Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 26/10/2001 H επίσημη επίσκεψη του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στην Κύπρο, οι επαφές του Ειδικού Συντονιστή στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον στη Λευκωσία, η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών να τεθούν σε διαθεσιμότητα τέσσερις λειτουργοί του Κτηματολογίου για υπόθεση "πλαστών μεταβιβάσεων περιουσιών", οι απειλές που εκτόξευσε η Αγκυρα για τις έρευνες για τα πετρέλαια, η επισφράγιση χθες της τριμερούς κομματικής συνεργασίας για τις Δημοτικές εκλογές, είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τις σημερινές ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Καταλυτική η παρέμβαση Πρόντι" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι παρεμβαίνοντας καταλυτικά στα όσα συζητούνται εντός και εκτός Κύπρου σχετικά με την ενταξιακή πορεία της, αλλά και το Κυπριακό, έστειλε σαφέστατα μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την ερχόμενη Τρίτη το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα επιβάλει ποινή στο Λειτουργό Μετανάστευσης Χριστόδουλο Νικολαϊδη, ο οποίος βρέθηκε ένοχος στις εννιά από τις 14 κατηγορίες που αντιμετώπιζε και αφορούσαν το δεκασμό δημοσίου λειτουργού και τη διαφθορά προσώπου που υπηρετεί τη Δημοκρατία.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Εκοψε κεφάλια ο Χριστόδουλος" γράφει ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τέσσερις λειτουργοί του Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για την υπόθεση των "πλαστών μεταβιβάσεων" τουρκοκυπριακής περιουσίας σε Ελληνοκυπρίους, μετά από αίτημα του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών και του Διευθυντή Κτηματολογίου. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανακοινώνοντας τη διαθεσιμότητα των τεσσάρων δήλωσε ότι η απόφαση κρίθηκε αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ απέρριψε χθεσινή πρόταση των ΝΕΟ για υποστήριξη κοινών υποψηφίων δημάρχων στους δήμους Μέσα Γειτονιάς, Λεμεσού και Αγλαντζιάς.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΔΙΑΦΘΟΡΕΙΟΝ 'η ωραία Κύπρος'" γράφει ότι ο Λειτουργός Μετανάστευσης βρέθηκε ένοχος για δεκασμό, ενώ τέσσερις υπάλληλοι του Κτηματολογίου τέθηκαν από χθες σε διαθεσιμότητα. Ακόμη, η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ζήτησε την παραπομπή του Προέδρου του Συμβουλίου Πατατών και ζητεί παράλληλα την παραπομπή για πειθαρχικά αδικήματα του Προϊστάμενου των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις τρύπιες στολές της Εθνικής Φρουράς. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στο ΔΗΚΟ, στο οποίο μεταφέρθηκε οριστικά η διεκδίκηση της δημαρχίας Λευκωσίας, "παρουσιάζεται δυστοκία ως προς την εξεύρεση του ιδανικού υποψηφίου".

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ξεχάστε το ΄κεκτημένο΄" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι χθες ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, της πολιτικής ηγεσίας και του Προέδρου Κληρίδη είπε ξεχάστε το "κεκτημένο". Ο κ. Πρόντι παρατήρησε ότι ούτε το "κεκτημένο" ούτε η ΕΕ είναι εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι μετά από σειρά εμπλοκών και μεγάλη δυστοκία, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, και ΚΙΣΟΣ επισημοποίησαν χθες τη συνεργασία τους στις δημοτικές εκλογές με συνάντηση των ηγετών τους, Δημήτρη Χριστόφια Τάσσου Παπαδόπουλου και Γιαννάκη Ομήρου, ενώ ταυτόχρονα άφησαν να νοηθεί ότι έθεσαν τις βάσεις για την σύμπηξη μετώπου για τις προεδρικές.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Μας απειλούν για πετρέλαια" γράφει ότι η Αγκυρα εκτοξεύει απειλές και επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα έντασης για το θέμα των πετρελαίων. Προσθέτει ότι η τουρκική πλευρά αντιδρώντας στις προσπάθειες της Δημοκρατίας για έναρξη των ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή μας εξαγγέλει μέτρα, μεταξύ των οποίων και την αποστολή πλοίων για να αποτρέψει τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι "έντονη κινητικότητα" αναμένεται να αναπτυθχεί το Νοέμβριο στο Κυπριακό με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί το νησί ο ειδκός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Με προσδοκίες η τριμερής" γράφει οι ηγέτες ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ, επισημοποιώντας χθες την τριμερή συνεργασία για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, έστειλαν δύο πολιτικά μηνύματα: "Οτι η συνεργασία θα βοηθήσει αναμφίβολα το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και ότι αυτή αποτελεί επένδυση για ευρύτερες προοδευτικές εξελίξεις αφού στηρίζεται στη συσπείρωση των τριών κομμάτων και της έντονης παρουσίας και παρεμβολής τους στα κοινωνικο- οικονομικά και πολιτικά πράγματα του τόπου". Αλλού γράφει ότι τα αεροδρόμια Λάρνακας και Λευκωσίας "παραλύουν" την ερχόμενη βδομάδα μετά την εξαγγελία των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ για πολύωρες απεργίες από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση των αερολιμένων σε στρατηγικό επενδυτή.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ο Πρόντι δίνει στην Κύπρο το πράσινο φως" γράφει ότι ο κ. Πρόντι δήλωσε χθες ότι η μη λύση του κυπριακού προβλήματος "δεν θα σταθεί εμπόδιο στην πορεία του νησιού στην ΕΕ". Αλλού γράφει ότι εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Τουρκία "παρακολουθεί τις προσπάθειες της Κύπρου για ανεύρεση πετρελαίου και ότι η Τουρκία θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της".

Η εβδομαδιαία "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα της γράφει ότι 16 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2003, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά τη διάδοχο κατάσταση, μετά την οριστική απόφαση του ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει επανεκλογή μετά τη λήξη της θητείας του. Επικαλούμενη "ασφαλείς πληροφορίες" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης σε μια κίνηση "ΜΑΤ" ορίστηκε η διάδοχος κατάσταση που ακούει στο όνομα Γιώργος Βασιλείου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι Υποψήφιοι Δόκιμοι Εφεδροι Αξιωματικοί (ΥΔΕΑ) που φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας δεν θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους δικούς στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "H Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ" γράφει ότι μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Πρόντι είπε ότι "η Κύπρος θα βρίσκεται μέσα στις πρώτες υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ". Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές σκέφτονται το ενδεχόμενο εάν οι εργασίες της παρουσιάσουν μείωση κατά τους χειμερινούς μήνες, "να κρατήσουν στο έδαφος τα αεροπλάνα Eαρμπας Α310", τα οποία είναι "τα μεγαλύτερα αλλά και παλαιότερα αεροσκάφη του στόλου των ΚΑ".

H αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Cyprus Review" γράφει ότι σε μια ιστορική ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Πρόντι είπε ότι η Κύπρος "οπωσδήποτε θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ μέχρι το 2004. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο Ντόναλτ Μπάντλερ επιβεβαίωσε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την ΕΕ "να ασκήσει πίεση στη Μάλτα και στην Κύπρο όπως σταματήσουν τις εξαγωγές ευαίσθητων αγαθών σε χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία".

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΦ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 26 October 2001 - 7:24:04 UTC