Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 25/9/2001 Οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες των Αμερικανών και των συμμάχων τους για την ανάληψη πολεμικών ενεργειών κατά των Ταλιμπάν και η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Αφγανιστάν είναι το κύριο θέμα σήμερα σε όλες τις εφημερίδες της Λευκωσίας. Η ανάληψη της ασφαλιστικής κάλυψης των αεροσκαφών των Κυπριακών Αερογραμμών από το κράτος, το λαθρεμπόριο ζώων από τα κατεχόμενα, η αντίδραση των εργαζομένων στα σχέδια για την παραχώρηση της διαχείρισης των αεροδρομίων σε ιδιώτες και οι ανησυχίες της κυβέρνησης για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυπριακή ναυτιλία, μετά τις αεροπορικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και τα όσα ενδεχομένως θα επακολουθήσουν, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Το πένθος τελείωσε, αρχίζει η μάχη" πως η προετοιμασία για το κτύπημα κατά του Αφγανιστάν "μπαίνει στην τελική ευθεία" με το μήνυμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ότι τελείωσε το πένθος και τώρα αρχίζει η μάχη. Τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στην περιοχή του Αφγανιστάν και αναμένουν "το πράσινο φως" από το Πεντάγωνο για να αρχίσουν τις επιθέσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο κίνδυνος να μείνουν καθηλωμένα τα αεροπλάνα των Κυπριακών Αερογραμμών ξεπεράστηκε την τελευταία στιγμή με την απόφαση, που λήφθηκε χθες το απόγευμα, να αναλάβει το κράτος την ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνων τρομοκρατικών ή πολεμικών ενεργειών.

"Η Μάχη" με τον τίτλο "Αντεπιτίθενται οι Ταλεμπάν" γράφει στο κύριο θέμα πως οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και ο Οσάμα μπιν Λάντεν αντεπιτέθησαν χθες με δηλώσεις για επιστράτευση 300.000 ανδρών σε "ιερό πόλεμο" κατά των ΗΠΑ και με κάλεσμα προς τους Πακιστανούς για συμπαράσταση στον αγώνα αυτόν. Αλλού γράφει ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρδιοπαθών αποφάσισε να λάβει όλα τα δυνατά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μαζικών κινητοποιήσεων των καρδιοπαθών, ζητώντας όπως παρασχεθεί δωρεάν στα μέλη του πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όπως τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης που τυγχάνουν και άλλες ομάδες χρόνιων ασθενών.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Μπήκαν στο Αφγανιστάν" γράφει πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρισκόταν σε καταφύγιο στο νότιο Αφγανιστάν και ότι οι επίλεκτες δυνάμεις των ΗΠΑ, που έχουν εισχωρήσει στο Αφγανιστάν, είναι πανέτοιμες για δράση και για να καταφέρουν πλήγματα στο δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν. Αλλη είδηση είναι ότι 5.712 εκλογείς, οι οποίοι μετέφεραν τα εκλογικά τους δικαιώματα κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και συγκεκριμένα από τις 2/1/2001 μέχρι τις 27/5/2001, δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν δημοτικούς άρχοντες στις περιοχές όπου διαμένουν, αλλά σε περιοχές που αντιστοιχούν στην προηγούμενη διεύθυνσή τους.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σφίγγει ο κλοιός" ότι ενώ ο Οσάμα μπιν Λάντεν κήρυξε "ιερό πόλεμο" κατά των ΗΠΑ οι Αμερικανοί κτίζουν συμμαχίες με πρώην εχθρούς των Ταλιμπάν και, συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή, περισφίγγουν τον κλοιό τους γύρω από το Αφγανιστάν. Αλλού γράφει ότι δέκα χιλιάδες ασθενείς δεν θα αποκτήσουν τη νέα κάρτα νοσηλείας και θα μείνουν εκτός των κρατικών νοσοκομείων, διότι δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και κυρίως το πιστοποιητικό εισοδήματος.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Επίθεση ανά πάσαν στιγμήν" γράφει ότι οι Αμερικανοί ενισχύουν τις δυνάμεις τους στον Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με τους συμβούλους τους. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι στοιχεία με τους μεγαλύτερους λαθρέμπορους κατέχουν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, αλλά παρόλη την έξαρση του λαθρεμπορίου ζώων το τελευταίο διάστημα, δεν κατέστη δυνατό να συλληφθεί οποιοσδήποτε και με βάση τα στοιχεία αυτά, το λαθρεμπόριο διεξάγεται στις περιοχές Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Λύμπια, Πύλα και Δάλι.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Οχι στα τυφλά κτυπήματα" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι η απάντηση στην τρομοκρατία δεν είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος και τα τυφλά κτυπήματα, αλλά θα πρέπει να δοθεί μέσα από καλά οργανωμένες και λελογισμένες ενέργειες, με σεβασμό στους λαούς, στα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Αλλού γράφει ότι σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την ίδρυση της ΠΕΟ, ο ΓΓ της Συντεχνίας Πάμπης Κυρίτσης εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της Οργάνωσης στην προσπάθεια της κυβέρνησης για παραχώρηση και εκμετάλλευση της λειτουργίας των αεροδρομίων στον ιδιωτικό τομέα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Πρόεδρος Μπους υπέγραψε χθες διάταγμα με το οποίο παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Οσάμα Μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις τους χθες, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου "Ναυτιλιακή Κύπρος 2001" που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, εξέφρασε ανησυχία σε ό,τι αφορά τον τομέα των κρουαζιέρων αναψυχής στην τουριστική βιομηχανία, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, ωστόσο ανέφερε ότι η εμπορική ναυτιλία θα ωφεληθεί βραχυπρόθεσμα.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 25 September 2001 - 6:24:03 UTC