Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 24/08/2001 Η υπογραφή χθες συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για την απόκτηση του πρώτου επικοινωνιακού δορυφόρου, η πρόθεση της κυβέρνησης να διεξάγει επαφές με γειτονικές χώρες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, τα μέτρα ασφάλειας στο αεροδρόμιο Λάρνακας και οι διεργασίες των κομμάτων για τις Δημοτικές εκλογές, είναι τα κύρια θέματα που προβάλονται σήμερα στις κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Δόγμα τώρα και στο διάστημα" γράφει για τη χθεσινή υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου και του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας Χρήστου Βερελή για απόκτηση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων, του Hellas- Sat, που θα εκτοξευθεί στις 31 Αυγούστου το 2002. Αλλού γράφει πως το ΔΗΚΟ θέλει να γίνουν επαφές με το ΑΚΕΛ και το ΚΙΣΟΣ από "μηδενική βάση" και με όλους του Δήμους "ανοικτούς πάνω στο τραπέζι" για επίτευξη τριμερούς συνεργασίας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Με ακατάλληλο νερό τροφοδοτείται η Αυδήμου" γράφει στο κύριο θέμα ότι το νερό που διαθέτει η Αυδήμου δεν είναι ικανοποιητικό αφού είναι γεμάτο φθόριο. Γράφει επίσης ότι για αυτό το λόγο η κυβέρνηση διέθεσε υδροφόρα για τη τροφοδοσία των κατοίκων ενώ το θέμα ενέγραψε στη Βουλή ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχουν ελπίδες όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων στην Παιδεία μετά που ολοκληρώθηκαν "αισίως" χθες οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργού Παιδείας και αντιπροσωπείας της ΟΕΛΜΕΚ κατά τις οποίες "βρέθηκαν οι διαδικασίες για διευθέτηση των προβλημάτων στη Μέση Εκπαίδευση".

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σε επιθεώρηση 240.000 αυτοκίνητα" γράφει ότι τον Οκτώβριο αρχίζουν οι έλεγχοι των 240 χιλιάδων ιδιωτικών οχημάτων, άνω των τεσσάρων ετών που κυκλοφορούν στην Κύπρο, ενώ έχουν ήδη επιλεγεί 90 ιδιωτικά μηχανουργεία εκ των οποίων όσα τηρούν τις προϋποθέσεις που έθεσε το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, θα εξασφαλίσουν το πιστοποιητικό που θα τους επιτρέπει να διεξάγουν με κρατική εντολή τις επιθεωρήσεις. Αλλού γράφει ότι "συνομιλίες γιοκ, φέρεται να διαμηνύει ο Ντενκτάς στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποιεί με ξένους διπλωμάτες".

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σάλος για το αεροδρόμιο" γράφει ότι "σάλο" προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας για τα "διάτρητα μέτρα ασφάλειας" στο αεροδρόμιο Λάρνακας μια και από χθες το πρωί η "Σ" δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα από εργαζόμενους στο αεροδρόμιο και από άλλους πολίτες "που εξέφραζαν την αγανάκτηση τους επειδή ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει στην ουσία, αφύλακτος". Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "κλιμακώνει την αδιαλλαξία του" και ισχυρίζεται θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να κηρύξει παράνομη την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Η Αγκυρα κινείται υποχθόνια" γράφει ότι τα νέα δεδομένα για τα πετρέλαια που έφεραν στο φως, οι πρώτες έρευνες της κυπριακής κυβέρνησης, έχουν γεννήσει και μια ανησυχία για το πώς θα αντιδράσει η Αγκυρα στο ενδεχόμενο ανακάλυψης "μαύρου χρυσού" σε κυπριακές θάλασσες. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε χθες ότι καθώς πλησιάζει η ώρα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κίνδυνος πρόκλησης κρίσης από τις κατοχικές δυνάμεις, "όχι απλώς θα παραμείνει υπαρκτός αλλά θα ουγκούται κιόλας".

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "'Αντλούν' δικά μας πετρέλαια" γράφει πως κάποιες από τις γειτονικές μας χώρες έχουν προχωρήσει σε διατρήσεις που θεωρείται ότι είναι πέραν της δικής τους ζώνης εκμετάλλευσης με τρόπο που "αντλούν τα δικά μας αποθέματα". Γράφει επίσης ότι η κυβέρνηση αναζητεί πετρελαϊκούς συμβούλους για να παράσχουν τεχνογνωσία στο θέμα αυτό. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην "κρίσιμη" σημερινή ημέρα για τις Κυπριακές Αερογραμμές αφού θα δοθεί απάντηση από τη συντεχνία των μηχανικών αεροπλάνων ΑΣΥΣΕΚΑ στη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" υπό τον τίτλο "Δεν έρχομαι, φοβάμαι ...γιουχάισμα" γράφει πως σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου ανέβαλε μια ημιπρογραμματισμένη επίσκεψή του στην Κύπρο μετά από πληροφορίες ότι στην περίπτωση επίσκεψής του θα υπήρχαν δυναμικές αντιδράσεις προσφυγικών Δήμων και σωματείων κατά του ατόμου του λόγω των διδυμοποιήσεων ελληνικών με τουρκικές πόλεις. Αλλού γράφει πως η Κύπρος στηρίζεται στην υποστήριξη της Ρωσίας αφού ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του Βλαδιμίρ Πούτιν στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον ερχόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "Η κυβέρνηση κινείται για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου" γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες ότι η Λευκωσία θα διεξάγει και άλλες επίσημες επαφές με γειτονικές χώρες με σκοπό τον καθορισμό των ζωνών εκμετάλλευσης θαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου. Αλλού γράφει ότι Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου ανακοίνωσε χθες ότι είναι ανησυχητικά ψηλός ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα, ανάμεσα σε νεαρούς και μεσήλικες σύμφωνα με τα πορίσματα στατιστικής έρευνας.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" προβάλει στο κύριο θέμα τη χθεσινή υπογραφή Κύπρου και Ελλάδας για εκτόξευση του πρώτου από τους δύο ελληνικούς δορυφόρους που θα προσφέρει υπηρεσίες και θα μεταδίδει σε 28 περιφερειακές χώρες και έγκαιρα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Το όλο έργο θα στοιχίσει γύρω στα 250 εκατ. δολάρια. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέστειλε στην εφημερίδα με αφορμή προηγούμενο δημοσίευμά της, επιστολή δέκα σελίδων στην οποία "επαναλαμβάνει τη γνωστή κοινή γραμμή Ντενκτάς - Αγκυρας" στον ίδιο "παράφωνο τόνο" όσον αφορά τις θέσεις του στο Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Τhe Weekly Review" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν την αποστολή τους στην ΠΓΔΜ" ότι εκατοντάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ, αναχώρησαν για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παρά τις προειδοποιήσεις από ανώτερο αξιωματούχο ότι η επιχείρηση συλλογής όπλων από Αλβανούς αντάρτες ελλοχεύει κινδύνους. Αλλού γράφει ότι αρχίζει το ερχόμενο Σάββατο το 11ο ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ τα "Κύπρια" για τη διοργάνωση του οποίου, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, δαπανήθηκαν 600 χιλιάδες λίρες.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΑΑΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 24 August 2001 - 7:24:04 UTC