Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 07/10/2001 Το χθεσινό επεισόδιο στην Καμπούλ, όπου οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ κατά δυο αμερικανικών αεροσκαφών, δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στη Λευκωσία για τα μέτρα που παίρνει η Κύπρος κατά της τρομοκρατίας, οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς και πληροφορίες για ίδρυση "νέας πολιτικής πλατφόρμας" στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "ΑΛήθεια" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Εντός ΧΑΚ πιθανόν αύριο η Glοbalsoft" γράφει ότι η απόφαση για αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Globalsoft "πιθανότατα να αναθεωρηθεί και από αύριο Δευτέρα οι τίτλοι της εταιρείας θα βρεθούν και πάλι στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου". Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου δήλωσε στην εφημερίδα ότι έχει εξασφαλίσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι "όντως σημαντικός αριθμός Ε/Κ πωλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα, ότι σημαντικός αριθμός ξένων αγοράζουν κατεχόμενη ε/κ γη για επενδύσεις στον τουρισμό και αλλού και ότι σημαντικός αριθμός Τ/Κ πωλούν περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές".

"H Μάχη" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Διεθνής Στόχος η τρομοκρατία" γράφει ότι η Σαουδική Αραβία, το Ουζμπεκιστάν, το Ομάν, η Αίγυπτος και η Τουρκία, κράτη τα οποία οι Αμερικανοί θεωρούν κλειδιά για την ενίσχυση της συμμαχίας εναντίον της τρομοκρατίας φαίνεται ότι στέκονται στο πλευρό των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη επίθεση τους στο Αφγανιστάν. Αλλού γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τα αναγκαία πολιτικά κριτήρια για ένταξη της στην ΕΕ τότε δεν θα υπάρξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις μαζί της.

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Τρέμουν τους τρομοκράτες", γράφει ότι οι 100% πιθανότητες ενός τρομοκρατικού κτυπήματος φαίνεται πως καθυστερούν για την ώρα τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, ενώ, αξιωματούχοι του FBI και της CIA ενημέρωσαν την περασμένη Παρασκευή την ηγεσία του Κογκρέσου ότι 5000 άνδρες εκπαιδεύτηκαν στα στρατόπεδα του Μπιν Λάντεν και βρίσκονται ήδη διασκορπισμένοι σε 60 χώρες, πανέτοιμοι να ανταποδώσουν με τρομοκρατικά κτυπήματα σε Αμερική και Ευρώπη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε στην 24η Διάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει όλα τα ψηφίσματα του ΣτΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το θέμα της τρομοκρατίας.

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Πρόβα πολέμου" γράφει ότι πρόβα πολέμου διεξήχθη χθες στην Καμπούλ με χολιγουντιανό μάλιστα τρόπο, όταν οι Αμερικανοί έστειλαν μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος πάνω από την αφγανική πρωτεύουσα και οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον του, μπροστά στην κάμερα μουσουλμανικού τηλεοπτικού σταθμού. Αλλού γράφει ότι κανένας από τους λογαριασμούς ατόμων που βρίσκονται στη "μαύρη" λίστα των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Κύπρο, όπως διαπιστώθηκε από τις εμπορικές τράπεζες του νησιού, οι οποίες κλήθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα να διερευνήσουν κατά πόσο τα ονόματα που αναφέρονται στην περίφημη "τρομολίστα" έχουν ή είχαν οικονομικές συναλλαγές στο νησί μας.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Κύπρος: Βάση ανεφοδιασμού" γράφει ότι μετά από τις διευκολύνσεις που δόθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση στους Αμερικανούς, "η αεροπορική κίνηση πάνω από την Κύπρο είναι αυξημένη" και πως "τα πρώτα σήματα για επείγουσα διέλευση και προσγείωση μεταγωγικών για ανεφοδιασμό και τεχνική εξυπηρέτηση λήφθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής", ενώ κατά τα επόμενα 24ωρα, η κίνηση "αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων". Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι η κυπριακή κυβέρνηση "έχει ήδη εφαρμόσει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι οι τρομοκράτες δεν θα χρησιμοποιήσουν κυπριακά λιμάνια, αεροδρόμια, τράπεζες και άλλες υπηρεσίες".

"Η Χαραυγή" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Νέα πολιτική πλατφόρμα" γράφει ότι υπό εκκόλαψη βρίσκεται νέα πολιτική πλατφόρμα που "θα ενώσει δυσαρεστημένους Συναγερμικούς αλλά και άτομα πέραν του ΔΗΣΥ τα οποία πρόσκεινται στο Προεδρικό ή έχουν σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη" με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα "το οποίο θα εμφανιστεί ως η διάδοχος μετακληριδική κατάσταση προκειμένου να ανοίξει το δρόμο στο νυν Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας". Αλλού γράφει ότι ο καθηγητής και κοσμήτορας αμερικανικού πανεπιστημίου Βαγγέλης Κουφουδάκης δήλωσε ότι το Κυπριακό δεν ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπους και τώρα υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Ρίχθηκαν οι πρώτες βολές" ότι οι πρώτες βολές ρίχθηκαν από τους Ταλιμπάν κατά δύο αμερικανικών αεροσκαφών, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν είχαν την ευκαιρία να παραδώσουν όλους τους τρομοκράτες και να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα και τις επιχειρήσεις τους. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Κώστας Ιωάννου έκανε χθες έκκληση για την εφαρμογή ενός "ενδιάμεσου μοντέλου" για την Αρχή αντί για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/MK)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 7 October 2001 - 8:24:05 UTC