Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 3/04/2001 Η άρση των απεργιακών μέτρων που εξήγγειλαν οι δημόσιοι και τραπεζικοί υπάλληλοι με στόχο την αποτροπή της προώθησης του Εθνικού Σχεδίου Υγείας (ΕΣΥ), η χθεσινοβραδινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η πρόσκληση προς τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ να επισκεφθεί την Κύπρο και η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτρικών να μην επιτραπεί σε φοιτητές να ψηφίσουν στο εξωτερικό, είναι τα βασικά θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αναδίπλωση της ΠΑΣΥΔΥ για το ΕΣΥ" γράφει ότι σοβαρές πιέσεις που ασκήθηκαν από διάφορες πλευρές υποχρέωσαν χθες την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ να άρει την 48ωρη απεργία που είχε προκηρύξει για αύριο και μεθαύριο με σκοπό να αποτρέψει την προώθηση του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ. Αλλού γράφει ότι εναλλακτικούς μοχλούς για την παράκαμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας στο Κυπριακό αναζήτησε και εξασφάλισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου χθες βράδυ.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Συναίνεση για το ΕΣΥ" αναφέρεται στην άρση των απεργιακών μέτρων και γράφει ότι η απόφαση λήφθηκε κατά τη συνάντηση της Επιτροπής Επαφής - Βουλής - ΠΑΣΥΔΥ με τη συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού. Αλλού γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η καταδίκη και επιβολή των πέντε ημερών φυλάκισης του δικηγόρου Μιχαλάκη Κυπριανού, ήταν πλήρως δικαιολογημένη, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν έρχεται ο Πάπας στην Κύπρο" γράφει ότι το Βατικανό θεωρεί μάλλον τυπική την πρόσκληση που απηύθυνε η κυπριακή κυβέρνηση στον Ποντίφικα για να επισκεφθεί την Κύπρο και το πρόγραμμά του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ έχει ήδη καταρτιστεί και είναι αργά για αλλαγές. Αλλού γράφει ότι "η έλλειψη ουσιαστικών εξελίξεων στο Κυπριακό και την ενταξιακή μας πορείας, δεν δημιούργησαν το ενδιαφέρον που φυσιολογικά αναμένετο από τη χθεσινή συνέντευξη που παρεχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα ΜΜΕ."

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σοβεί κοινωνική έκρηξη" γράφει ότι "σοβαρή κοινωνική κρίση σοβεί στην Πάφο", όπου κυρίως εγκαθίστανται από τις Αρχές της Δημοκρατίας οι αθίγγανοι, που καταφθάνουν καθημερινά το τελευταίο δεκαπενθήμερο από τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι σύγκρουση μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ προκάλεσε η χθεσινοβραδινή συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος, όπως γράφει, δεν απολογείται για τη μη εγκατάσταση στην Κύπρο των πυραύλων S-300.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΕΣΥ: Τελευταία ευκαιρία" ότι κυβέρνηση και κόμματα υπέκυψαν τελικά στις πιέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εναντιώνονταν στην έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Υγείας ως είχε διαμορφωθεί μετά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις και συζητήσεις. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει τον τίτλο του "πιο καλού μαθητή" στις ενταξιακές με την ΕΕ. Από την περασμένη εβδομάδα δυο ακόμη χώρες, Εσθονία και Σλοβενία, έχουν φτάσει την Κύπρο στην πρώτη θέση.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα με τίτλο "Επιβεβαίωση του αδιεξόδου" αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου Κληρίδη και γράφει ότι "δεν απάντησε στην ουσία των ερωτήσεων και δεν έπεισε", ενώ με την αρχική του τοποθέτηση "επιβεβαίωσε το βαθύ και επικίνδυνο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό". Αλλού γράφει για τη νέα έκρηξη βόμβας, αυτή τη φορά σε αυτοκίνητο που ανήκει σε σύμβουλο χρηματιστηριακών υποθέσεων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει για την άρση των απεργιακών μέτρων για το ΕΣΥ και αναφέρεται σε συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την οποία οι δημόσιοι και τραπεζικοί υπάλληλοι εξαιρούνται από το νομοσχέδιο μέχρι αυτό να εφαρμοσθεί πλήρως, δηλαδή σε πέντε χρόνια. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία πρόταση του ΔΗΣΥ για να επιτραπεί σε Κύπριους φοιτητές να ψηφίζουν στο εξωτερικό.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 3 April 2001 - 6:24:03 UTC