Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 19/10/2001 Οι φόβοι για επέκταση της τρομοκρατίας όχι μόνο σε βιολογικές αλλά και σε πυρηνικές τρομοκρατικές επιθέσεις, η εξαγγελία του Προέδρου Μπους για αμοιβή ενός εκατ. δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με τις μολυσμένες με άνθρακα επιστολές, η συνέχιση των αμερικανικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν και το νέο λουτρό αίματος στη Μέση Ανατολή είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά κυπριακά πρωτοσέλιδα. Αλλα θέματα που προβάλονται είναι η προτροπή του Επιτρόπου για την διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν προς την Τουρκία να βοηθήσει για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η προσπάθεια κατευνασμού του Ραούφ Ντενκτάς δεν αποφέρει καρπούς.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Αμοιβή 1 εκ. δολ. για τον άνθρακα" γράφει ότι οι αμερικανικές αρχές εξήγγειλαν χθες αμοιβή ενός εκατ. δολαρίων σε όσους δώσουν πληροφορίες για τους αποστολείς των μολυσμένων με το βακτήριο του άνθρακα επιστολών. Αλλού γράφει ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν υποστήριξε πως η ΕΕ προσδοκά από την Τουρκία περισσότερη δράση στο κυπριακό πρόβλημα και επανέναρξη των συνομιλιών "το συντομότερο δυνατό". Είπε ακόμη ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπήκαν στο τελικό τους στάδιο.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Ισραηλινή απάντηση" γράφει ότι ο αριθμός των θυμάτων από τη χθεσινή ισραηλινή επέμβαση σε παλαιστινιακές πόλεις ως αντίποινα για την προχθεσινή δολοφονία του Ισραηλινού Υπουργού Τουρισμού αυξάνεται ώρα με την ώρα και προσθέτει ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν τρεις Παλαιστίνιοι μέλη της οργάνωσης Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου έστειλε χθες το μήνυμα ότι η πολιτική κατευνασμού προς τον Τ/Κ ηγέτη δεν έχει θετική επίδραση στον Ραούφ Ντενκτάς ούτε και φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Μουτζαχετίν συνεδριάζουν εδώ" γράφει ότι 20 τουλάχιστον Αφγανοί, μέλη της πρώην κυβέρνησης των Μουτζαχετίν, συναντώνται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιπάν. Γράφει ότι οι Αφγανοί έχουν διαβεβαιώσει την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν θα προχωρήσουν σε ανακήρυξη εξόριστης κυβέρνησης στην Κύπρο. Αλλού γράφει για τα χθεσινά εγκαίνια της Θεραπευτικής Κοινότητας Αγία Σκέπη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Κτυπούν Σομαλία, Υεμένη" γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους χθες, πριν αναχωρήσει για τη Σαγκάη της Κίνας, άναψε το πράσινο φως για την ανάληψη δράσης και σε άλλες χώρες πέραν του Αφγανιστάν, οι οποίες υποθάλπουν και υποφέρουν από την τρομοκρατία, όπως η Σομαλία και η Υεμένη. Αλλού η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη, ο οποίος είπε ότι αρκετοί Κύπριοι για να εξασφαλίσουν νέες κάρτες νοσηλείας και να τυγχάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο κρατικό τομέα, σοφίστηκαν διάφορα τεχνάσματα.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τίτλο "Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή" γράφει ότι μετά τη δολοφονία του Ισραηλινού Υπουργού και τα αντίποινα που υπήρξαν από πλευράς του Τελ Αβίβ η Μέση Ανατολή επανήλθε στη βία και στο αίμα. Προσθέτει ότι οι νέες εξελίξεις στο παλαιστινιακό απειλούν με νέες υποτροπές το διεθνές σκηνικό και θέτουν σε κίνδυνο την αντιτρομοκρατική συμμαχία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην Κυπερούντα θα μεταφέρονται όλοι όσοι τυχόν προσβληθούν από μολυσματική ασθένεια ένεκα έκθεσή τους στο βακτηρίδιο του άνθρακα.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ντόμινο θανάτου" γράφει πως ο κύκλος αίματος στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής διευρύνεται συνεχώς ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Υπουργού Τουρισμού του Ισραήλ από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλθηκε ότι επιδίωξη του Ισραήλ είναι η δολοφονία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Αλλού γράφει για την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη να ζητήσει την αφυπηρέτηση του Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα και την αντίδραση του κ. Παπασάββα ότι η απόφαση δεν βασίζεται σε νομικά σημεία αλλά "στις διαχρονικά πολιτικές θέσεις μεταξύ του ιδίου και του κ. Μαρκίδη".

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι οι Αμερικανοί τέθηκαν σε συναγερμό χθες λόγω απειλών για νέα τρομοκρατικά κτυπήματα, αυτή τη φορά όμως στον πυρηνικό σταθμό στην Πενσυλβανία. Αλλού προβάλει τις δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη, ο οποίος απαντώντας στην κριτική μετά την εξαγγελία των μέτρων για τον τουρισμό, είπε ότι δεν υπήρχε περίπτωση η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει ολόκληρο τον ιδιωτικό τουριστικό τομέα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" υπό τον τίτλο "Κατασκοπεύουν την Εθνική Φρουρά" γράφει ότι στην επαρχία Πάφου τουρίστες πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Βρετανίας προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με την Εθνική Φρουρά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 400 Ελληνες στρατιώτες για να αναχωρήσουν για το Κοσσυφοπέδιο κυρίως εάν οι Αμερικανοί αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από τα Βαλκάνια για να ενισχύσουν έτσι το μέτωπο που άνοιξαν στο Αφγανιστάν.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Παραδοθείτε ή πεθαίνετε" γράφει ότι το τελεσίγραφο αυτό στάληκε από τις ΗΠΑ στους Ταλιμπάν ενώ πλησιάζει η ώρα των χερσαίων επιθέσειων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δύο Κύπριοι γιατροί χειρούργοι, η Ελένη Θεοχάρους και ο Δημήτρης Δημητρίου, μέλη της διεθνούς οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", προετοιμάζονται να αναχωρήσουν για το Αφγανιστάν αυτό το Σαββατοκύριακο για ανθρωπιστική αποστολή.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Cyprus Review" γράφει ότι οι φόβοι για το βακτήριο του άνθρακα αυξάνονται όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Κένυα, η Γαλλία και η Αυστραλία. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των ατόμων που είτε μολύνθηκαν είτε εκτέθηκαν στο βακτήριο του άνθρακα έφτασε τους 50. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την Κυριακή τα Ηνωμένα Εθνη γιορτάζουν τα γενέθλιά τους και προσκαλούν Ε/Κ και Τ/Κ να παραστούν στις εκδηλώσεις για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθούν στο Λήδρα Πάλας.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΦ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 19 October 2001 - 7:24:02 UTC