Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 19/4/2001 Οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ περί συνομοσπονδίας και οι απειλές του για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η τελευταία συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας περί ποινικοποίησης της οιασδήποτε μορφής απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης και το μολυσμένο νερό στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Νάρκη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" γράφει ότι "νάρκη" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τοποθέτησε με τις χθεσινές δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος επιμένει στα "δύο κυρίαρχα κράτη". Προβάλει τις αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων και στις αιχμές που αυτά αφήνουν στην ελληνική κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στο Εθνικό Σχέδιο Υγείας το οποίο καλούνται σήμερα τα κόμματα να ψηφίσουν στην τελευταία ολομέλεια της παρούσας Βουλής.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Γκρίζος λύκος ο Τζεμ" γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας "αφαίρεσε το μετριοπαθές προσωπείο και απειλεί με συνοποσπονδία" και ότι "πύρρειο νίκη" χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς τη λύση του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει για μολυσμένο νερό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε ότι άρχισε η διαδικασία αντικατάστασης των ντεποζίτων νερού.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Το ευρωπαϊκό πρόσωπο του Αττίλα" αναφέρεται στις χθεσινές απειλές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία θα αντιδράσει "χωρίς όρια" σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για το σχέδιο νόμου που απέστειλε στη Βουλή ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης για ποινικοποίηση οιασδήποτε μορφής απαγόρευσης της ελεύθερης διακίνησης, αναφερόμενος στον τρόπο χειρισμού των αθίγγανων.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ζητούν ανεξέλεγκτα 12 εκ. λίρες" γράφει πως "χωρίς ενδελεχή έλεγχο τα μέλη της Επιτρόπης Οικονομικών, με εξαίρεση τους βουλευτές του ΔΗΚΟ, αποδέσμευσαν χθες ποσό 12 εκ. λιρών που αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπηρεσιών στη Ρωσική Ομοσπονδία". Αλλού αναφέρεται στο πανικό που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μετά την αποκάλυψη ότι το νερό, που χρησιμοποιούν εργαζόμενοι και ασθενείς για πόση και πλύσιμο, είναι μολυσμένο με ψευδομονάδες, κολοβακτηρίδια και εντερικούς στρεπτόκοκκους.

"Ο Φιλελεύθερος" στεγάζει το κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Σκάνδαλο στην άσφαλτο" και γράφει ότι εκ νέου, ριζική αφαίρεση τόσο της επιφάνειας της ασφάλτου όσο και της ασφαλιστικής βάσης, χρειάζεται ο δρόμος Λευκωσίας - Λεμεσού, λόγω των νέων κακοτεχνιών που διαπιστώθηκαν, όσον αφορά την επίστρωση που αποπερατώθηκε μόλις πριν έξι μήνες. Αλλού γράφει ότι νέα νομοθεσία που θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή προβλέπει ότι υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι του κράτους θα κινδυνεύουν να οδηγηθούν στη φυλακή εάν αποκρύψουν στοιχεία ή ψευδομαρτυρήσουν ενώπιον της Γενικής Ελεγκτού.

Η «Χαραυγή» στο κύριο θέμα με τίτλο «Οχι και πάλι ουραγοί των εξελίξεων» αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι «υπάρχουν κίνδυνοι, όπως υπάρχουν και δυνατότητες και αν δεν προστρέξουμε να τα συζητήσουμε σε βάθος αυτά τα ζητήματα από κοινού με την Ελλάδα θα γίνουμε και πάλι ουραγοί των εξελίξεων». Αλλού γράφει ότι ο Προέδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί, εάν επανεκλεγεί, εάν δεν διερευνηθούν οι καταγγελίες για πολεοδομικά θέματα εναντίον του Δημάρχου Παραλιμνίου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» στην κύρια είδηση αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι η αντίδραση της Τουρκίας δεν θα έχει όρια εάν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι πιθανόν η Κύπρος να καταστεί η πρώτη χώρα μη μέλος της ΕΕ που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα για σχέδια που αφορούν την υγεία και την εκπαίδευση.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΔΝ/ΚΣΤ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 19 April 2001 - 6:24:04 UTC