Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 13/05/2001 Οι διεργασίες των διαφόρων κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών, δηλώσεις αρχηγών κομμάτων και αντιδράσεις, καθώς και η κηδεία του Νίκου Σαμψών είναι τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ταχύς ρυθμός συσπείρωσης του ΔΗΣΥ" και αναφέρεται σε εκτίμηση του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος Παναγιώτη Δημητρίου ότι "υπάρχει αναστροφή των δεδομένων και της πολιτικής συμπεριφοράς των οπαδών" του κόμματος και ότι αναμένεται ότι μέχρι τις 27 Μαϊου ο ΔΗΣΥ θα επανακτήσει την παλαιότερη συσπείρωσή του. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι πολλαπλά οφέλη θα έχει η Κύπρος από την ένταξή της στην ΕΕ, τονίζοντας ότι πέρα από τους πολιτικούς λόγους και την ασφάλεια θα έχουμε οφέλη και στον οικονομικό τομέα.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Θα μας οδηγείς για πάντα Ατρωτε" με σχετικό φωτορεπορτάζ αφιερώνει όλο το πρωτοσέλιδό της στη χθεσινή κηδεία του Νίκου Σαμψών. Χιλιάδες συναγωνιστών, φίλων και εκτιμητών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος έδωσαν το παρών στη νεκρώσιμη ακολουθία που ψάληκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα καθώς και στην ταφή. Αναφέρει επίσης ότι σήμερα κηδεύεται επίσης ο "φλογερός ρασοφόρος της ΕΟΚΑ Παπάσταυρος Παπαγαθαγγέλου.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Στη γραμμή 5 μνηστήρες" αναφέρει ότι επικρατεί συνωστισμός στις τηλεπικοινωνίες ενόψει φιλελευθεροποίησης. Ηδη η COSMOTE και ο Ομιλος Σιακόλα εκδήλωσαν επισήμως ενδιαφέρον ενώ η PANAFON-CY και οι εταιρείες Λεβέντη και Λανίτη ετοιμάζονται. Οι κυπριακές εταιρείες Spidernet, Avacom Net και η γαλλική Frans Telecom επίσης ενδιαφέρονται. Γράφει επίσης ότι στο Πρώτο Πλημμελειοδικείο στη Θεσσαλονίκη εξετάζεται την ερχόμενη Τρίτη η καταγγελία του ηγούμενου Βατοπεδίου Εφρέμ και του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου κατά του κομμωτή Χρίστου Στάγκου για δυσφήμιση.

Η "Σημερινή" προβάλλει το κύριο θέμα της με τίτλο "'Πυρετός' για συμμαχίες". Οπως σημειώνει, 15 μέρες πριν από την κρίσιμη ώρα των βουλευτικών εκλογών, τα τέσσερα μεγάλα κόμματα αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωσή τους για τις δύο σημαντικές αναμετρήσεις, δηλαδή του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι από 400 περίπου Τ/Κ οικοδόμους και εργάτες από τα κατεχόμενα που εργάζονταν στις ελεύθερες περιοχές και τη Βρετανική Βάση Δεκέλειας, τώρα έμειναν περίπου 100.

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το κύριο θέμα του "Οι αναποφάσιστοι το κλειδί". Οπως γράφει, το σχετικά μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δηλώνουν ότι θα ρίξουν λευκό ψηφοδέλτιο στις κάλπες πονοκεφαλιάζει τους επιτελείς, κυρίως του ΔΗΣΥ, που αναζητούν τρόπους αφυπνίσεως και ενεργοποιήσεώς τους υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. Γράφει επίσης ότι σοβαρές καταγγελίες κατά μικρομεσαίων και μεγάλων ιδιοκτητών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου για κατάφωρη καταπάτηση του δικαιώματος συνδικαλιστικής οργάνωσης διατυπώνουν οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Αντιδράσεις στα ενδότερα του ΔΗΣΥ" αναφέρει στο κύριο θέμα ότι οι "σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από όλα τα κόμματα ως επακόλουθο των δηλώσεων του Προέδρου του ΔΗΣΥ για τα μικρά κόμματα, έδωσαν την ευκαιρία σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να εξωτερικεύσουν ότι "ένεκα ατυχών δηλώσεων όλα απότοκο της έλλειψης συλλογικότητας, η ηγεσία του κόμματος 'κατάφερε' για ακόμη μια φορά να εκπέμψει προς την κοινωνία μια εικόνα απομόνωσης". Αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος ακόμη σχετικά με την εξαφάνιση του 48χρονου διευθυντή του ακτινολογικού τμήματος του νοσοκομείου Λεμεσού, Γιώργου Κιννή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Υπόθεση Στρασβούργου - Το παρασκήνιο της όλης ιστορίας". Οπως αναφέρει ο Διευθυντής του Γραφείου Μελέτης του Κυπριακού Κώστας Αποστολίδης, χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια σκληρής εργασίας για περισυλλογή στοιχείων τα οποία θα παρουσιάζονταν στην υπόθεση. Αλλού γράφει ότι η βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού στην Κύπρο μπορεί να αποδειχθεί σπατάλη χρημάτων αφού νέα έρευνα του World Wide Fund αναφέρει ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ μεταλλικού νερού και νερού της βρύσης.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 13 May 2001 - 9:24:03 UTC