Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΠΕ - 14/6/2001 Η ασθένεια του Σπύρου Κυπριανού, οι εισηγήσεις της Ουάσινγκτον σχετικά με τις στρατιωτικές ασκήσεις "Ταύρος" και "Νικηφόρος", η κάθοδος στην Κύπρο αποστολής τεχνοκρατών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η έκθεση αμερικανικού οργανισμού αναφορικά με τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μετά τη λύση, η μη αποδοχή των βουλευτών του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου και Ρίκκου Ερωτοκρίτου των θέσεων που τους προσφέρθηκαν από το κόμμα και η τοποθέτηση πινακίδων από την Αστυνομία που θα προειδοποιούν τους οδηγούς για την ύπαρξη ραντάρ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μόνο οικονομικά οφέλη από τη λύση" αναφέρεται σε έκθεση του αμερικανικού οργανισμού Nathan Associates, που διενεργήθηκε με χρηματοδότηση της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη, αναφορικά με τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μετά τη λύση, όπου σημειώνει ότι η πολιτική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος σχεδόν ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες της λύσης, θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, ενώ θα δημιουργήσει πιο ψηλά επίπεδα μακροοικονομικής ανάπτυξης. Αλλού γράφει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου εγκαινιάζουν νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα για το θέμα των τιμών των καυσίμων.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αγωνία για την αναταραχή στο ΔΗΣΥ" αναφέρεται στην απόφαση του βουλευτή του κόμματος Πρόδρομου Προδρόμου να μην αποδεκτεί τη θέση του αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και του βουλευτή Ρίκκου Ερωτοκρίτου να αποποιηθεί της θέσης του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών, ενώ σημειώνει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ συνέρχεται στις 3 το απόγευμα για να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι. Αλλού η εφημερίδα γράφει οι ψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται τις δύο τελευταίες ημέρες προκάλεσαν πανικό στις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας που έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Κρυφτούλι τέλος" γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης έδωσε διαταγή για τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων, οι οποίες θα ενημερώνουν τους οδηγούς για την ύπαρξη ραντάρ και προσθέτει ότι η απόφαση λήφθηκε μετά τα ρεπορτάζ που δημοσίευσε η εφημερίδα και τα οποία περιέγραφαν την "πολεμική τακτική" που ακολουθούσαν οι τροχονόμοι στη διάρκεια της διενέργειας οδικού ελέγχου. Αλλού γράφει ότι ώρες αγωνίας περνά η οικογένεια του πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκου Μουσιούττα, ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο Λονδίνο για αντιμετώπιση ανευρύσματος αορτής.

«Η Σημερινή» στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο «ΜΟΕ εξευμενισμού» γράφει ότι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τον "εξευμενισμό" του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εισηγήθηκε η Ουάσινγκτον σε Αθήνα και Αγκυρα σχετικά με τις ασκήσεις «Ταύρος» και «Νικηφόρος», σημειώνοντας ότι η πρόταση έγινε με το πρόσχημα ότι η εφαρμογή των ΜΟΕ θα επηρεάσει, κατά τους Αμερικανούς, θετικά τις προσπάθειες να επιστρέψει ο Ντενκτάς στις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου αναμένεται να δώσει σήμερα εξηγήσεις στον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη στο θέμα της ένταξης των εταιρειών ποντοπόρου ναυτιλίας στο Κυπριακό Χρηματιστήριο.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα με τίτλο «ΕΕ: Ανοίγει θέμα Βάσεων» γράφει ότι θέμα βρετανικών Βάσεων ανοίγει η Ευρωπαϊκή Ενωση με την κάθοδο στις 21 Ιουνίου 15μελούς αποστολής τεχνοκρατών υπό τον διαπραγματευτή Λεοπόλντ Μάουρερ, η οποία θα συζητήσει με την κυπριακή κυβέρνηση θέματα που αφορούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ θα μεταβεί στις βρετανικές Βάσεις για να διευκρινίσει το σύστημα φορολογίας που ισχύει στην περιοχή των Βάσεων και να συζητήσει ζητήματα που προκύπτουν από την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι σε καλό δρόμο φαίνεται να βρίσκονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΥΔΥ για το πολυσυζητημένο θέμα του ενιαίου κρατικού μισθολογίου.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο "Τις κτυπούσε με σιδερολοστό" γράφει ότι συγκλονιστικές μαρτυρίες μιας πρωτοφανούς κτηνωδίας κατατέθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου από τις τρεις Βουλγάρες εργάτριες, στη δίκη του πρώην εργοδότη τους, 45χρονου γεωργού από το Λιοπέτρι, τον οποίον κατηγορούν για κακομεταχείριση. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε τους προέδρους των έξι κοινοβουλευτικών επιτροπών τις οποίες θα προεδρεύει. Πρόκειται για τους Νίκο Κατσουρίδη (Εσωτερικών), Ανδρέα Χρίστου (Θεσμών), Αριστοφάνη Γεωργίου (Προσφύγων), Αντρο Κυπριανού (Εργασίας), Χρίστο Μαυροκορδάτο (Γεωργίας) και Γιώργο Λιλλήκα (Περιβάλλοντος).

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» στην κύρια είδηση με τίτλο «Ο Κυπριανού έχει καρκίνο στη λεκάνη» γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού διεγνώσθη ότι πάσχει από μεταστατικό αδενοκαρκίνωμα στο οστούν της λεκάνης και αρχίζει ακτινοθεραπεία, μερικές εβδομάδες μετά τη λήξη της σαραντάχρονης καριέρας του. Αλλού γράφει ότι το προσωπικό της Τράπεζας Αναπτύξεως απεργεί, αντιδρώντας στην πώληση της Τράπεζας, ενώ η συντεχνιακή πλευρά συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει περαιτέρω μέτρα.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΦ/ΕΛ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 14 June 2001 - 7:24:03 UTC