Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 12/10/2001 Ο πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και οι χθεσινές αεροπορικές επιθέσεις των Αμερικανών κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας. Το Κυπριακό και το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο μήνα, η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η άσκηση "Νικηφόρος" της Εθνικής Φρουράς, τα προβλήματα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ)και οι διεργασίες για την επιλογή υποψηφίων Δημάρχων ενόψει των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βομβαρδισμοί ως το καλοκαίρι" γράφει ότι ο Αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου, Ναύαρχος Μάικλ Μπόις, δήλωσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν είναι πιθανόν να εξακολουθήσουν να γίνονται ακόμα και μέχρι το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν έχει συλληφθεί και ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμετ Ομάρ, έχει σκοτωθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αθήνα, μέσω του Κυβερνητικού της Εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα, προειδοποιεί τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι δεν θα υπάρξει διεύρυνση χωρίς την Κύπρο.

"Η Μάχη" με τον τίτλο "Κόλαση πυρός" γράφει στο κύριο θέμα πως αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 και Β-1 επιτέθηκαν εναντίον στρατευμάτων των Ταλιμπάν με βόμβες διασποράς και άλλου τύπου, πλήττοντας 40 στρατιωτικούς στόχους σε διάφορες περιοχές του Αφγανιστάν. Αλλη είδηση είναι η δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε χθες από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη, για την ετήσια τακτική άσκηση "Νικηφόρος", η οποία θα διεξαχθεί από τις 16 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, χωρίς τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων από την Ελλάδα, λόγω της χρονικής μετάθεσης της διεξαγωγής της ελλαδικής άσκησης "Τοξότης", η οποία κατά τα προηγούμενα χρόνια συνέπιπτε με την άσκηση "Νικηφόρος".

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Ετσι μπήκε στο ΧΑΚ η Globalsoft" γράφει ότι η απόφαση για ένταξη της Globalsoft στο χρηματιστήριο λήφθηκε από κοινού από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δίνοντας έτσι απάντηση στο "περιβόητο ερώτημα", που κανείς μέχρι σήμερα δεν απαντούσε πειστικά, για την ευθύνη της απόφασης ένταξης της εν λόγω εταιρείας στο ΧΑΚ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ θα συνεργαστούν στα Κάτω Πολεμίδια για τις δημοτικές εκλογές. Ο Δήμαρχος Λάρνακας Γιώργος Λυκούργος δήλωσε ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία της Λάρνακας.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Βόμβες... σπηλαίων" γράφει ότι χθες τα πολεμικά αεροσκάφη άρχισαν να ρίχνουν βόμβες "σπηλαίων", οι οποίες διαθέτουν μεγάλη διατρητική ικανότητα και τρομερή εκρηκτική ισχύ, για να καταστρέψουν τα καταφύγια των Ταλιμπάν και να ξετρυπώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Αλλου γράφει ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή "εισβολή" του βακτηριδίου του άνθρακα, το οποίο έχει ήδη μολύνει τρεις Αμερικανούς πολίτες, σκορπώντας τον πανικό σε όλη την υφήλιο. Ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης διαβεβαίωσε χθες ότι η Κύπρος διαθέτει επαρκείς ποσότητες αντιβιοτικών για αντιμετώπιση πιθανής μόλυνσης από άνθρακα, λέγοντας ότι, εάν χρειαστεί, θα μπορέσουμε να παράσχουμε φαρμακευτική αγωγή και σε άλλες χώρες.

"Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Φόβοι ευρύτερου πολέμου" γράφει ότι ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις, μετά τα ισοπεδωτικά πλήγματα που έχουν επιφέρει στους Ταλιμπάν, προετοιμάζονται για τη δεύτερη φάση του πολέμου, που περιλαμβάνει τη δράση των ειδικών δυνάμεων και τις επιθέσεις με ελικόπτερα, οι κυβερνήσεις της περιοχής ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πολέμου με επιθέσεις των Αγγλοαμερικανών και σε άλλες χώρες. Αλλού αναφέρεται στην περιοδεία (Αθηνα, Αγκυρα, Λευκωσία) του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κύκλου επαφών και θα δώσει το "πράσινο φως" στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο για να επισκεφτεί τη Λευκωσία αμέσως μετά.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βαρύ Τίμημα" γράφει ότι σε περίοδο "ισχνών αγελάδων" εισέρχεται η τουριστική βιομηχανία, καθώς οι ενδείξεις και οι προβλέψεις για το τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2001 παρουσιάζονται αρνητικές. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή του ΚΟΤ, τον Οκτώβριο υπολογίζεται να υπάρξει μείωση των αναμενόμενων τουριστικών αφίξεων κατά 10%, το Νοέμβριο κατά 30% και το Δεκέμβριο κατά 20%. Αλλού γράφει ότι "επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία" χαρακτήρισε το Καρδιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Λεμεσού, ο Διευθυντής του Μιχάλης Μηνάς, "αφού τα προβλήματα της μονάδας είναι πολλά, χρόνια και σοβαρά".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "οι ΗΠΑ εντείνουν την επίθεσή τους", ότι οι συμμαχικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία των Αμερικανών και χρησιμοποιώντας βόμβες διασποράς, εξαπέλυσαν χθες τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα επίθεσή τους κατά του Αφγανιστάν, δημιουργώντας αυτό που οι κάτοικοι της Καμπούλ περιέγραψαν ως μια "φοβερή κόλαση καταστροφής". Σε άλλο θέμα γράφει ότι, εκτός από τους τουριστικούς πράκτορες, τώρα και οι ξενοδόχοι ζητούν επειγόντως βοήθεια από την κυβέρνηση για να ξεπεράσουν την κρίση στην τουριστική βιομηχανία, η οποία φαίνεται να βαθαίνει, καθώς εντείνονται οι αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Βομβαρδίστηκε η Καμπούλ" ότι οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεις εξαπέλυσαν χθες τους βαρύτερους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν, εξαπολύοντας βόμβες διασποράς σε στόχους των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και άλλες περιοχές του Αφγανιστάν, δημιουργώντας εικόνες κόλασης. Αλλη είδηση είναι η ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στο Αφγανιστάν, που διοργανώνουν απόψε οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές στο χώρο έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, στη Λευκωσία.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Review" στο κύριο θέμα με τίτλο "οι ΗΠΑ εντείνουν τις αεροπορικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν" γράφει πως, την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί εξαπέλυαν τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα επίθεσή τους στο Αφγανιστάν, ο φόνος ενός Δυτικού (Καναδού) στο Κουβέιτ πυροδότησε τους φόβους των αντιποίνων από ακραίους μουσουλμάνους οι οποίοι εμπνέονται από τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις αρχές του επόμενου μήνα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και για να συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Η εβδομαδιαία "Η Κύπρος Σήμερα" στο βασικό θέμα με τίτλο "Ορμητήρια" γράφει ότι σε ύψιστο βαθμό συναγερμού βρίσκονται οι Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, Επισκοπής και Δεκέλειας και πανέτοιμες να συνδράμουν στις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις κατά του Αφγανιστάν. Παράλληλα αναφέρει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν τις αντίστοιχες κυπριακές υπηρεσίες για το σοβαρό ενδεχόμενο διενέργειας τρομοκρατικών κτυπημάτων στις ελεύθερες περιοχές, φανατικών και εξτρεμιστικών μελών της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο στόχος του οποίου είναι η καταπολέμηση της χρηματοδότησης των τρομοκρατών.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΔΝ/ΝΜΑ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 12 October 2001 - 8:24:06 UTC