Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 21/09/2001 Η χθεσινή απάντηση των Ταλιμπάν και η άρνησή τους να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και οι προετοιμασίες των ΗΠΑ για πολεμικές επιχειρήσεις είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας. Το ενδεχόμενο να κρύβεται η Αγκυρα πίσω από τις πρόσφατες ενέργειες σπίλωσης του ονόματος της Κύπρου διεθνώς και συκοφάντησής της ως ενεχομένης στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος και στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, η σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό για συζήτηση της χρήσης του εναέριου χώρου της Κύπρου από αμερικανικά ή άλλα συμμαχικά τους αεροσκάφη και η δημοσιοποίηση του κρατικού Προϋπολογισμού 2002 είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μαραθώνιος πόλεμος" γράφει ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μακροχρόνιο στρατιωτικό, οικονομικό και διπλωματικό πόλεμο, μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν του τελεσιγράφου για παράδοση του Οσάμα μπιν Λάντεν. Αλλη είδηση είναι ότι το ΔΗΚΟ προτείνει αναβολή των προσφυγικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Δεκέμβριο, κάτι που φαίνεται να αποδέχονται όλα τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ, ενώ ο ΔΗΣΥ εισηγήθηκε αναβολή και των εκλογών για ανάδειξη σχολικών εφορειών.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ωρα μηδέν για τον Μπιν Λάντεν" ότι ο Πρόεδρος Μπους δεν είναι ικανοποιημένος από τη χθεσινή απάντηση των Ταλιμπάν, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν δηλώνοντας ότι θα αναχωρήσει από το Αφγανιστάν με τη θέλησή του και "όποτε είναι δυνατό". Οι Αφγανοί Ταλιμπάν προειδοποίησαν πως εάν δεχθούν επίθεση από τις ΗΠΑ, όλοι οι μουσουλμάνοι θα είναι υποχρεωμένοι να κηρύξουν ιερό πόλεμο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι έτοιμος ο Προϋπολογισμός για το 2002 που προβλέπει περίπου τρία δισεκατομμύρια λίρες δαπάνες και ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.

Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Επί πίνακι - Θέλω να παραδοθεί σε υπεύθυνες Αρχές" γράφει πως οι ΗΠΑ απέρριψαν ως μη ικανοποιητική την εισήγηση των μουλάδων του Αφγανιστάν προς τον Οσάμα μπιν Λάντεν να εγκαταλείψει τη χώρα και ότι οι Αμερικανοί προχωρούν στη δημιουργία μιας ευρύτερης συμμαχίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αναπτύσσοντας παράλληλα στρατιωτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή του Αφγανιστάν και της Μέσης Ανατολής. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης έδωσε οδηγίες για να κατηγορηθούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου συγκεκριμένα άτομα για αδικήματα που σχετίζονται με το Χρηματιστήριο.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Με κομμένη την ανάσα" γράφει ότι μετά την άρνηση των Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν "η κατάσταση οδηγείται στα άκρα" με τους Αμερικανούς να βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη και τους μουσουλμάνους να ακονίζουν τα ξίφη τους "για τον ιερό πόλεμο κατά των απίστων". Αλλού γράφει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ αποφάσισε χθες, με ψήφους 11 υπέρ έναντι 10 κατά, να προχωρήσει σε ειρηνική διευθέτηση του θέματος μόνιμου διορισμού 15 δασκάλων και 50 νηπιαγωγών και να μην εφαρμόσουν δυναμικά μέτρα.

"Ο Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Μηχανισμοί διαβολής μας" γράφει στο κύριο θέμα ότι η Αγκυρα κρύβεται πίσω από τις ενέργειες πρώην κρατικών αξιωματούχων, μέσων μαζικής επικοινωνίας και διαμορφωτών πολιτικής (δεξαμενών σκέψης), οι οποίοι με πληροφορίες και δηλώσεις βομβαρδίζουν κατά διαστήματα τη διεθνή κοινή γνώμη επιδιώκοντας τη δημιουργία εντυπώσεων για ανάμειξη της Κύπρου στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και ως χώρου ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Αλλη είδηση είναι η σημερινή σύσκεψη που θα γίνει στο Προεδρικό, για να συζητηθεί το ενδεχόμενο αιτήματος για χρήση του εναέριου χώρου της Κύπρου από αμερικανικά ή άλλα συμμαχικά τους αεροσκάφη σε περίπτωση πολεμικών ενεργειών εναντίον άλλων χωρών.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πόλεμος ΗΠΑ εναντίον;" ότι η τεράστια στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση με κατεύθυνση τον Περσικό Κόλπο και την κεντρική Ασία, αλλά παραμένουν άγνωστες ακόμα οι προθέσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας τους, καθώς και το πού ακριβώς θα κτυπήσουν και ποιοι θα είναι οι πραγματικοί τους στόχοι. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην καθυστέρηση της ψήφισης των νέων κανονισμών της Αστυνομίας από τη Βουλή και στις κατηγορίες που διατύπωσε χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου ότι η καθυστέρηση αυτή "επέτρεψε στην ηγεσία της Αστυνομίας να προχωρήσει σε σειρά αναξιοκρατικών προαγωγών".

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Ο Μπους απέρριψε την προσφορά των Ταλιμπάν" γράφει ότι οι ΗΠΑ χθες απέρριψαν την πρόταση των Αφγανών κληρικών να επιτραπεί στον Οσάμα μπιν Λάντεν να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι ο κύριος ύποπτος των τρομοκρατικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας "πρέπει να παραδοθεί στις Αρχές". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε χθες ότι το Υπουργείο Οικονομικών μελέτησε τρόπους για το πώς θα χειριστεί τις συνέπειες μιας πιθανής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Τhe Cyprus Weekly" με τίτλο "Έτοιμοι για πόλεμο στην ξηρά" γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους απέρριψε χθες πρόταση των ισλαμιστών κληρικών, όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν εγκαταλείψει οικειοθελώς το Αφγανιστάν, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κόλιν Πάουελ δήλωσε χθες ότι "επιθυμούμε (να δούμε) πράξεις και όχι απλά δηλώσεις". Αλλού γράφει ότι η Κύπρος αύξησε τα μέτρα ασφάλειας σε αεροδρόμια και λιμάνια αυτή την εβδομάδα εξαιτίας των τρομοκρατικών ενεργειών στις ΗΠΑ, παρέχοντας ταυτόχρονα κάθε βοήθεια και συνεργασία στη μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review" με τίτλο "Βγες έξω" γράφει ότι οι Αφγανοί κληρικοί παρακίνησαν χθες τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον κυρίως ύποπτο για τις τρομοκρατικές ενέργειες της περασμένης εβδομάδας στις ΗΠΑ, να εγκαταλείψει τη χώρα τους, ενώ αξιωματούχος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν δήλωσε ότι ο Σαουδάραβας εξόριστος ήταν έτοιμος να δικασθεί εάν υπήρχε επαρκής μαρτυρία εναντίον του. Αλλού γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε έντονα ισχυρισμούς ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε από τον Οσάμα μπιν Λάντεν ως βάση για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" υπό τον τίτλο "Ακρως απόρρητο έγγραφο της ΚΥΠ" γράφει ότι "άκρως απόρρητο" έγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), το οποίο έχει συνταχθεί από ομάδα επιτελών της υπηρεσίας στις αρχές του έτους, έδινε το "στίγμα" των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής οργάνωσης " AL QAEDA" του πολυεκατομμυριούχου τρομοκράτη Οσάμα μπιν Λάντεν. Αλλού γράφει ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κύπρο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου αναβλήθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, για καθαρά πολιτικούς λόγους.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 21 September 2001 - 7:24:10 UTC