Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ- 8/5/2001 Ο προεκλογικός αγώνας των κομμάτων και η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαϊου είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Μερικά από τα υπόλοιπα θέματα είναι το Κυπριακό, τα δημοσιεύματα τουρκοκυπριακών εφημερίδων για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης με την επωνυμία "ΤΜΤ Β΄" στα κατεχόμενα, τα προβλήματα του νέου σταθμού αφαλάτωσης στη Λάρνακα και η ανακάλυψη νέων αρχαίων τάφων στην Αμαθούντα.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ολα σφάζονται, όλα μαχαιρώνονται", γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου "κατήγγειλε με τη φράση αυτή τη νοοτροπία της αντιπολίτευσης, η οποία επιμένει στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για προεκλογικούς λόγους". Ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Αλλη είδηση είναι η ίδρυση νέας τρομοκρατικής οργάνωσης στα κατεχόμενα με την επωνυμία "ΤΜΤ Β΄", όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι και συγκεκριμένα οι 41 οργανώσεις που αποτελούν την πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας".

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Με αισιοδοξία στις κάλπες" γράφει ότι ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές και ότι οκτώ κόμματα με 448 υποψηφίους και άλλοι έξι ανεξάρτητοι βλέπουν με αισιοξοξία τις κάλπες, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προέβλεψε ότι το κόμμα του θα αναδειχθεί πρώτο στα εκλογικά αποτελέσματα. Αλλού γράφει ότι έγινε χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών η ανακήρυξη του Μπενίτο Μαντοβάνι ως Αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων αφού ο κ. Μαντοβάνι δεν είχε ανθυποψήφιο.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αντίστροφη μέτρηση" γράφει για τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν χθες ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 27ης Μαϊου και για το παρασκήνιο που υπήρξε σε όλες τις επαρχιακές διοικήσεις κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους. Οπως γράφει η εφημερίδα, "το κλίμα σε όλες τις επαρχιακές διοικήσεις θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί γιορτινό χωρίς να λείψουν τα πειράγματα, τα ευτράπελα και η συγκίνηση". Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης τα πορίσματα των ερευνών για τις υποθέσεις των ερυθροποιητινών και συγκεκριμένου ιατρού που φερόταν να σχετίζεται με αυτή καθώς και για την υπόθεση των ιδιωτικών τοποθετήσεων της εταιρείας "Λούης".

"Η Σημερινή" με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "'Καίνε' τα πετρέλαια" γράφει στο κύριο θέμα ότι τα πετρέλαια... καίνε την Κύπρο και δυσκολεύουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, υπό την έννοια ότι "και οι Βρετανοί κατανοούν τις τουρκικές ανησυχίες για τα οικονομικά συμφέροντα και τα ζητήματα ασφάλειας, που θέλει η Αγκυρα να εξυπηρετεί μέσω του νησιού". Αλλού γράφει για την ανακάλυψη τάφων της αρχαϊκής περιόδου και συγκεκριμένα του 600 π.Χ. στην περιοχή Αμαθούντος και την ανεύρεση σημαντικών αρχαιολογικών αντικειμένων μέσα σε αυτούς.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στην τελική ευθεία η μάχη" γράφει ότι, με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων, τα κόμματα μπήκαν στην τελική ευθεία του αγώνα για τη διεκδίκηση των 56 βουλευτικών εδρών και ότι τα ποσοστά που θα πάρουν την 27η Μαϊου θα κρίνουν και τις μελλοντικές συνεργασίες για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Βουλής, καθώς και την προοπτική συμμαχιών για τις προεδρικές εκλογές. Αλλη είδηση είναι η επεξεργασία νομοσχεδίου από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας που προβλέπει ότι οι αντιρρησίες συνείδησης θα κατατάσσονται κανονικά στην Εθνοφρουρά και στη συνέχεια θα αποσπώνται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπου θα υπηρετούν για 36 μήνες.

Η "Χαραυγή" γράφει στο βασικό θέμα με τίτλο "ΑΚΕΛ ενισχυμένο" ότι με την υποβολή των υποψηφιοτήτων άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές και ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως το ΑΚΕΛ θα βγει ενισχυμένο από τις εκλογές, γιατί ο λαός εκτιμά την αγωνιστικότητα και τη συνέπειά του και επιθυμεί μέσω του κόμματος να διεκδικήσει ελευθερία, δίκαιη και βιώσμη λύση στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι "τίθεται θέμα αξιοπιστίας" για την εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό αφαλάτωσης Λάρνακας, γιατί προσπαθεί ανεπιτυχώς εδώ και έξι μήνες να δώσει πόσιμο νερό, κατάλληλο για κατανάλωση.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Ο Μπιγκς επιστρέφει πίσω από τα κάγκελα" γράφει ότι ο καταζητούμενος για 35 χρόνια δράστης της μεγάλης ληστείας του τραίνου, που έγινε το 1963 στην Αγγλία και ο οποίος είχε δραπετεύσει το 1965 από τη φυλακή του Γουόντσγουερθ, Ρόνι Μπιγκς, εντοπίσθηκε και συνελήφθη στη Βραζιλία για να παραδοθεί στις βρετανικές Αρχές και να κλεισθεί ξανά στη φυλακή, στο Μπελμαρς του νοτιοανατολικού Λονδίνου. Αλλη είδηση είναι η προειδοποίηση επτά ημερών που έδωσαν οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών στην εταιρεία για να διευκρινίσει σημεία της συμφωνίας που έκανε με το Υπουργείο Εργασίας και που αφορούν θέματα προαγωγών.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 8 May 2001 - 7:24:03 UTC