Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 17/10/2001 Οι συνεχιζόμενοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν και ο φόβος για τη νόσο του Ανθρακα είναι το θέμα που κυριαρχεί και στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας. Οι παρασκηνιακές ενέργειες της κυβέρνησης, αλλά και της τουρκικής πλευράς, ενόψει της Ισλαμικής Διάσκεψης, η ενημέρωση των βουλευτών σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για τη διεθνή τρομοκρατία, η έναρξη της άσκησης "Νικηφόρος", το ταξίδι του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη στην Αίγυπτο και οι χθεσινές βροχές είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Φως από τις τράπεζες για τα δανεικά του ΧΑΚ" γράφει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Γιώργος Λιλλήκας, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαβουλεύσεων με στελέχη τραπεζών για την παγοποίηση της διαδικασίας εξόφλησης των δανείων, καθώς και για τη μείωση των τόκων για τα δάνεια που έγιναν για σκοπούς επένδυσης στο ΧΑΚ. Αλλη είδηση είναι ότι σήμερα ο κ. Κασουλίδης θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής για τη διεθνή τρομοκρατία και τη συμβολή της Κύπρου στην παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμησή της.

"Η Μάχη" με τον τίτλο "Στη μάχη και οι ιπτάμενες κανονιοφόροι" γράφει στο κύριο θέμα πως συνεχίζονται επί 24ώρου βάσεως οι βομβαρδισμοί του Αφγανιστάν και ότι αμερικανικά κανονιοφόρα αεροσκάφη "AC-130" επέδραμαν κατά τη διάρκεια της νύκτας εναντίον ενός από τα αρχηγεία των Ταλιμπάν και ενός στρατιωτικού συμπλέγματος στο Κανταχάρ. Σε άλλο θέμα γράφει πως προκλήθηκε φόβος και πανικός μετά από ανεύρεση άσπρης σκόνης σε περιοχές της Λευκωσίας και ότι ο κ. Ρολάνδης επεσήμανε τη ζημιά που προκαλούν στον κυπριακό τουρισμό όλες αυτές οι φήμες για δήθεν ανεύρεση σκόνης που περιέχει βακίλους του άνθρακα.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα ότι σε επιστολές, που κατέθεσαν ο τέως Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ανδρέας Χαραλάμπους και ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Γιάγκος Δημητρίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, "αφήνουν αιχμές και υπονοούμενα" για τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη στο ΧΑΚ η εταιρεία "Marketrends Financial Services". Αλλού γράφει πως άρχισε χθες η ετήσια τακτική άσκηση "Νικηφόρος" της Εθνικής Φρουράς χωρίς τη συμμετοχή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα αεροπλάνα της οποίας θα αντικαταστήσουν φέτος τα ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς, ενώ κυπριακοί ακταιωροί θα αντικαστήσουν τις φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Διάταγμα εκτέλεσης" γράφει πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υπέγραψε χθες το διάταγμα για την εκτέλεση του θρησκευτικού ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ και ότι θεωρείται σημαντική η εξόντωσή του, γιατί έτσι θα διευκολυνθεί η πτώση του καθεστώτος που κατέχει την εξουσία στο Αφγανιστάν και, κατ' επέκταση, τη σύλληψη ή δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν. Αλλη είδηση είναι η μετάβαση του κ. Ρολάνδη στην Αίγυπτο και η συνάντηση υψηλού επιπέδου Κύπρου, Αιγύπτου και Συρίας, που θα γίνει μεθαύριο στο Κάιρο για να συζητηθεί το θέμα μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Συρία στην Κύπρο και η οριοθέτηση της θαλάσσιας οικονομικής ζώνης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Ο φόβος παραλύει τα πάντα", γράφει ότι το "σύνδρομο του άνθρακα" και ο φόβος για το βακτηρίδιο της νόσου αυτής προκαλεί παγκόσμια υστερία, η οποία εμβολίζει την παγκόσμια οικονομία, απειλώντας με παράλυση των πάντων. Η Ρωσία για παράδειγμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ζωοτροφών από τη Φλώριδα. Αλλού γράφει ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία αναπτύσσουν έντονο παρασκήνιο στο χώρο των μουσουλμανικών χωρών, με στόχο να προωθήσουν τις θέσεις τους στο Κυπριακό ενόψει της προσεχούς Ισλαμικής Διάσκεψης.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βόμβες και υστερία" γράφει ότι οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν χωρίς διακοπή την Καμπούλ και το Κανταχάρ στο Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά και τα "ιπτάμενα κανονιοφόρα", όπως χαρακτηρίζονται τα αεροσκάφη "AC-130", ενώ παράλληλα ολόκληρη σχεδόν η Δύση έχει καταβληθεί από την υστερία για τη νόσο του Ανθρακα. Αλλού γράφει ότι ο χθεσινές καταρρακτώδεις βροχές, που έπληξαν σχεδόν ολόκληρη την Κύπρο, προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις και δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα κυρίως στη Λάρνακα, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 40 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν νέους στόχους καθώς διαχέεται ο φόβος για τον άνθρακα", ότι οι Αμερικανοί βομβάρδισαν και χθες αφγανικά στρατεύματα και αποθήκες, ετοιμάζοντας το έδαφος για την εγκαθίδρυση ενός μετα-Ταλιμπάν συνασπισμού στην κυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα, ο φόβος για τον άνθρακα εξακολουθεί να κυριαρχεί στις ΗΠΑ. Αλλού γράφει πως άλλοι 24 Ρόμα πέρασαν χθες από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, μετά τους 41 που είχαν περάσει τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός τη Δευτέρα το πρωί.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Στην Alpha η ABC Factors" γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου συμφώνησε να πωλήσει το 50% του μεριδίου που κατέχει στην ελλαδική εταιρεία "ABC Factors" αποκομίζοντας ουσιαστικό κέρδος και ότι η συμφωνία αυτή τελεί υπό την έγκριση της ελλαδικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αλλη είδηση είναι ότι μειώθηκαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις κατά το τρίτο εξάμηνο του έτους, λόγω της πτώσης που παρατηρείται στις τιμές των μετοχών στο Κυπριακό Χρηματιστήριο Αξιών.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 17 October 2001 - 7:24:03 UTC