Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 20/04/2001 Η αυτοδιάλυση της Βουλής των Αντιπροσώπων ενόψει των βουλευτικών εκλογών, η αποχώρηση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού από την ενεργό πολιτική, η έγκριση από τη Βουλή Γενικού Σχέδιο Υγείας, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για τις προκλητικές απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ και οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το θέμα των αθίγγανων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "ΓΕΣΥ: Χρυσό σκαλοπάτι αλληλεγγύης" ότι το Εθνικό Σχέδιο Υγείας μετονομάστηκε σε Γενικό Σχέδιο Υγείας με τροπολογία που κατέθεσε χθες το ΚΙΣΟΣ. Στις 2 το πρωί η Βουλή ενέκρινε τον νόμο-πλαίσιο με 46 ψήφους υπέρ και οκτώ κατά. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές των ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΚΙΣΟΣ και των ΕΔΗ και εναντίον οι βουλευτές του ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι βρέθηκαν χθες σε εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι Λεμεσού κλοπιμαία τσιγάρα αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σάλος για τους αθίγγανους" ότι το δρόμο της επιστροφής πήραν χθες 23 αθίγγανοι, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για "άφιξη ακόμα 1300 αθίγγανων". Αλλού γράφει ότι εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, δηλώνοντας "άγνοια" για τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, τόνισε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει "αυστηρώς προσηλωμένη στις αποφάσεις του Ελσίνκι".

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πέρασαν το ΕΣΥ από την Εντατική" γράφει ότι ύστερα από μαραθώνια συζήτηση ενώπιον της Βουλής η πλειοψηφία των βουλευτών ενέκρινε το επίμαχο νομοσχέδιο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Γράφει ότι η εισήγηση του ΑΚΕΛ για μείωση της εισφοράς από 2 σε 1,5% για τους εργαζομένους με εισόδημα κάτω από 6000 λίρες, απορρίφθηκε από τη πλειοψηφία της Βουλής. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού μέσα σε "φορτισμένη ατμόσφαιρα" αποχώρησε χθες από την ενεργό πολιτική, τονίζοντας ότι θα παραμείνει "μάχιμος στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού".

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πράσινο φως στην υγεία" ότι η Βουλή μετά από μαραθώνια συζήτηση στην οποία δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Γράφει ότι η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου θα επιτευχθεί σε 5-7 χρόνια. Αλλού γράφει ότι η Βουλή ενέκρινε τον προϋπολογισμό που αφορά την επιχορήγηση των κομμάτων ώστε να μεταφέρουν από το εξωτερικό φοιτητές και εργαζομένους για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σύγχυση για τους αθίγγανους" γράφει ότι "σύγχυση" χαρακτήριζε τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος των αθίγγανων από τις αρμόδιες αρχές, γεγονός που επέβαλε την παρέμβαση της Γενικής Εισαγγελίας. Οι τρεις εξουσίες έσπευσαν μπροστά στον κίνδυνο να μείνουμε εκτεθειμένοι σε διεθνή σώματα από τυχόν λανθασμένους χειρισμούς στο θέμα των αθίγγανων να ρυθμίσουν προβλήματα που ανέκυψαν. Αλλού γράφει ότι Αμερικανοί πράκτορες διενήργησαν πριν από έξι μήνες στην Κύπρο "μυστικές έρευνες" σχετικά με ενδεχόμενες δραστηριότητες του υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενου από τις ΗΠΑ Σαουδάραβα τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ναι, με επιφυλάξεις" γράφει ότι μετά από μαραθώνια συζήτηση η Βουλή με 46 ψήφους υπέρ και 8 κατά ενέκρινε το νομοσχέδιο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Το ΑΚΕΛ "με επιφυλάξεις" έδωσε τη θετική ψήφο του στο νομοσχέδιο, αφού, όπως δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, οι τροποποιήσεις που κατέθεσε το ΑΚΕΛ τις οποίες θεωρεί "πάρα πολύ σημαντικές" έγιναν μερικώς αποδεκτές. Αλλού γράφει ότι "υποτονική σε διεθνές επίπεδο" ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης για την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου ΥΠΕΞ, αλλά και για τις προκλητικές απειλές που εκτόξευσε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο «Το τελευταίο αντίο του Κυπριανού» αναφέρει ότι χθες το απόγευμα ο Σπύρος Κυπριανού συμπλήρωσε ένα κύκλο 40 χρόνων στην πολιτική ζωή του τόπου, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει μάχιμος στις επάλξεις για τα συμφέροντα της Κύπρου. Αλλου γράφει ότι λιγότερο από 24 ώρες από την προειδοποίηση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη ότι με την κράτηση των αθίγγανων η Κύπρος θα βρεθεί αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 23 αθίγγανοι αφέθηκαν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Κύπρος σήμερα» με τίτλο «Ο 'Μεγάλος Αδελφός' στα Στροβίλια» αναφέρει ότι στην περιοχή Στροβίλια και σε γεωργική γη εντός των Βρετανικών Βάσεων της Δεκέλειας οι Αγγλοι προβαίνουν στην εκδίωξη των Ε/Κ γεωργών με στόχο την επέκταση των εγκαταστάσεων των κατασκοπευτικών ραντάρ τους. Αλλού προβάλει δηλώσεις του Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρη Λοϊζίδη ότι "σε διαζύγιο οδηγούνται οι Κυπριακές Αερογραμμές και η Γιουροσύπρια".

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πέρασε το Σχέδιο Υγείας" ότι νωρίς το πρωί η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, παρά τις διαφωνίες του ΑΚΕΛ και την καταψήφιση του ΔΗΚΟ. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Ανδρέας Παρισινός δήλωσε ότι "για πρώτη φορά ο Κύπριος πολίτης θα έχει ισότιμη πρόσβαση στην υγεία οποιαδήποτε και αν είναι η οικονομική του κατάσταση". Αλλού προβάλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη ότι οι απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ "αποτελούν την τελευταία προσπάθεια της Αγκυρας για να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Weekly Review" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κιαρίνι: Η Κύπρος έχει πολύ δρόμο να διανύσει" προβάλει δηλώσεις του πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο Ντονάτο Κιαρίνι ότι "η Κύπρος έχει πολύ δρόμο μπροστά της ώστε να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική της Ευρώπης για το περιβάλλον". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Στάθης Παπαδάκης "παραδέχθηκε" χθες ότι η "ΑΗΚ επιλεκτικά εμποδίζει ηλεκτρονικά μηνύματα προς Τ/Κ που κατοικούν σε κατεχόμενες περιοχές".

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΚΣΤ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 20 April 2001 - 7:24:03 UTC