Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 23/05/2001 Οι δηλώσεις και οι αντιπαραθέσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, η χθεσινή αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους, η κατάσταση στο ΧΑΚ και το θέμα των τιμών των πετρελαιοειδών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αλλαξε ο Τάσσος στο Κυπριακό" ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαιρέτισε την εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ να ζητηθεί άμεση σύγκληση συνομιλιών, γιατί όπως εξήγησε αποτελεί αλλαγή από προηγούμενη στάση του κ. Παπαδόπουλου κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν επί του παρόντος και με βάση τα σημερινά δεδομένα οι λιανικές τιμές πώλησης των πετρελαιοειδών.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Η παιδεία στο χάος" αναφέρει ότι "χάος" στην παιδεία προκάλεσε χθες η "στημένη αναταραχή" στην παιδεία με αποτέλεσμα οι μαθητές στη Μέση Εκπαίδευση να χάσουν μαθήματα μιας ημέρας, ενώ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης χαρακτήρισε "ατυχή" την ενέργεια των οργανωμένων γονέων για αποχή των μαθητών από τα μαθήματα. Αλλού γράφει ότι κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 190 μονάδων βρέθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο, επηρεασμένος από το κύμα των ρευστοποιήσεων, κυρίως των τραπεζικών τίτλων.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ταμ - ταμ για τους αναποφάσιστους" ότι λίγα μόνο 24ωρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, τα πολιτικά κόμματα στρέφονται εμφανώς προς το όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσοστό των ψηφοφόρων εκείνων, οι οποίοι όπως έδειξαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, παραμένουν αναποφάσιστοι. Αλλού προβάλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι "η κυβέρνηση δεν έχει διαπιστώσει οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στην αμερικανική προσέγγιση στο Κυπριακό".

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Φουστανέλα ή φέσι..." προβάλει δήλωση του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου ότι όσοι δεν συμφωνούν με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία "μπορούν να βάλουν τη φουστανέλα τους και να κινηθούν προς τα κατεχόμενα" καθώς και απάντηση του Προέδρου των ΝΕΟ Νίκου Κουτσού ότι "αν ο κ. Βασιλείου έχει να επιλέξει φέσι ή φουστανέλα δεν θα επιλέξει φουστανέλα". Αλλού αναφέρει ότι μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση 17χρονης Βρετανίας, της Σαμάνθα Σάρα Νέσπιτ, γνωστής ως Σαμάνθα Στίβενσον, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ήρθε με το θείο της για διακοπές στην Κύπρο.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Αλληλοσφαγή για σταυρούς" γράφει ότι είναι "πρωτοφανής η μάχη για τους σταυρούς προτίμησης και εξοντωτικός ο πόλεμος φθοράς μεταξύ υποψηφίων που στεγάζονται στο ίδιο ψηφοδέλτιο". Η προσωπική επικράτηση για μια έδρα στο νέο Κοινοβούλιο επισκίασε τον αγώνα για αύξηση των εκλογικών ποσοστών στον οποίο έχουν αποδυθεί όλα τα κόμματα. Αλλού γράφει ότι οι Αμερικανοί, όπως διαβεβαίωσε ο Κόλιν Πάουελ τον Γιώργο Παπανδρέου, θα αξιοποιήσουν το χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση των ενταξιακών συνομιλιών, για παρεμβάσεις στο Κυπριακό με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Προβοκάτσια" γράφει ότι "στημένη προβοκάτσια από επιτελείο του ΔΗΣΥ κατάγγειλε χθες προς το λαό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης μεταφέροντας καταγγελίες από τους ίδιους τους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, που δέχονται τηλεφωνήματα από υποτιθέμενους ΑΚΕΛικούς, οι οποίοι και τους εξυβρίζουν, με πρωτοφανή στόχο να προκαλέσουν τον κομματικό τους πατριωτισμό". Σε άλλο θέμα γράφει ότι "η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες τις καταγγελίες στις οποίες προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, σύμφωνα με τις οποίες χιλιάδες πολίτες σύρονται αυτήν την περίοδο στα δικαστήρια για υποθέσεις που αφορούν μη καταβολή χρεών τους".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στεγάζει το κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Εύχεσαι να μην ήσουν εδώ" και γράφει ότι "Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες και Κύπριοι ξενοδόχοι λογάριασαν χθες το κόστος από τις κατασκευές των δρόμων της Λεμεσού, όπως παρουσιάσθηκε στο τουριστικό πρόγραμμα των Βρετανών". Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι "οι πιλότοι της Eurocypria κατεβαίνουν την Παρασκευή σε 24ωρη απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για "αθέτηση υπόσχεσης" των Κυπριακών Αερογραμμών προαγωγή δύο από τους βοηθούς πιλότους σε πιλότους.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προεκλογικό ξεφόρτωμα" γράφει ότι στο "πάτωμα" κυκλοφόρησαν την Τρίτη πληροφορίες "για ξεφόρτωμα μετοχών από τα χρηματιστηριακά γραφεία, των οποίων κυριότερος στόχος εκτιμάται ότι ήταν η επανατοποθέτηση σε χαμηλότερες τιμές". Αλλού αναφέρεται σε νέες προοπτικές που διανοίγονται για την κτηματαγορά, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

(KYΠΕ/ΜΚ/ΔΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 23 May 2001 - 7:24:03 UTC