Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 5/10/2001 Η χθεσινή πτώση ρωσικού αεροπλάνου στη Μαύρη Θάλασσα και η πιθανότητα αυτή να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Οι διευκολύνσεις που παραχωρούνται στους Αμερικανούς για χρήση του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων της Κύπρου, η προώθηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην Δ΄ Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, η χθεσινή ομιλία του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2002 και οι διεργασίες για υπόδειξη υποψηφίων στις προσεχείς δημοτικές εκλογές είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Αγωνία και γι' άλλα κτυπήματα" γράφει ότι ενώ χθες η Βρετανία έδωσε "αδιάσειστα στοιχεία" για την ανάμειξη του Μπιν Λάντεν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η πρώτη φάση της αμερικανικής επίθεσης ενδέχεται να καθυστερήσει μερικές ημέρες ακόμη μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι επισκέψεις που πραγματοποιούν σε χώρες της περιοχής ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Αμερικανός Υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράσμφελντ. Αλλού γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ "θεωρείται πλέον βέβαιο ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία στο γενικό πλαίσιο του διαμοιρασμού των δήμων" για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.

"Η Μάχη" με τον τίτλο "Τραγωδία στον αέρα" γράφει στο κύριο θέμα ότι 78 άνθρωποι, από τους οποίους οι περισσότεροι ήσαν Ισραηλινοί, σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό αεροπλάνο "Τουπόλεφ 154", στο οποίο επέβαιναν και το οποίο είχε απογειωθεί από το Τελ Αβίβ, κτυπήθηκε κατά λάθος από ουκρανικό πύραυλο και κατέπεσε στη Μαύρη Θάλασσα. Αργότερα, όπως γράφει η εφημερίδα, το Υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας διέψευσε την πληροφορία ότι το αεροπλάνο κτυπήθηκε από πύραυλο, ενισχύοντας τις φήμες πως πρόκειται για τρομοκρατικό κτύπημα. Αλλού γράφει ότι οι καθηγητές απέτυχαν χθες να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, αφού κανένας από τους δυο υποψηφίους δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 11 ψήφων.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Σφίξτε τα ζωνάρια" ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης μιλώντας στη Βουλή για τη συζήτηση του Προϋπολογισμού έκανε "συνεχείς αναφορές στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και όσα αυτά συνεπάγονται για την κυπριακή οικονομία". Αλλού γράφει ότι ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ χιαρέτισε την υπόσχεση που έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση για υποστήριξη της μάχης που δίνει η διεθνής κοινότητα κατά της τρομοκρατίας, εκφράζοντας την ευχή όπως "αναληφθούν σοβαρές προσπάθειες που να αποδεικνύουν τη αφοσίωσή της στον αγώνα πάταξης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος".

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Μυστηριώδεις εκρήξεις" ότι Γαλλία και Ισραήλ τίθενται σε κατάσταση συναγερμού μετά την πτώση του ρωσικού αεροπλάνου "Τουπόλεφ 154", χθες στη Μαύρη Θάλασσα και την έκρηξη στο εργοστάσιο πετροχημικών στην Τουλούζη, που έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου προκαλώντας το θάνατο 29 ανθρώπων. Αλλη είδηση είναι η παρουσίαση σχεδίου εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων για τη δημιουργία τριών ζωνών στάθμευσης στο κέντρο της Λευκωσίας, εκσυγχρονισμό των λεωφορείων και δημιουργία περιμετρικών δρόμων, έργα για τα οποία υπολογίζεται να δαπανηθούν 22 περίπου εκατομμύρια λίρες.

"O Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πήραν ό,τι μας ζήτησαν" γράφει πως το Υπουργικό Συμβούλιο απάντησε θετικά στο αίτημα των Αμερικανών για επ' αόριστον παραχώρηση διευκολύνσεων που αφορούν τη χρήση του εναέριου χώρου της Κύπρου από αεροπλάνα των ΗΠΑ, καθώς και χρήση των κυπριακών αεροδρομίων, για προσγειώσεις, απογειώσεις και ανεφοδιασμό των πολεμικών τους αεροσκαφών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων στο ΣτΕ στο Στρασβούργο αποφάσισε όπως, για την προώθηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην Δ΄ Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, δοθεί προτεραιότητα στα θέματα των εγκλωβισμένων και τη κατάργηση χρήσης των στρατοδικείων για τους πολίτες.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κάθε διευκόλυνση στις ΗΠΑ" γράφει "Γη και ύδωρ" παραχωρεί στην Ουάσιγκτον η κυπριακή κυβέρνηση, "θέτοντας επ' αόριστον τα αεροδρόμιά της στους Αμερικανούς για τις ανάγκες των δραστηριοτήτων τους ενάντια στην τρομοκρατία", κάτι το οποίο προκάλεσε την ικανοποίηση του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ. Αλλού γράφει ότι λόγω του μεγάλου αριθμού υποψηφίων για το Δήμο Λάρνακας, ο ΔΗΣΥ αποφάσισε να διεξάγει δημοσκόπηση, "το αποτέλεσμα της οποίας θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο για ανάδειξη του υποψηφίου".

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αεροσκάφος συντρίβεται στη Μαύρη Θάλασσα" γράφει ότι ρωσικό αεροσκάφος μεταφέροντας 78 επιβάτες και πλήρωμα κατά τη διάρκεια πτήσης από το Ισραήλ στη Σιβηρία κάτω από άγνωστες συνθήκες συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα. Αλλού η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει ότι "η Κύπρος δεν βρήκε κανένα στοιχείο των λογαριασμών που τα ΗΕ ισχυρίζονται ότι ανήκουν στον Μπιν Λάντεν".

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Κατεχόμενα" και επίτιτλο "Ραούφ Ντενκτάς ο Νονός της 'Al Qaeda'" ότι ο Τσετσένος επικεφαλής των τρομοκρατών που κατέλαβαν το ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Απριλίου, εκπαιδεύθηκε "κάπου στην περιοχή της κατεχόμενης Λεύκας". Γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς "βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς δίωξης εγκλήματος" ύστερα από πληροφορίες για "ξέπλυμα μαύρου χρήματος" από ναρκωτικά, τζόγο, τρομοκρατία . Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές εξετάζουν το ενδεχόμενο εισόδου στην ελληνική αγορά με τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Συντριβή αεροσκάφους προκαλεί πανικό" γράφει ότι το Ισραήλ ακύρωσε όλες τις πτήσεις από το Τελ Αβίβ χθες μετά την έκρηξη και τη συντριβή στη Μαύρη Θάλασσα αεροπλάνου που είχε προορισμό τη Ρωσία. Αλλού προβάλει δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη ότι έρευνα που έγινε στην Κύπρο για πιθανούς τραπεζικούς λογαριασμούς που να έχουν σχέση με τον Οσάμα μπιν Λάντεν ή με τρομοκρατικές ομάδες δεν εντόπισε οτιδήποτε το ύποπτο.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Cyprus Review" με τίτλο "Οι αερογραμμές σε κρίση" γράφει στο κύριο θέμα πως οι Κυπριακές Αερογραμμές παραμένουν, επί του παρόντος, ανεπηρέαστες από τη μείωση της επιβατικής κίνησης που προκλήθηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ενώ πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν σχέδια για περικοπές δρομολογίων και απολύσεις προσωπικού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι μουσουλμάνοι που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο ή σπουδάζουν σε ανώτερες και ανώτατες σχολές, δηλώνουν ότι αισθάνονται ασφαλείς και ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, αντίθετα διευκολύνονται στην ενάσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 5 October 2001 - 7:24:04 UTC