Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 18/09/2001 Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των Αμερικανών για να πείσουν την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν και οι προετοιμασίες για πιθανές πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και ίσως σε άλλες χώρες, η μυστική συνάντηση στη Λεμεσό των Υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου και Ισραήλ και οι εργασιακές αντιπαραθέσεις στους χώρους της Δημοτικής Εκπαίδευσης και των Κυπριακών Αερογραμμών είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Τον θέλουν νεκρό ή ζωντανό", γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες πως καταζητεί τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον οποίο θεωρεί ως τον κυρίως ύποπτο για τις επιθέσεις της περασμένης Τρίτης στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, νεκρό ή ζωντανό, ενώ πακιστανική αντιπροσωπεία καταβάλλει ύστατες προσπάθειες για να πείσει την κυβέρνηση του Αφγανιστάν να παραδώσει τον μπιν Λάντεν. Αλλού γράφει ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 40 δολάρια ανά βαρέλι και ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα η Κύπρος εξαιτίας της έλλειψης αποθηκευτικών χώρων, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση στο παρόν στάδιο να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα, με τίτλο "Επί ποδός πολέμου", ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για πόλεμο, καθώς η κυβέρνηση του Αφγανιστάν αρνείται να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο του Αμερικανού Προέδρου, το οποίο λήγει μεθαύριο Πέμπτη ή τα ξημερώματα Παρασκευής. Αλλη είδηση είναι η μυστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου και του Ισραήλ, Αχμέτ Μαχέρ και Σιμόν Πέρες, που έγινε στις 31 Αυγούστου, σε οικία που βρίσκεται στην επαρχία Λεμεσού, στο πλαίσιο των προσπαθειών της αιγυπτιακής κυβέρνησης για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Τρόμος στο ΧΑΚ", γράφει πως το κυπριακό Χρηματιστήριο παρουσίασε χθες μεγάλη πτώση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές που παρουσίασαν ανοδική πορεία. Χθες ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έπεσε κατά 8,76% σταματώντας τελικά στις 114,46 μονάδες, ενώ πανικοβλημένοι οι επενδυτές ξεπουλούσαν όσο - όσο τις μετοχές τους. Αλλού γράφει ότι παρατηρείται σαφής διάσταση απόψεων μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Κύπρου σε πιθανή επίθεση των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν.

"Η Σημερινή", με τον τίτλο "Εφιάλτης χημικών όπλων", γράφει πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν και οι αντάρτες του μπορεί να κατέχουν χημικά όπλα, τα οποία δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν εναντίον πόλεων της Αμερικής, της Ευρώπης και του Ισραήλ μετά από πιθανά κτυπήματα της Δύσης κατά των Ταλιμπάν και ότι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί Αμερικανούς και Ευρωπαίους. Αλλη είδηση είναι η προειδοποίηση της ΠΟΕΔ ότι θα αντιδράσει με τη λήψη απεργιακών μέτρων, εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στην επίλυση προβλημάτων των δασκάλων και της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα με τίτλο "Αιφνιδιαστικά κτυπήματα", γράφει ότι ένα βήμα πιο κοντά στον πόλεμο βρίσκονται οι ΗΠΑ και το Αφγανιστάν μετά την απόρριψη από τους Ταλιμπάν του τελεσιγράφου που έχει θέσει η Ουάσινγκτον για άμεση παράδοση του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Παράλληλα το Αφγανιστάν αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο του, προειδοποιώντας ότι θα καταρρίπτει όσα αεροσκάφη παραβιάζουν την απόφαση αυτή. Αλλού γράφει ότι η κρίση στις σχέσεις μεταξύ των μηχανικών των Κυπριακών Αερογραμμών που ανήκουν στη συντεχνία ΑΣΥΣΕΚΑ και της διοίκησης της εταιρείας τείνει να κορυφωθεί, καθώς από χθες τα μέλη της συντεχνίας άρχισαν αποχή από κάθε μορφής υπερωριακή εργασία.

Η "Χαραυγή", στην κύρια είδηση με τίτλο "Αντίστροφη μέτρηση", γράφει ότι με κομμένη ανάσα η ανθρωπότητα παρακολουθεί τις πολεμικές ιαχές, διανθισμένες με προθέσεις για τυφλή εκδίκηση που ακούγονται στις ΗΠΑ, φοβούμενη ότι το χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, θα συμπαρασύρει στο θάνατο χιλιάδες αθώους ανθρώπους και θα προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, ισοδύναμη με ένα περιφερειακό πόλεμο. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση κάνει αυτές τις ημέρες διακριτικά επαφές, για να κρατήσει το Κυπριακό στο σημείο που βρισκόταν πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Η Γουόλ Στριτ κτυπήθηκε από μεγάλες απώλειες", γράφει πως οι αμερικανικές χρηματαγορές άνοιξαν μετά από κλείσιμο τεσσάρων ημερών και ότι "νευρικοί επενδυτές έστειλαν τις μετοχές να βουλιάξουν" με το δείκτη να πέφτει κάτω από τις 9.000 μονάδες για πρώτη φορά στα τελευταία δυόμισι χρόνια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μετέβη χθες στην αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, όπου υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως η Κύπρος θα βοηθήσει τις ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 18 September 2001 - 6:24:05 UTC