Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 06/06/2001 Η χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για υποστήριξη της υποψηφιότητας του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για την προεδρία της Βουλής, οι δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Εμπορίου για το θέμα των υπερβάσεων στις Συνεργατικές Εταιρείες και το ενδιαφέρον διεθνών και εγχώριων συγκροτημάτων για είσοδο στην κυπριακή αγορά πετρελαιοειδών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Σφραγίστηκε η συναλλαγή" ότι αυτό που φαινόταν βέβαιο οριστικοποιήθηκε χθες από την Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, η οποία μέσα από το κλίμα που εδώ και καιρό η ηγεσία του κόμματος καλλιεργούσε αποφάσισε την υποστήριξη της υποψηφιότητας για την προεδρία της Βουλής με 106 ψήφους υπέρ, μια αποχή (του πρώην δημάρχου Λακατάμιας Μάριου Μαρκίδη) με μόνο τέσσερις ψήφους υπέρ της διεκδίκησης του αξιώματος από δηκοϊκό υποψήφιο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, σύμφωνα με το β' αντιπρόεδρό του Μαρίνο Σιζόπουλο, έπρεπε να στηρίξει "αποφασιστικά" για την προεδρία της Βουλής την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσου Παπαδόπουλου και αν το ΔΗΚΟ δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσσαρίδη.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Το ΔΗΚΟ τάχθηκε υπέρ του Χριστόφια" αναφέρει ότι το ΔΗΚΟ τάχθηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ καθίσταται ο πρώτος άνθρωπος του ΑΚΕΛ που καταλαμβάνει την προεδρία της Βουλής εδώ και 40 χρόνια, αλά και ο πρώτος κομμουνιστής ηγέτης που ανέρχεται σε πολιτικό αξίωμα στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με τον κατάλογο υπερβάσεων αξιωματούχων Συνεργατικών Εταιρειών, που δημοσιοποίησε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, έχει διευθετηθεί ποσό υπερβάσεων ύψους ενός εκατομμυρίου 5 χιλιάδων 437 λιρών.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πλώρη για προεδρικές" ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ επιβεβαίωσε χθες τις φήμες, τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις των τελευταίων ημερών επικυρώνοντας ουσιαστικά την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στη θέση του Προέδρου της Βουλής, μια εξέλιξη η οποία συνιστά και το πρώτο βήμα για συνεργασία των κομμάτων στις προεδρικές του 2003. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι με εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι χώρες - μέλη της ΕΕ αναζητούν την άκρη του νήματος που οδηγεί στα κυκλώματα λαθρεμπορίου τσιγάρων που σχετίζονται με την Κύπρο.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Φόντο οι προεδρικές" αναφέρει ότι το ΔΗΚΟ αποφάσισε χθες με μεγάλη πλειοψηφία των 111 μελών της Κεντρικής Επιτροπής να ψηφίσει αύριο το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Βουλής, γεγονός που έγκυροι πολιτικοί κύκλοι ερμηνεύουν ως πρόκριμα για μια ευρύτερη συνεργασία των δυο κομμάτων στις προεδρικές, με υποψήφιο από το χώρο του ΔΗΚΟ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως είναι ηλίου φαεινότερον ότι πρόκειται για συναλλαγή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οριστικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα διορθωθούν όλα τα γραπτά των υποψηφίων που θα παρακαθήσουν στις Εισαγωγικές εξετάσεις.

"Ο Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Προοπτική για τις προεδρικές", γράφει στο κύριο θέμα ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ επισφράγισε χθες τη συνεργασία για την ανάδειξη του κ. Χριστόφια στην προεδρία της Βουλής, χωρίς δεσμεύσεις αλλά με τη δημιουργία δυναμικής για συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, παρά το ότι στην απόφασή του το ΔΗΚΟ απορρίπτει τα περί συναλλαγής για τις προεδρικές εκλογές του 2003. Αλλη είδηση είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τέσσερα συγκροτήματα από την Κύπρο και το εξωτερικό για είσοδο στην κυπριακή αγορά πετρελαιοειδών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Καθολικό 'ναι' από το ΔΗΚΟ" αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της ΚΕ του ΔΗΚΟ και γράφει ότι 106 από τα μέλη της αποφάσισαν όπως το κόμμα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Χριστόφια για τη θέση του νέου Προέδρου της Βουλής, τέσσερα υποστήριξαν υποψήφιο από το ΔΗΚΟ, ενώ υπήρξε και μια αποχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιουνίου, προγραμματίζεται να συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την έκθεση του ΓΓ του Οργανισμού για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για να εγκρίνει το σχετικό ψήφισμα.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Απαγορεύθηκαν οι επιδρομές της Αστυνομίας σε τεμένη" γράφει ότι η μουσουλμανική κοινότητα στην Κύπρο έκανε έκκληση στην Πρεσβεία της Λιβύης, με 400 υπογραφές, διαμαρτυρόμενη για την είσοδο τεσσάρων αστυνομικών στο τέμενος Ομεργιέ στη Λευκωσία, στις 24 Μαϊου. Μετά από σχετικό διάβημα των προξενικών Αρχών της Λιβύης, το Τμήμα Μετανάστευσης εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος αστυνομικών στα τεμένη. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε χθες ενιαία τιμή για το πόσιμο νερό σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Συμμαχία AQS και Airtours" γράφει ότι η "AirTours" εξαγόρασε την "Aqua Sol Hotels" με 25,79 εκατομμύρια λίρες Κύπρου και ότι με τη συμφωνία αυτή αναμένεται η ενίσχυση του Διοικητικού Συμβουλίου της Aqua Sol με εκπροσώπους της AirTours. Επίσης η "AirTours" θα αποκτήσει πρόσβαση σε τρία ξενοδοχεία της "Aqua Sol Hotels" στην Κρήτη και στη Ρόδο, καθώς και σε άλλα 36 ξενοδοχεία της στην Κύπρο. Αλλη είδηση είναι η συμμετοχή της Κύπρου, της Μάλτας και της Τουρκίας σε κοινοτικά προγράμματα στους τομείς της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης, της έρευνας και της ανάπτυξης.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 6 June 2001 - 7:24:03 UTC