Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 29/05/2001 Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 27ης Μαϊου και ο κατάλογος των βουλευτών που εκλέγηκαν, το θέμα της προεδρίας της νέας Βουλής, οι τριγμοί στο ΚΙΣΟΣ λόγω της μείωσης των ποσοστών του κόμματος και οι δηλώσεις από την Ελλάδα καθώς και από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στο νέο κρούσμα ιογενούς μηνιγγίτιδας καθώς και στις νέες προτάσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση στους πιλότους της Γιουροσύπρια.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα θύελλα ξέσπασε στο ΚΙΣΟΣ" ότι "ο καταποντισμός του ΚΙΣΟΣ στο 6,5% προκάλεσε θύελλα και ήδη από χθες επώνυμα στελέχη του κόμματος έθεσαν δημόσια θέμα αναζήτησης ευθυνών και αμέσως παραίτησης του προέδρου του Κινήματος Βάσου Λυσσαρίδη". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η νέα κυπριακή Βουλή θα συνεχίσει και θα επιταχύνει τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση του νησιού στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα βοηθήσει τις συλλογικές προσπάθειες για την απρόσκοπτη πορεία ένταξης της ΕΕ.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Θρίλερ για τους σταυρούς" αναφέρει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπηρεσιών ότι η διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών θα διεξαγόταν ομαλά και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν δοθεί εντούτοις στην πράξη αποδείχθηκε το αντίθετο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι "οι Τ/Κ ποτέ δεν είχαν καθεστώς μειονότητας, και δεν πρόκειται να το αποκτήσουν στο εξής".

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μια μπανανία στις δόξες της" ότι σχεδόν τίποτε δεν λειτούργησε σωστά προχθές, αναφορικά με τη διαδικασία καταμέτρησης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες πρωτοφανείς καθυστερήσεις και συγχύσεις. Οπως αποφάνθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών για όλα έφταιξαν τα fax, που ενώ έστειλαν δέκα χιλιάδες σελίδες, αυτές δεν πήγαν στον προορισμό τους. Γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναφερόμενος στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δήλωσε πως αυτά αποδεικνύουν ότι οι Ελληνοκύπριοι "δεν θέλουν να βρουν λύση στο κυπριακό πρόβλημα".

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Καυτό παρασκήνιο" γράφει ότι με φόντο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη έντονο παρασκήνιο για την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής. Τόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, θέτουν εαυτούς στον κατάλογο των υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, χωρίς να αποκλείουν άλλες επιλογές που προέρχονται από το χώρο του ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι ένα δωδεκάχρονο κοριτσάκι που φοιτά στο γυμνάσιο Ευρύχου προσβλήθηκε από ιογενή μηνιγγίτιδα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στο σχολείο και την κοινότητα.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Χαμός γίνεται στο ΚΙΣΟΣ" ότι η ήττα στο ΚΙΣΟΣ προκάλεσε χθες "σοβαρές αναταράξεις ενώ αποδέκτης της οργής που προκάλεσε η ήττα είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος του οποίου η παραίτηση θεωρείται από πολλούς ως εκ των ων ουκ άνευ για το ξεπέρασμα της κρίσης". Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι τα μικρά κόμματα τα οποία εισήλθαν στη νέα Βουλή, θα επιχειρήσουν να διατηρήσουν την πολιτική τους αυτονομία και να αποφύγουν να "διαδραματίσουν συμπληρωματικό ρόλο" στους "μεγάλους".

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Η επόμενη μέρα" αναφέρει ότι οι εκλογές της Κυριακής ανέδειξαν το ΑΚΕΛ πρώτο κόμμα με αυξημένα σε σχέση με το 1996 ποσοστά (από 33% σε 34,71%). Το ΑΚΕΛ ανανεώνει την κοινοβουλευτική του ομάδα σχεδόν κατά το ένα τρίτο και αύξησε τον αριθμό των βουλευτών του κατά ένα (από 19 σε 20). Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας, σε σχόλιό του για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, χαιρέτισε τη βούληση που εξέφρασε ο κυπριακός λαός και πρόσθεσε ότι όλες οι δυνάμεις του κυπριακού ελληνισμού θα πρέπει τώρα να συμβάλουν στην υλοποίηση του μεγάλου στόχο, της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Τα τελικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν οριακή νίκη του ΑΚΕΛ" γράφει ότι τα χθεσινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την οριακή νίκη του ΑΚΕΛ επί του ΔΗΣΥ στις εκλογές της Κυριακής και αναφέρεται στα τεχνικά προβλήματα που οδήγησαν σε καθυστέρηση της ανακοίνωσης των υποψηφίων που εκλέγηκαν στις επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου μέχρι αργά το βράδυ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση επέδωσε νέα πρόταση στους πιλότους της Γιουροσύπρια σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η απεργιακή κινητοποίησή τους που προγραμματίστηκε για αυτή την εβδομάδα.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 29 May 2001 - 6:24:03 UTC