Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 30/05/2001 Η κατάσταση στο ΚΙΣΟΣ μετά τη μείωση των ποσοστών του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων ενόψει της εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής, οι καταγγελίες του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Ρότσα για "εξαγορά ψήφων" και οι δηλώσεις της Καίτης Κληρίδη για τους λόγους της μη επανεκλογής της στο Κοινοβούλιο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Επίσης αναφέρεται στη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, στην προσφυγή που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο ισοβίτης Ιερόθεος Χριστοδούλου Ρόπας και στα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας που φέτος έχουν ανέλθει στα 57.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μάχη δελφίνων στο ΚΙΣΟΣ" ότι "η νέα θύελλα η οποία έχει ξεσπάσει στους κόλπους του ΚΙΣΟΣ με αφορμή τη συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών του στις βουλευτικές εκλογές γίνεται σαφές ότι κρύβει στο βάθος της τη διαμάχη των διαφόρων τάσεων για διαδοχή του Βάσου Λυσσαρίδη στην ηγεσία του κόμματος, ο οποίος, ωστόσο, προειδοποίησε χθες τους πάντες ότι μπορεί να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, αλλά θα είναι πάντοτε εκεί 'παρών' για να αντιστρατεύσει τυχόν ενέργειες οποιωνδήποτε για υπόσκαψη των προοπτικών του κινήματος". Γράφει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας απειλεί ότι "η ειρήνη και η ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο θα αντιμετωπίσουν αβεβαιότητες σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ".

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Πλήρωσαν την απουσία" γράφει ότι η Καίτη Κληρίδη δήλωσε στο Ράδιο "Πρώτο" ότι η μη επανεκλογή της στη Βουλή, ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι "ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν παρευρέθη στην κηδεία του Νίκου Σαμψών". Η Καίτη Κληρίδη υποστηρίζει επίσης ότι "υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να βρει κάποιος για τη μη επανεκλογή μου". Γράφει ότι ο ισοβίτης Ιερόθεος Χριστοδούλου Ρόπας καταχώρησε προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητώντας την ακύρωση της διά βίου φυλάκισης του καθώς και αποζημιώσεις.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "2 σενάρια για την προεδρία" ότι το ρυθμιστικό του ρόλο στην εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής καλείται να επιβεβαιώσει το ΔΗΚΟ, αφού ο αριθμός των εννέα εδρών που εξασφάλισε στις εκλογές της Κυριακής είναι ικανές, προστιθέμενες είτε με τις 20 του ΑΚΕΛ είτε με τις 19 του ΔΗΣΥ, να αποτελούν πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα. Γράφει ότι και τα οκτώ πολιτικά σχήματα που εισήλθαν στη Βουλή θα συμμετάσχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, παρά το ότι η Βουλή δεν έχει καθορίσει την έννοια πολιτικό κόμμα και την πρόθεση που υπήρξε για να ανεβεί ο πήχης στο 3%.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Μήλον της έριδος το ΔΗΚΟ" γράφει ότι σε "μήλον της έριδος" μετατρέπεται το ΔΗΚΟ στην προσπάθεια του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ να εκλέξουν Πρόεδρο της Βουλής. Τις τελευταίες 48 ώρες πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις. Στη μια έλαβαν μέρος ανώτατα στελέχη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ. Η άλλη έγινε μεταξύ των Προέδρων του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, Νίκου Αναστασιάδη και Τάσσου Παπαδόπουλου. Γράφει ότι έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατέθεσε η Γενική Εισαγγελία εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να αθωώσει τον Ανδρέα Τσαγγαρίδη, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για παράνομη εργοδότηση και παράνομη παραμονή αλλοδαπών στην Κύπρο.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μονομαχία μεγάλων για Βουλή" ότι σε μονομαχία των μεγάλων κομμάτων, που θα θέσει όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις μπροστά σε διλήμματα, εξελίσσεται το κεφάλαιο "προεδρία της Βουλής". ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ παρουσιάζονται αποφασισμένα να επιμείνουν μέχρι τέλους στη θέση τους για δικό τους πρόεδρο στη νέα Βουλή, αποδεσμεύοντας την όποια προοπτική από τις προεδρικές εκλογές. Γράφει ότι ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Παρισινός προτίθεται να αμφισβητήσει τους σταυρούς προτίμησης λόγω της αταξίας που υπήρχε, υποβάλλοντας ένσταση κατά του εκλογικού αποτελέσματος.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Εξαγόραζαν συνειδήσεις!" αναφέρει ότι καταγγελίες - σοκ κατά συνυποψήφιού του στην επαρχία Λευκωσίας, ότι "προέβη σε εξαγορά συνειδήσεων για να εξασφαλίσει θέση στη νέα Βουλή", διατύπωσε χθες ο Χρίστος Ρότσας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ. Ο κ. Ρότσας κατήγγειλε ότι "το άτομο αυτό μοίρασε χρήματα σε σωματεία, οργανώσεις και ψηφοφόρους, με την υπόσχεση ότι μετά τις εκλογές και εφόσον θα έχει εκλεγεί, θα τους δώσει και άλλα". Γράφει ότι "συγχαρητήρια μηνύματα για τη μεγαλειώδη νίκη του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις καταφθάνουν στα γραφεία του κόμματος από αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα του εξωτερικού".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τον τίτλο "Ο Λυσσαρίδης αποχωρεί" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο ηγέτης του ΚΙΣΟΣ, ο άνθρωπος που ίδρυσε το σοσιαλιστικό κόμμα, ετοιμάζεται να παραιτηθεί κάτω από την πίεση στελεχών του Κινήματος που τον κατηγορούν για την εκλογική αποτυχία του ΚΙΣΟΣ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδος στο νησί έφτασαν φέτος τα 57 από τα οποία τα 51 στην επαρχία Λεμεσού και ότι οι αρμόδιοι προσπαθούν να προλάβουν τον πανικό ανάμεσα στο λαό, ενώ από έρευνες που έγιναν δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε συσχέτιση της επιδημίας με την ποιότητα του νερού.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Οδεύουμε προς μείωση επιτοκίων" γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου χαρακτήρισε ως "ανάμεικτες" τις οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο και ότι αύριο Παρασκευή θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για να εξετάσει τη νομισματοπιστωτική πολιτική. Σε άλλο θέμα γράφει ότι διαφορετική θα είναι η εικόνα της νέας Βουλής, στην οποία θα συμμετέχουν τώρα οκτώ αντί πέντε κόμματα, ενώ στα έδρανά της θα υπάρχουν για πρώτη φορά έξι γυναίκες.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 30 May 2001 - 6:24:03 UTC