Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 23/9/2001 Οι προετοιμασίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την αναμενόμενη επίθεση σε απάντηση των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τη θέση που υιοθέτησε η Κύπρος σε σχέση με τις επιθέσεις και η πρόταση του πρώην ΥΠΕΞ του Αφγανιστάν για συνάντηση στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών, την τοποθέτηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ για το Κυπριακό και τις δηλώσεις του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Περιορισμένη και αποτελεσματική επίθεση" γράφει ότι η επίθεση των Αμερικανών θα είναι περιορισμένης κλίμακας αλλά θα κτυπήσει στη "ρίζα του κακού" και χωρίς τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, όπως απορρέει από δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας, του ΓΓ του ΝΑΤΟ και του Αμερικανού ΥΠΕΞ. Αλλού γράφει ότι σε χθεσινές δηλώσεις του στο ψευδοκράτος, ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό και κάλεσε τους Ε/Κ να προσεγγίσουν "εποικοδομητικά" την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία.

"Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Τρομοκρατία - Πόλεμος, δύο βδομάδες αρκούν τα τρόφιμα στο Αφγανιστάν" γράφει ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα Καμπούλ είναι τραγική και τα αποθέματα τροφίμων στο Αφγανιστάν επαρκούν μόνο για δύο εβδομάδες, και ενώ όλοι αναμένουν το κτύπημα της Αμερικής, ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν αφήνει να εννοηθεί ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Αφγανιστάν. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι ο μπιν Λάντεν βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στον κατάλογο προσώπων, στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Τα 4 σενάρια της επίθεσης" γράφει για τα τέσσερα πιθανά σενάρια της επίθεσης που σύμφωνα με τον "Π" είτε θα είναι αεροπορικές επιθέσεις, είτε επίθεση κομάντος, είτε μίνι εισβολή 10-20 χιλιάδων στρατιωτών ή ακόμη και μεγάλης κλίμακας εισβολή. Αλλού η εφημερίδα δημοσιεύει δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της και σύμφωνα με την οποία το 37% των Κυπρίων υποστηρίζουν τη σύμπλευση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ το 56% υποστηρίζει ότι η Κύπρος θα πρέπει να τηρήσει ουδέτερη στάση σε σχέση με τα τροχιοδρομούμενα αντίποινα από τις ΗΠΑ.

"Η Σημερινή" υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Θα κτυπήσουν με χημικά" γράφει ότι οι Ταλιμπάν απειλούν ότι θα κτυπήσουν με χημικά όπλα τους Αμερικανούς και ότι ήδη τα έχουν τοποθετήσει σε στρατηγικά σημεία του Αφγανιστάν. Γράφει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ενέκριναν τα κτυπήματα των Αμερικανών, διατηρώντας όμως ορισμένες επιφυλάξεις. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Γεράσιμου Αρσένη, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα πρέπει να τονωθεί ακόμη περισσότερο και η Κύπρος πρέπει να βρίσκεται σε εύφλεκτη περιοχή και πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, ενώ τονίζει ότι οι επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας δεν έχουν σταματήσει.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Επιταχύνουν την ώρα μηδέν" γράφει ότι οι ΗΠΑ περισφίγγουν την πυραυλική τανάλια γύρω από το Αφγανιστάν και προειδοποιούν τις τρίτες χώρες να μην αντιδράσουν σε περίπτωση έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ η Τουρκία έχει διαθέσει όλο το χώρο της στους Αμερικανούς. Σε άλλο θέμα του ο "Φ" προβάλλει δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τομ Μίλερ. Ο κ. Πάουελ είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού και για επανέναρξη των συνομιλιών.

Η "Χαραυγή" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο "Σε θέση μάχης" και γράφει ότι με κομμένη της ανάσα ολόκληρη η ανθρωπότητα αναμένει την έκρηξη πολέμου ενώ γράφει πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Αλλού η "Χ" γράφει για τα μέτρα που εξήγγειλαν οι Κυπριακές Αερογραμμές μετά τα γεγονότα στις ΗΠΑ και ότι προειδοποίησαν πως θα καθηλώσουν τα αεροπλάνα τους από την Τρίτη τα ξεμερώματα εάν η κυβέρνηση δεν καλύψει την οικονομική διαφορά που προέκυψε από τα αναθεωρημένα ασφάλιστρα μετά τα γεγονότα στις ΗΠΑ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" γράφει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για επίθεση, αφού άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση από τον καιρό του πολέμου στον Κόλπο ξεκίνησε χθες με βομβαρδιστικά και επιθετικά αεροπλάνα να βρίσκονται καθοδόν για τον Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό. Αλλού γράφει ότι ο πρώην ΥΠΕΞ του Αφγανιστάν σε δηλώσεις του στην "SM" είπε ότι η "Κίνηση για Ειρήνη στο Αφγανιστάν" κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συναντηθεί στην Κύπρο όπου θα διακηρύξει την ετοιμότητά της να πολεμήσει μαζί της την τρομοκρατία και να επιφέρει ειρήνη στο ταλαιπωρημένο από πολέμους Αφγανιστάν.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 23 September 2001 - 8:24:02 UTC