Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 24/09/2001 Το αναμενόμενο στρατιωτικό κτύπημα κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και οι πολεμικές προετοιμασίες των Αμερικανών και των συμμάχων τους είναι το κύριο θέμα σε όλες τις σημερινές εφημερίδες της Λευκωσίας. Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι Κυπριακές Αερογραμμές και το αίτημά τους προς την κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια και στήριξη, τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας στο αεροδρόμιο Λάρνακας και οι προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών για τη σύσταση και λειτουργία Σταθεροποιητικού Ταμείου στο ΧΑΚ είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εμειναν μόνοι οι Ταλιμπάν" γράφει ότι ο διεθνής συνασπισμός κατά της τρομοκρατίας ενισχύεται από δυνάμεις της περιοχής γύρω από το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων είναι το Ιράν και άλλες πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, ενώ οι Αμερικανοί αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Ρωσίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου έχουν επηρεασθεί δυσμενώς και οι Κυπριακές Αερογραμμές που ζητούν την άμεση εμπλοκή του κρατικού μηχανισμού στο θέμα της επιπρόσθετης ασφαλιστικής κάλυψης, "προκειμένου να μην παραλύσει ο κρατικός αερομεταφορέας".

"Το Θάρρος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Περισφίγγεται ο κλοιός" ότι οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν αρνούνται να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και οι Αμερικανοί εξακολουθούν να συρρέουν στην περιοχή με όλο και περισσότερες στρατιωτικές, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις περισφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το Αφγανιστάν, το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, θα γίνει το "νεκροταφείο" των Αμερικανών στρατιωτών εάν επιχειρήσουν εισβολή. Αλλού γράφει ότι στο αεροδρόμιο Λάρνακας λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας, από τα οποία δεν εξαιρούνται ούτε οι Κύπριοι πολιτικοί που μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Η ώρα του πολέμου" γράφει στο κύριο θέμα πως τα τελευταία 24ωρα οι Αμερικανοί μεταφέρουν ολοένα και περισσότερα αεροσκάφη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν και ότι 550 πολεμικά αεροσκάφη είναι έτοιμα για πολεμικό κτύπημα κατά του Αφγανιστάν, ενώ και οι Ταλιμπάν μοιράζουν οπλοπολυβόλα στο λαό και ετοιμάζονται για αντίσταση σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής στη χώρα τους. Αλλη είδηση είναι η σημερινή άφιξη του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίων Σαμέχ Φαχμί, ο οποίος θα συζητήσει θέματα συνεργασίας με την Κύπρο για πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και αγοράς φυσικού αερίου.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Φόβος για νέα κτυπήματα" γράφει πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν πληροφορίες ότι επίλεκτες ομάδες του Οσάμα μπιν Λάντεν είναι πιθανό να κτυπήσουν, κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, σε κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, στο Πακιστάν και στην Ιαπωνία και ότι έχουν ενημερώσει τις χώρες αυτές για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης έχει ζητήσει με επιστολή του από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού όπως προγραμματίσει επείγουσα συζήτηση στη Βουλή του θέματος σύστασης και λειτουργίας Σταθεροποιητικού Ταμείου για το ΧΑΚ.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Φοβούνται αντιπερισπασμό" ότι ενώ ενισχύονται οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή του Αφγανιστάν και ενώ διεξάγονται ήδη σκληρές μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις, υπάρχουν ενδείξεις και πληροφορίες για πιθανά κτυπήματα ομάδων του Οσάμα μπιν Λάντεν σε πρωτεύουσες συμμαχικών των ΗΠΑ κρατών, ακόμα και με χημικά ή βιολογικά όπλα. Αλλη είδηση είναι ότι τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών και το Αρχηγείο Αστυνομίας προχωρούν σε αναβάθμιση της Λιμενικής Αστυνομίας με ενίσχυσή της τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αφγανιστάν ώρα μηδέν" γράφει πως η ανθρωπότητα παρακολουθεί "με κομμένη την ανάσα" τις εντεινόμενες προετοιμασίες των Αμερικανών και των συμμάχων τους για να κτυπήσουν στρατιωτικά το Αφγανιστάν, ενώ για πρώτη αφορά η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε δημόσια ότι έχει ως στόχο την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιπμάν, στο πλαίσιο της εκστρατείας της κατά της τρομοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, που θα γίνει στην Πύλη Αμμοχώστου, στη Λευκωσία, από τις 26 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 24 September 2001 - 6:24:03 UTC