Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 11/08/2001 Τα μέτρα που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για ύφεση της οικονομίας λόγω της δραματικής πτώσης του Χρηματιστηρίου, οι αξιώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συμμετοχή του στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας της οικονομικής ζώνης της Κύπρου, οι εξελίξεις στο θέμα της κρίσης μεταξύ των μηχανικών αεροπλάνων των Κυπριακών Αερογραμμών με τη διοίκηση της εταιρείας, καθώς και οι δηλώσεις του πρέσβης του Ισραήλ είναι λίγα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η χθεσινή απόπειρα φόνου εναντίον επιχειρηματία από τη Λεμεσό, οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό και η υπόθεση παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών από αντισυνταγματάρχη.

H "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Επί θύραις ύφεση λόγω ΧΑΚ", αναφέρεται στα δύο νέα μέτρα που έλαβε η Κεντρική Τράπεζα για να προλάβει ύφεση της οικονομίας λόγω της δραματικής πτώσης των τιμών στο Χρηματιστήριο. Τα νέα μέτρα είναι η μείωση του βασικού επιτοκίου και η αύξηση του εύρους διακύμανσης της κυπριακής λίρας έναντι του ευρώ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση των μηχανικών των Κυπριακών Αερογραμμών να μην λάβουν απεργιακά μέτρα αλλά να δώσουν απάντηση στη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας στις 20 Αυγούστου, η οποία "αναμένεται να είναι θετική", γράφει η "Α".

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα, το οποίο στεγάζεται υπό τον τίτλο "Φονικό ραντεβού για κτηματικές αγοραπωλησίες", αναφέρεται στη χθεσινή απόπειρα φόνου εναντίον επιχειρηματία από τη Λεμεσό, ο οποίος πυροβολήθηκε άστοχα από το άτομο με το οποίο είχε συνάντηση σχετικά με κτηματική αγοραπωλησία. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη ότι είναι υποχρέωση του ΓΓ των ΗΕ να καταλογίσει ευθύνες στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και να διακόψει τις συνομιλίες "αν ο τελευταίος ακολουθήσει την ίδια τακτική με τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που θέτει".

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Καμίνι μέχρι και την Τετάρτη", γράφει ότι "κόλαση" θα είναι η Λευκωσία το επόμενο πενθήμερο αφού από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη οι ψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την Κύπρο θα παραμείνουν στους 40 βαθμούς, ενώ ψηλή θα είναι και η υγρασία που ταλαιπωρεί το νησί. Αλλού αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προς την τουρκική εφημερίδα "Star", όπου φαίνεται "αποφασισμένος να τορπιλίσει τις συνομιλίες και να ροκανίσει το χρόνο" αφού δηλώνει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν μπορεί να του ζητήσει να συζητήσει το άτυπο έγγραφο που κατατέθηκε στις συνομιλίες τον περασμένο Νοέμβριο.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ο Ντενκτάς απειλεί με κρίση για τα πετρέλαια" γράφει ότι "με κρίση απειλεί" ο Ραούφ Ντεντκάς εάν δεν συμμετάσχει στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας της οικονομικής ζώνης της Κύπρου και της συνεκμετάλλευσης των πετρελαίων, τα οποία πιθανόν να βρίσκονται στην περιοχή της Κύπρου. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι τέθηκε χθες σε διαθεσιμότητα αντισυνταγματάρχης από τη Λάρνακα για διευκόλυνση ανακριτικού έργου που διατάχθηκε σε βάρους του για υπόθεση προμήθειας και παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Θέτει θέμα υφαλοκρηπίδος" γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο Ντόναλτ Μπάντλερ, ζήτησε να καταστεί ο ίδιος και η Αγκυρα συνομιλητές στη συζήτηση που αρχίσει για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις του πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία ότι η αμυντική συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία δεν έχει σκοπό να πλήξει καμία χώρα, ούτε την Κύπρο, ούτε την Ελλάδα.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, το οποίο στεγάζει κάτω από τον τίτλο "Μπαράζ εγκληματικών ενεργειών" γράφει ότι παρατηρείται "μπαράζ εγκληματικών ενεργειών, με την Αστυνομία να πελαγοδρομεί και τους πολίτες να ανησυχούν". Στο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στις πρόσφατες εγκληματικές ενέργειες όπως ληστείες, άσεμνες πράξεις, απόπειρα δολοφονίας και εμπρησμούς καθώς και κλοπές εκρηκτικών υλών. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται σε άλλη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που διερευνά η αστυνομία όπου ύποπτος για σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης αδελφότεκνής του θα τελεί υπό κράτηση μέχρι που η αστυνομία να ολοκληρώσει το ανακριτικό της έργο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα, αναφέρεται στη μείωση των επιτοκίων, σημειώνοντας πως το άλλο μέτρο της Κεντρικής Τράπεζας που αφορά τη διεύρυνση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες του εύρους διακύμανσης της κυπριακής λίρας έναντι του ευρώ από το 2,5% που ήταν μέχρι σήμερα θα επιφέρει κακά νέα στους Κύπριους, οι οποίοι δανείζονταν μεγάλα ποσά στο νόμισμα ευρώ. Αλλού γράφει πως η αστυνομία προειδοποιεί για τον κίνδυνο αυξημένων κλοπών κατά τη διάρκεια της μαζικής εξόδου των Κυπρίων από τις ζέστες στις μεγάλες πόλεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Τελικά έπεσαν" αναφέρεται και αυτή με τη σειρά της στη μείωση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα με στόχο την ψυχολογική στήριξη των επενδυτών και την πρόληψη ενδεχομένων επιπτώσεων στην οικονομία από την παρατεταμένη πτώση στο Χρηματιστήριο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε αντίθεση με τα χρηματιστηριακά δρώμενα, οι εξελίξεις στην πραγματική οικονομία είναι φέτος ιδιαίτερα ικανοποιητικές.

Η επίσης εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ψαλίδι 0,5% στα επιτόκια" αναφέρεται στη μείωση των επιτοκίων κατά 0,5%, με ισχύ από τη Δευτέρα, που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, επικαλούμενη ως λόγους την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην οικονομία από τη συνεχιζόμενη πτώση των μετοχών. Αλλού γράφει ότι αύξηση κατά 5,49% παρατηρήθηκε στις τουριστικές αφίξεις και 11,4% στα εισοδήματα του τόπου από τον τουρισμό το πρώτο εξάμηνο του 2001.

Η εφημερίδα "Αντίλογος" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Οι σκιές έφυγαν" δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε πως "τα προβλήματα και οι σκιές" που μεταξύ τόσο του ιδίου όσο και του κόμματός του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, έχουν τώρα "υποχωρήσει". Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων στο ΚΕΝ Λάρνακας, η οποία χαρακτηριζόταν από "λεπτομέρεια, ευθύνη και σοβαρότητα".

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 11 August 2001 - 7:24:04 UTC