Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 14/10/2001 Η άρνηση των Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, οι φόβοι για νέο κτύπημα στις ΗΠΑ και τα μέτρα που λαμβάνονται στην Αμερική και στην ΕΕ για το ενδεχόμενο διασποράς του βακτηρίου του άνθρακα, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κρίση που ξέσπασε στο ΔΗΣΥ, οι αναμενόμενες εξελίξεις την άλλη εβδομάδα σε θέματα δημοτικών εκλογών, καθώς και οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών στην Πάφο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Νέο όχι των Ταλιμπάν" γράφει ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν απέρριψε την πρόταση του Αμερικανού Προέδρου για τερματισμό των επιθέσεων με αντάλλαγμα την παράδοση του Οσάμα μπιν Λάντεν και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τον "ιερό πόλεμο" μέχρι τέλους. Αλλού γράφει για δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" σύμφωνα με την οποία το ψευδοκράτος ετοίμασε νέους χάρτες που περιλαμβάνουν και "τουρκοποιούν" όχι μόνο τα κατεχόμενα αλλά αυτή τη φορά και τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές.

Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Η ώρα των Ράμπο" γράφει ότι η επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν άρχισε αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε εντολή στους κομάντος αλλά και στους άντρες της Βορείου Συμμαχίας να σκοτώσουν τον μπιν Λάντεν. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του "Π" η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνένταξε ενδιάμεση έκθεση, που θα τεθεί για επικύρωση την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει το πρώτο κύμα διεύρυνσης το 2004, ενώ καλεί την Τουρκία να στηρίξει τον ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.

"Η Σημερινή" με κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σφραγίζουν τα σύνορα" γράφει ότι τα σύνορα του Αφγανιστάν με άλλες χώρες σφραγίζονται γιατί υπάρχει ο κίνδυνος διείσδυσης των Ταλιμπάν σε γειτονικά κράτη, και αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έκλεισαν συμφωνία με το Ουζμπεκιστάν για διευκόλυνση των Αμερικανών στον πόλεμο. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τις δημοτικές εκλογές γιατί θα ανακοινωθούν οι συνεργασίες.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Τρόμος άνθρακα παντού" γράφει ότι πανικός επικρατεί στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο νέου κτυπήματος εκ μέρους του μπιν Λάντεν ενώ σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται ΗΠΑ και ΕΕ μπροστά στην απειλή διασποράς του βακτηρίου του άνθρακα και λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για ανακοπή της απειλής αυτής. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες στην Πάφο ότι η κυπριακή οικονομία δεν διέρχεται κρίση από τις διεθνείς εξελίξεις αλλά συνέστησε περισυλλογή και δεν απέκλεισε το θέμα επανεξέτασης των οικονομικών δεδομένων στο μέλλον.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Τελεσίγραφο προς Αναστασιάδη" γράφει ότι τρεις αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ, ο Χρίστος Πουργουρίδης, Λεφτέρης Χριστοφόρου και Χρίστος Ρότσας ζητούν από την ηγεσία του κόμματος να κάνει ριζικές αλλαγές στο κόμμα. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι κυπριακή αντιπροσωπεία αναχωρεί σύντομα για τις Βρυξέλλες για να ενημερώσει την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" υπό τον τίτλο "Οι Ταλιμπάν θα αγωνιστούν μέχρι τελευταίας πνοής" αναφέρεται στη δήλωση του υπουργού πληροφόρησης των Ταλιμπάν ότι δεν θα παραδώσουν τον μπιν Λάντεν αλλά θα συνεχίσουν τον "ιερό πόλεμο" μέχρι τέλους για υπεράσπιση του Ισλάμ και του Αφγανιστάν. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καθαρίσει τρία ναρκοπέδια που βρίσκονται γύρω από το μικτό χωριό Πύλα μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με έκθεση του "Landmine Monitor" για το 2001.

Σ.Σ. Η εφημερίδα "Μάχη" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 14 October 2001 - 8:24:04 UTC