Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 08/10/2001 Οι αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις εναντίον πόλεων του Αφγανιστάν που άρχισαν χθες βράδυ και το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν, με το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, είναι το κύριο θέμα σε όλες τις εφημερίδες της Λευκωσίας. Ο αντίκτυπος των επιθέσεων αυτών στην Κύπρο, τα εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη μνημείου στο Περιστέρι Αθήνας για τους Ελλαδίτες αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου το 1974 και το σταθεροποιητικό ταμείο για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι μερικά από τα υπόλοιπα σημερινά θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Κτύπημα στην καρδιά των τρομοκρατών" γράφει ότι αυτό που ήταν για όλο το κόσμο αναμενόμενο από την επόμενη ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων στην καρδιά των ΗΠΑ, από χθες είναι γεγονός. Μέχρι τα μεσάνυχτα, προσθέτει, είχαν εκδηλωθεί δύο φάσεις επιδρομών με επίκεντρο βάσεις αεράμυνας των Ταλιμπάν και κέντρα διοίκησης ελέγχου στην Καμπούλ, την Κανταχάρ και στην Τζαλαλμπάντ. Αλλού γράφει ότι μετά από εντολές του Προέδρου Κληρίδη αμέσως μετά την έναρξη των επιθέσεων κατά του Αφγανιστάν λήφθηκαν αυξημένα μέτρα σε ευαίσθητους χώρους ενώ τα μέτρα που λήφθηκαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ είναι δρακόντεια.

"Το Θάρρος" υπό τον τίτλο "Πόλεμος" γράφει ότι οι ΗΠΑ άνοιξαν πυρ εναντίον των Ταλιμπάν και ο πόλεμος είναι πλέον γεγονός. Πριν καλά-καλά κλείσει ένας μήνας από τα τρομοκρατικά πλήγματα στη Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον, προσθέτει, η στρατιωτική δράση εναντίον στόχων στο Αφγανιστάν άρχισε. Γράφει ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν χθες υποσχέθηκε στις ΗΠΑ ότι "ποτέ πια δεν θα είναι ασφαλείς, όσο δεν είναι ασφαλής η Παλαιστίνη". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης σχολιάζοντας παράπονα σε ό,τι αφορά το θέμα εξασφάλισης κάρτας νοσηλείας, είπε ότι "κάποιοι που δεν είναι δικαιούχοι προσπαθούν με φωνές και διαμαρτυρίες να την αποκτήσουν".

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "3ος παγκόσμιος τρόμος για αντίποινα" γράφει ότι η από μακρού αναμενόμενη επίθεση εναντίον του Αφγανιστάν άρχισε χθες και συνεχίστηκε όλο το βράδυ με αεροπορικές επιδρομές, και προσθέτει ότι ενώ το Αφγανιστάν τρέμει κάτω από τα κτυπήματα των πυραύλων, οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές χώρες τρέμουν από το φόβο των αντιποίνων. Το διάγγελμα του Λάντεν, αναφέρει, έσπειρε τον πανικό στον πλανήτη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν ύψους 100 χιλιάδων δολαρίων. Την απόφαση, συμπληρώνει, ανακοίνωσαν χθες τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

"Η Σημερινή" με τον τίτλο "Φλέγεται το Αφγανιστάν" γράφει στο κύριο θέμα ότι Αμερικανοί και Βρετανοί κτύπησαν χθες βράδυ το Αφγανιστάν με πυραύλους "Κρουζ" και ότι ανάμεσα στους στρατηγικούς στόχους που επλήγησαν ήσαν το Υπουργείο Αμυνας των Ταλιμπάν, τα αεροδρόμια των πόλεων Καμπούλ, Καταχάρ και Τζαλαλαμπάντ, στρατόπεδα των Ταλιμπάν και αντιαεροπορικές μονάδες, ο ραδιοφωνικός σταθμός της Καμπούλ και το συγκοινωνιακό δίκτυο της χώρας. Αλλη είδηση είναι ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, θα εγκαινιάσει στις 21 Οκτωβρίου καλλιμάρμαρο μνημείο στο Δήμο Περιστερίου στην Αθήνα για τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την Κύπρο το 1974.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Σαρωτικά πλήγματα" γράφει ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες βράδυ κύματα επιθέσεων κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με πυραύλους από αέρος και θαλάσσης, ενώ οι Ταλιμπάν απάντησαν κυρίως με αντιαεροπορικά πυρά. Την ίδια ώρα ο Οσάμα μπιν Λάντεν παραδέχθηκε με δηλώσεις του σε αραβικό τηλεοπτικό δορυφορικό σταθμό ότι αυτός σχεδίασε και εκτέλεσε την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι αυξημένη ήταν, χθες βράδυ, η διέλευση πολιτικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της Κύπρου, επειδή, λόγω των αμερικανο-βρετανικών επιθέσεων, πολλές χώρες που γειτνιάζουν με το Αφγανιστάν είχαν κλείσει το χώρο ελέγχου πτήσεων.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Διαρκής πόλεμος", πως οι αφγανικές πόλεις Καμπούλ, Κανταχάρ και Τζαλαλαμπάντ δέχθηκαν σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες, με την υποστήριξη ευρωπαϊκών χωρών και με την ενεργό συμμετοχή των Βρετανών, κήρυξαν από χθες διαρκή πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει δηλώσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου, ο οποίος επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα του ΧΑΚ, αναφέροντας συγχρόνως πως το κόμμα του θα υποστηρίξει την κυβερνητική πρόταση για σύσταση σταθεροποιητικού ταμείου στο χρηματιστήριο κάτω από ορισμένους όρους και προϋποθέσεις.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 8 October 2001 - 7:24:42 UTC