Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 29/06/2001 Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Eπιτρόπου αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόικεν για λύση του Κυπριακού ως το 2002, η παράδοση του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ και η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Ο Μιλόσεβιτς χθες στη Χάγη" γράφει ότι η μεταφορά του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης από τη μια προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων οπαδών του Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι και από την άλλη προκάλεσε "πραγματικό ενθουσιασμό στη Δύση". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για πρώτη φορά η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει άμεσα ή έμμεσα τη δυσαρέσκεια της για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τη στιγμή που ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζέμ αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο σύγκρουσης αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ο 'καλός' Τζεμ απειλεί με σύγκρουση" γράφει ότι "ούτε η θερμή γραμμή Γιωργάκη - Τζεμ, ούτε η ελληνοτουρκική φιλία, αλλ' ούτε και η ενταξιακή πορεία σταμάτησε τη ΘΡΑΣΕΙΑ πολιτική της Τουρκίας, αφού ο ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ επιδόθηκε σε συρφετό ΑΠΕΙΛΩΝ κατά της Κύπρου ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πονοκέφαλο αποτελούν για το Υπουργείο Αμυνας, οι αντιρρησίες συνείδησης, που προέρχονται κυρίως από τις τάξεις των γνωστών αιρέσεων που δρουν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Βλέπουν λύση πριν το τέλος του 2002", αναφέρεται στην αισιοδοξία που εξέφρασε χθες στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόικεν, ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί πριν από τα τέλη του 2002, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει σε συνομιλίες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες ότι το θέμα του τάφου που εντοπίστηκε στο χωριό Σταυροκόννου διερευνάται από την κυβέρνηση, πριν τεθεί ζήτημα εμπλοκής της ομάδας Χάγκλαντ για την εξακρίβωση της ταυτότητας των οστών των τεσσάρων προσώπων, που βρέθηκαν στο κοιμητήριο.

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Σάλος για εξετάσεις" αναφέρεται στις χθεσινές διαμαρτυρίες γονέων ότι τα παιδιά τους επηρεάζονται αρνητικά από την παράταση που δόθηκε σε υποψηφίους για τα ΑΑΕΙ, σε εξεταστικό κέντρο της Λευκωσίας στο μάθημα της Πολιτικής Οικονομίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αισιόδοξα μηνύματα αφήνει η χθεσινή μαραθώνια συνεδρία του ΔΣ του ΧΑΚ αφού σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΣ του Οργανισμού και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποδέχθηκαν τα περισσότερα από τα αιτήματα που υπέβαλαν οι χρηματιστές.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Πέλεκυς για Δ. Υπαλλήλους" γράφει ότι η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας συζήτησαν χθες την επιβολή τιμωρητικών μέτρων εναντίον δημοσίων υπάλληλων που βαρύνονται με παρατυπίες και ατασθαλίες στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το προεκλογικό σκηνικό στο ΚΙΣΟΣ παίρνει σήμερα την πλήρη του μορφή αφού μετά τον Τάκη Χατζηδημητρίου θα υποβάλει την υποψηφιότητα του για την προεδρία του Κινήματος και ο Γιαννάκης Ομήρου.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αισιοδοξούν σε λύση" αναφέρεται στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμοδίου για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόικεν στης Βρυξέλλες στις οποίες εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι εφικτή στα χρονικά όρια που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, στα τέλη του 2002. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στις 4 - 5 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγού του Απόστολου Κακλαμάνη.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι οι αρχές της Πολιτικής Αεροπορίας αποφάσισαν να προσλάβουν δικούς τους οδηγούς σε μια προσπάθεια να επιλύσουν τη διαμάχη στο θέμα της μεταφοράς των επιβατών, που φθάνουν στη χώρα για να πετάξουν στη συνέχεια σε άλλους προορισμούς, στο χώρο αναχώρησης του αεροδρομίου Λάρνακας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χθες η Βουλή ενέκρινε νόμο που αφορά πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων καθώς και την επέκταση του συστήματος αυτόματης προσαρμογής των τιμών των καυσίμων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Τα μάτια της ΕΥΠ σε Κυπρίους ..." αναφέρει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών(ΕΥΠ) μετά από ένα μπαράζ "πληροφοριών" περί δήθεν κτυπήματος κατά των ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Τουρκίας Γεώργιου Παπανδρέου και Ισμαϊλ Τζεμ στη Σάμο από ομάδα Ελληνοκυπρίων, Κερυνιωτών προσφύγων και μελών του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος(ΠΑΚ) είχε τεθεί σε ετοιμότητα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο κατοχικός στρατός βάσει μυστικής συμφωνίας που έγινε το1998 μεταξύ Τουρκίας και Σλοβακίας, ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα με οπλικά συστήματα ρωσικής σχεδίασης, σε αντιστάθμιση των ικανοτήτων της Εθνικής Φρουράς

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα " The Cyprus Weekly" γράφει ότι η Ιρλανδία πρόκειται να υπογράψει μέχρι το τέλος του χρόνου διμερή συμφωνία με την Κύπρο στον τομέα της ναυτιλίας όπως ανακοινώθηκε χθες στη Λευκωσία μετά από συνάντηση του Υπουργού Συγκοινωνιών Αφέρωφ Νεοφύτου με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Φυσικών Πόρων της Ιρλανδίας Φράνκ Φάχι . Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ δήλωσε χθες ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου είναι ένα καθαρά νομικό θέμα και όχι πολιτικό και πρέπει να εκτελεστεί.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΔΝ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 29 June 2001 - 8:24:04 UTC