Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 02/06/2001 Οι διεργασίες των κομμάτων γύρω από τις υποψηφιότητες για εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής και η επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσσο Παπαδόπουλου για διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής με κοινό υποψήφιο είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι πλείστες εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος αφορούν την αποδοχή από μέρους της Ελλάδας της συμμετοχής της Τουρκίας στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού στρατού, το μετεκλογικό σκηνικό στο ΧΑΚ, καθώς και η φιλελευθεροποίηση στις τιμές του τσιμέντου, γάλακτος και ψωμιού.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ το κλειδί", γράφει ότι το κλειδί για την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής βρίσκεται στη συνεδρία της ΚΕ του ΔΗΚΟ την ερχόμενη Τρίτη, ύστερα από την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στο ΔΗΚΟ όπου εισηγείται υποστήριξη του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσσαρίδη για την Προεδρία της Βουλής. Αλλού γράφει ότι λύθηκε το μυστήριο γύρω από το θάνατο του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη από το Γέρι με το "καταπελτικό" πόρισμα που εξέδωσαν οι Αγγλοι επιστήμονες.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρόταση προς Τάσσο για κοινό υποψήφιο" αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προς το ΔΗΚΟ, στην οποία εισηγείται για την Προεδρία της Βουλής υποστήριξη υποψηφίου από το ΔΗΚΟ ή την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσσαρίδη. Αλλού γράφει ότι μέσω του τηλεοπτικού καναλιού BBC παροτρύνονται οι Βρετανοί να μην έρχονται στην Κύπρο για διακοπές, εξαιτίας των εργασιών κατασκευής του παραλιακού δρόμου της περιοχής Αμαθούντας.

Ο "Πολίτης" στο βασικό θέμα με τίτλο "Χριστόφιας με ψήφο ΔΗΚΟ" γράφει ότι στη συνεδρία του ΕΓ του ΔΗΚΟ η πλειοψηφία των μελών τάχθηκε εναντίον των υποψηφιοτήτων Αναστασιάδη και Λυσσαρίδη, απορρίπτοντας ταυτόχρονα προβολή υποψηφιότητας από το ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι κοινοβουλευτική συμμαχία προωθούν ΕΔΗ, ΚΙΣΟΣ και Οικολόγοι με στόχο τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη διεκδίκηση της Προεδρίας τριών Επιτροπών της Βουλής.

Η "Σημερινή" στην κύρια είδηση με τίτλο "Ψυχρολουσία" γράφει ότι με την παρασκηνιακή έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης άνοιξε η πύλη για την εξουδετέρωση της συμμετοχής της Κύπρου στον ευρωπαϊκό στρατό, ύστερα από την "άνευ όρων" αποδοχή του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου της συμμετοχής της Τουρκίας στη λήψη αποφάσεων του ευρωπαϊκού στρατού. Αλλού γράφει ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας είναι διατεθειμένες να περιμένουν τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για να χαράξει την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι Ημικρατικοί Οργανισμοί στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.

Ο "Φιλελεύθερος" στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο "Βουλή: Χαμός στο παρασκήνιο" γράφει ότι οριστικοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό για την προεδρία της νέας Βουλής με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια να κερδίζει κατά κράτος όλες τις άλλες επιλογές που τέθηκαν από το ΔΗΣΥ. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και τραπεζιτών η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια της στα ίδια επίπεδα του 7% για το δανειστικό και στο 4% των καταθέσεων.

Η "Χαραυγή" στην κύρια είδηση με τίτλο "Εδειξαν Χριστόφια" γράφει ότι η χθεσινή κοινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του ΕΓ του ΔΗΚΟ επιβεβαίωσε την κοινή αίσθηση ότι τελικά το ΔΗΚΟ θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόφια για την Προεδρία της Βουλής. Αλλού γράφει ότι εν αδίκω και ελαφρά τη καρδία διατάσσεται πολλές φορές πειθαρχική έρευνα εναντίον εκπαιδευτικών χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας χθες φαινόταν ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Βουλής, μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Αλλού γράφει ότι παρά τις υποσχέσεις για αυστηρή νέα νομοθεσία κατά των καπνικών προϊόντων, η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στα σχέδιά της για εισαγωγή μιας γενικής απαγόρευσης στη διαφήμιση καπνικών προϊόντων, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θεωρούσε παράνομη τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία του περασμένου Οκτωβρίου.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πώς διαμορφώνεται το μετεκλογικό σκηνικό στο ΧΑΚ" γράφει ότι μπορεί το προεκλογικό κλίμα να έχει διαλυθεί γύρω από το Χρηματιστήριο, ωστόσο οι απόψεις των επενδυτών γύρω από τις προοπτικές των εισηγμένων εταιρειών φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει, καθώς μια σειρά εξελίξεων θα καθορίσει και τη μετέπειτα πορεία της αγοράς. Αλλού γράφει ότι θετικά κινήθηκε αυτή η χρηματιστηριακή εβδομάδα με το Γενικό Δείκτη Τιμών να παρουσιάζει εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 3,22%.

Ο "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στο ζάρι η προεδρία της Βουλής" γράφει ότι ενώ φάνηκε ότι με υποστήριξη ΚΙΣΟΣ και ΔΗΚΟ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ θα μπορούσε να είναι Πρόεδρος της επόμενης Βουλής, μια εναλλακτική τακτική κίνηση του ΔΗΣΥ αποσκοπεί στο να ανατρέψει το σκηνικό. Αλλού γράφει ότι θετικά φαίνεται να αντικρίζει το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ την κοινή πρόταση Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και ΧΑΚ για δημιουργία κοινού δείκτη στο πλαίσιο μιας περιφερειακής συνεργασίας.

Η "Οικονομική" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ελεύθερα γάλα, τσιμέντο, ψωμί" γράφει ότι αρνητικά διατεθειμένο παρουσιάζεται το Υπουργείο Εμπορίου έναντι νέου αιτήματος των τσιμεντοβιομηχανιών για αύξηση κατά πέντε λίρες τον τόνο της τιμής του τσιμέντου, σημειώνοντας ότι φαίνεται να προχωρεί στη φιλελευθεροποίηση των τιμών του τσιμέντου, γάλακτος και ψωμιού εντός του δεύτερου εξαμήνου. Αλλού γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου έδωσε εντολή για τη σύναψη δανείου σε ευρώ στις UBS Warburg και Credit Suisse First Boston.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 2 June 2001 - 8:24:03 UTC