Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 24/4/2001 Η θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ένταξη της Κύπρου σε σχέση με το Κυπριακό, η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Κύπρο και η λειτουργία της νέας μονάδας αφαλάτωσης στη Λάρνακα, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο βασικό θέμα που στεγάζει κάτω από τον τίτλο "Λύση με βάση το κεκτημένο" γράφει ότι λύση συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι μόνο τυπικά ενωμένη Κύπρο, αλλά μια θεσμική συνταγματική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τη δυνατότητα της κυπριακής κυβέρνησης να λειτουργεί απρόσκοπτα για την αποτελεσματικότητά της απαιτεί η ΕΕ σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βετρίν φθάνει στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα για επίσημη επίσκεψη.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κοινό όραμα Κύπρου - Ισραήλ" γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, μετά τις συνομιλίες χθες με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη είπε ότι η Κύπρος και η χώρα του έχουν κοινό όραμα που στοχεύει στον εκδημοκρατισμό, την ειρήνευση και τον εξευρωπαϊσμό της Μέσης Ανατολής. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε χθες πως οι αθίγγανοι δεν μπορούν να έχουν υπερδικαιώματα και υπερπρονόμια και δεν μπορούν να τυγχάνουν μεταχείρισης που να υπερβαίνει σε δικαιώματα τα ωφελήματα που τυγχάνει ο οποιοσδήποτε άλλος Κύπριος.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πικρό το νερό των εγκαινίων" γράφει ότι μπορεί η κυβέρνηση να κάνει λόγο για επίλυση του υδατικού προβλήματος με την ολοκλήρωση της μονάδας αφαλάτωσης στη Λάρνακα, όμως, πληροφορίες του "Π" αναφέρουν ότι το αφαλατωμένο νερό, που μπορεί να παράξει η μονάδα της Λάρνακας, είναι ακατάλληλο για ύδρευση, λόγω ψηλής περιεκτικότητας βορίου. Αλλού γράφει ότι πρόταση για την απελευθέρωση των πτήσεων από και προς την Ελλάδα μετέφεραν χθες λειτουργοί του Υπουργείου Συγκοινωνιών στο αντίστοιχο Υπουργείο Συγκοινωνιών της Ελλάδας.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τρικλοποδιά μέσω ΝΑΤΟ" γράφει ότι η Τουρκία κτυπά την Ελλάδα στην "αχίλλειο πτέρνα" της στο Αιγαίο αφού επιχειρεί μέσω ΝΑΤΟ να αναδείξει τις στρατιωτικές αδυναμίες των Αθηνών για ν' αποκτήσει σταδιακά τον έλεγχο του ανατολικού Αιγαίου αφαιρώντας από την Ελλάδα ουσιώδη κυριαρχικά δικαιώματα. Αλλού γράφει ότι Ελλαδίτης επενδυτής καταχώρησε αγωγή εναντίον γνωστού χρηματιστηριακού οίκου και δύο χρηματιστών με την οποία ζητεί αποζημιώσεις πέραν των δυόμισι εκατομμυρίων λιρών για παράβαση συμφωνιών εμπιστευτικών σχέσεων καθώς και απώλειες τις οποίες υπέστη συνεπεία.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέον κύμα εποικισμού" γράφει ότι ο εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα του εποικισμού στην Κύπρο Γιάκο Λάκσον θα ενημερώσει σήμερα την Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ για την πορεία της έρευνάς του και θα παραλάβει τα νέα στοιχεία, τα οποία έχει ετοιμάσει η κυπριακή Βουλή, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώνεται νέο κύμα Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε χθες ότι είναι κοινή διαπίστωση των Επιτελείων Κύπρου και Ελλάδας ότι η άμυνά μας, οι ικανότητες και δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς έχουν αναβαθμιστεί.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πότε λένε την αλήθεια;" γράφει ότι ερώτηση - πρόκληση προς τον Υπουργό Παιδείας απηύθυνε χθες το ΑΚΕΛ "καλώντας τον να απαντήσει πότε λέει την αλήθεια για τις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία". Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι δύο ημέρες απομένουν από το να "αποφασίσει" το ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα για την "αθωότητα ή ενοχή" του Πανίκου Τζιακούρμα και αναφέρεται στις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς χθες ότι όταν η υπόθεση του Τζιακούρμα ολοκληρωθεί στο ψευδοδικαστήριο εάν καταδικαστεί θα του δώσει άδεια να επισκεφθεί τη μητέρα του.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι ειδική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι δύο εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο φαίρονται αναμεμιγμένες σε παράνομη προμήθεια όπλων προς τους αντάρτες της Εθνικής Ενωσης για Πλήρη Ανεξαρτησία της Αγκόλα (UNIDA). Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο σεισμό ισχύος 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το πρωί μεταξύ Πισσουρίου και Πέτρας του Ρωμιού. Οπως γράφει η εφημερίδα σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης κάθε μήνα υπολογίζεται ότι περίπου 50 σεισμοί κτυπούν την Κύπρο, οι περισσότεροι πολύ μικρής κλίμακας για να γίνουν αισθητοί.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 24 April 2001 - 6:24:04 UTC