Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 13/10/2001 Οι χθεσινές διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες κατά των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, οι φόβοι για νέο τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ και ο πανικός που ξέσπασε στη χώρα αυτή μετά από νέο κρούσμα της ασθένειας του άνθρακα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης άλλα θέματα όπως η εκλογή του νέου Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, η επιστολή του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ρίκκου Ερωτοκρίτου προς τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη καθώς και η εκδήλωση εις μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας, που πραγματοποίησε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στην προμετωπίδα οι αντιστασιακοί" γράφει ότι "στην προμετωπίδα των επιχειρήσεων στο έδαφος βάζουν οι Αμερικανοί την ένοπλη αντίσταση στο Αφγανιστάν" καλώντας τη Βόρεια Συμμαχία να εκμεταλλευθεί τους βομβαρδισμούς και να επιτεθεί κατά των Ταλιμπάν. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι "Βαβυλωνία" θα επικρατήσει σύμφωνα με μέλη της ΟΕΛΜΕΚ, στην οργάνωση μετά την εκλογή του Θεόδωρου Κυριάκου ως νέου Προέδρου της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών, αφού θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να προωθήσει το πρόγραμμά του όταν δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία στο ΚΔΣ της οργάνωσης.

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Τρέμουν για νέο κτύπημα" γράφει ότι το FBI κάλεσε τους Αμερικανούς να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να εξαπολυθεί νέα τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ, ενώ από άλλες υπηρεσίες της αντικατασκοπίας προκύπτει ότι το επόμενο τρομοκρατικό κτύπημα πιθανόν να συμβεί το Σαββατοκύριακο. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Νικόλας Παπαμιχαήλ εκτιμά ότι με την κατάλληλη πολιτική βούληση, σε τρία με τέσσερα χρόνια η Κύπρος μπορεί να διαθέτει και Ιατρική Σχολή, ενώ το Σεπτέμβριο θα κατοικήσουν την Πανεπιστημιούπολη οι πρώτοι 200 φοιτητές.

Ο "Πολίτης" αναφέρεται σε τροπολογία στην έκθεση του εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία που ζητεί από την Αγκυρα να υιοθετήσει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό, καλώντας την τ/κ πλευρά να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με στόχο να εξευρεθεί λύση πριν την ένταξη. Αλλού γράφει για την οκτασέλιδη επιστολή που απέστειλε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Ερωτοκρίτου στον Πρόεδρο του κόμματος στην οποία διατυπώνει σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος συναδέλφων του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο Πολιτικό Γραφείο.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πόλεμος χωρίς τέλος" γράφει ότι σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, καθώς και το Πεντάγωνο, οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν πιθανόν να διαρκέσουν και χρόνια. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο ΟΗΕ ζήτησε τη διακοπή των βομβαρδισμών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν ενώ στις ΗΠΑ πανικός επικρατεί από νέο τέταρτο κρούσμα της ασθένειας του άνθρακα. Αλλού γράφει για την εκδήλωση εις μνήμη των θυμάτων του τρομοκρατικού κτυπήματος στις ΗΠΑ, αλλά και διαμαρτυρίας κατά του πολέμου που οργανώθηκε χθες βράδυ από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Πριν από τη χαριστική βολή" γράφει ότι πριν το τελικό κτύπημα στο Αφγανιστάν που θα ρίξει τους Ταλιμπάν από την εξουσία, ο Πρόεδρος Μπους απηύθυνε τελεσίγραφο στους Ταλιμπάν για παράδοση του Οσάμα μπιν Λάντεν το οποίο απαντήθηκε αρνητικά από τον Μουλά Ομάρ, ενώ προειδοποίησε έμμεσα το Ιράκ ότι η στάση του στην κρίση παρακολουθείται προσεκτικά. Αλλού γράφει ότι μετά από συνάντηση που είχε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης με τον Αμερικανό Πρέσβη Ντόναλντ Μπάντλερ, η Κύπρος ζήτησε επίσημα την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για να σταματήσει η διαβολή της μέσω του αμερικανικού Τύπου για δήθεν ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Κατάσταση...πολιορκίας" γράφει ότι 15 μουσουλμανικές χώρες συγκλονίζονται από μαζικές διαδηλώσεις καταδίκης των βομβαρδισμών, ενώ σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν στο Πακιστάν, την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί βιώνουν στιγμές τρόμου λόγω της εξάπλωσης του βακτηριδίου του άνθρακα. Προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι οι τοποθετήσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι ξεκάθαρες και στέλλουν σαφέστατα μηνύματα προς πάσαν κατεύθυνση και ιδιαίτερα στην Αγκυρα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι εξαγριωμένοι σε πολλές χώρες μουσουλμάνοι βγήκαν στους δρόμους χθες ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό λόγω των προειδοποιήσεων για πιθανά νέα τρομοκρατικά κτυπήματα σε αμερικανικό έδαφος. Γράφει επίσης ότι η Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί ούτως ώστε να μπορέσει ο ΟΗΕ να παράσχει βοήθεια σε περίπου δύο εκατομμύρια πεινασμένους Αφγανούς προτού έρθει ο χειμώνας. Αλλού γράφει ότι οι "Γιατροί χωρίς Σύνορα" της Κύπρου, μαζί με το Διεθνές Ταμείο Βοηθείας προγραμματίζουν κοινή αποστολή επείγουσας ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς πρόσφυγες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ανθρακας ο Dow Jones" γράφει ότι μετά που αποκαλύφθηκε ότι ήταν θετικές οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε Αμερικανός για δερματικό άνθρακα, επιταχύνθηκε η πτώση των τιμών στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι παρατηρούνται μαζικές ακυρώσεις διεθνών συνεδρίων στην Κύπρο αφού ήδη έντεκα συνέδρια που θα λάμβαναν χώρα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Μάιο και θα απέφεραν έσοδα της τάξης των τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών έχουν ακυρωθεί λόγω της διεθνούς κατάστασης.

Η εβδομαδιαία πολιτική και οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" υπό τον τίτλο "Αντίστροφη μέτρηση" γράφει ότι ήταν ευνοϊκές οι εξελίξεις από το πόρισμα της 20ής συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ, αφού η Κύπρος έλαβε διαβεβαιώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι ισχύει η γραμμή του Ελσίνκι, ότι δηλαδή η λύση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται στην αύξηση κατά 42% στα πλεονάσματα του Συνεργατισμού, γεγονός που δείχνει ότι το συνεργατικό κίνημα βγήκε κερδισμένο από την παρατεταμένη πτώση στο ΧΑΚ.

(ΚΥΠΕ/AAΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 13 October 2001 - 7:24:04 UTC