας, και ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις φαίνεται να ανησυχούν πλέον πολύ σοβαρά την κυβερνητική πλευρά, ενώ από πλευράς συντεχνιών διαφαίνεται κλίμα καλής θέλησης και συναίνεσης.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ολα επί τάπητος στο Προεδρικό", γράφει ότι σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε μια κοινή σύσκεψη με όλους τους παράγοντες του ΧΑΚ θα προχωρήσει την προσεχή εβδομάδα σε εξαγγελίες για στήριξη του Χρηματιστηρίου. Αλλού γράφει ότι την τελευταία εβδομάδα μεταφέρθηκαν συνολικά στην Πάφο 44 αθίγγανοι, οι οποίοι πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και παιδιά.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Εκατομμύρια για τις εκλογές" γράφει ότι ποσό άνω των δύο εκατομμυρίων λιρών θα διαθέσουν επισήμως τα κόμματα στις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου, ποσό που πήραν από το κράτος ή μαζεύουν μέσω εράνων, κομματικών εισφορών και δωρεών. Αλλού αναφέρει ότι στην συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαϊλ Τζεμ, ο Κόλιν Πάουελ ζήτησε από τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας να ασκήσει την επιρροή του και να πιέσει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Τι θα πούμε στον Πάουελ", αναφέρεται στην επικείμενη συνάντηση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ και γράφει ότι έχουν ετοιμαστεί υπηρεσιακά έγγραφα που λαμβάνουν υπόψην την πολιτική φιλοσοφία της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι υπερβάσεις που έγιναν σε Συνεργατικές Πιστωτικές Εταιρείες της Κύπρου ξεπερνούν τα 372 εκατομμύρια λίρες, όπως καταγράφεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας των Συνεργατικών Εταιρειών.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Αδυσώπητη μάχη ποσοστών", γράφει ότι τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων ενεργοποιούν περαιτέρω τους κομματικούς μηχανισμούς, που δηλώνουν έτοιμοι για μια σκληρή και ολομέτωπη αναμέτρηση στις βουλευτικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ δήλωσε σε συνέντευξή του στον "Φ" ότι η πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί να επέμβει σε μια απόφαση για την ένταξη της Κύπρου.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Αέρας ελπίδας για την Κύπρο", αναφέρεται στο χθεσινό δικοινοτικό Φεστιβάλ που διοργάνωσαν από κοινού η ΕΔΟΝ και η Νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απηύθυνε χαιρετισμό φιλίας και κοινής πάλης για μια ανεξάρτητη, ενωμένη και κοινή πατρίδα. Αλλού αναφέρεται στη σύλληψη 58χρονου από τη Λεμεσό για κατοχή κροτίδων διαφόρων ειδών που υπερβαίνουν τις τρεις χιλιάδες και γράφει ότι η Αστυνομία έχει αρχίσει εκστρατεία για πάταξη της εμπορίας κροτίδων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα αναφέρεται στις προσπάθειες της σερβικής Αστυνομίας για σύλληψη του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς εξαπέλυσαν κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου σε χωριστές συνεντεύξεις που δημοσίευσε αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα και γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης στη συνέντευξή του εκφράζει την ετοιμότητά του για επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 1 April 2001 - 8:24:04 UTC