Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 7/11/2001 Οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, το έγκλημα που διεπράχθη χθες στο Παραλίμνι, η σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του, καθώς και η υπόθεση παράνομης απόκτησης τίτλων ιδιοκτησίας εκτάσεων γης στην Τηλλυρία είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που απασχολούν σήμερα τον κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αναπτυξιακή ώθηση σε περίοδο ύφεσης" γράφει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία ενέκρινε προχθές το Υπουργικό Συμβούλιο και η οποία θα αρχίσει να συζητείται από την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα και αντικρίζεται θετικά από την πλειοψηφία των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του τόπου. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή αναφορά του Προέδρου του Συγκροτήματος Εταιρειών των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρη Λοϊζίδη στο ενδεχόμενο ίδρυσης νέας αεροπορικής εταιρείας ανταγωνιστικής των Κυπριακών Αερογραμμών από την Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ).

"Η Μάχη" με τον τίτλο "Σεξ και μαχαιρώματα" γράφει στο κύριο θέμα ότι διεπράχθη νέο απεχθές έγκλημα στο Παραλίμνι προχθές και αποκαλύφθηκε χθες. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, 24χρονη γυναίκα, ενώ βρισκόταν στην οικία της, δέχθηκε επίθεση από αγνώστους οι οποίοι την κακοποίησαν άγρια και της χάραξαν με μαχαίρι στο μέτωπο τα αρχικά Χ.Ε. Για την υπόθεση αυτή η Αστυνομία συνέλαβε 22χρονη γυναίκα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Καταναλωτών Ντίνος Ιωάννου θα έχει συνάντηση σήμερα με λειτουργούς του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προκειμένου να ενημερωθεί για το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών των καυσίμων, κάτι που ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών Γιώργος Μιτίδης δεν απέκλεισε να γίνει αρκετά σύντομα.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Παρακράτος λευκού κολάρου" ότι άγνωστοι, οι οποίοι είχαν και στο παρελθόν προβεί σε απειλές κατά του ιδιοκτήτη της εφημερίδας "Πολίτης" Γιάννη Παπαδοπούλου, τοποθέτησαν στην οικία του βόμβα μεγάλης εκρηκτικής ισχύος η οποία δεν εξερράγη. Την πράξη αυτή καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος Κληρίδης ο οποίος ζήτησε όπως κρατηθεί ενήμερος για την πορεία των ερευνών, κόμματα, βουλευτές και η Ενωση Συντακτών Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα συναντηθεί σήμερα στο Λονδίνο με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, με τον οποίο θα συζητήσει το Κυπριακό και τις τελευταίες απειλές που εξαπέλυσε η Αγκυρα για προσάρτηση των κατεχομένων στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σφίγγει ο κλοιός" γράφει ότι στον κατάλογο των ανακριτικών Αρχών, με τα ονόματα υπόπτων για εμπλοκή στην υπόθεση παράνομης απόκτησης τίτλων ιδιοκτησίας εκτάσεων γης στην Τηλλυρία και αλλού, περιλαμβάνονται χρηματιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, μέλη Τοπικών Αρχών, δημόσιοι υπάλληλοι και δικηγόροι και ότι αναμένονται συλλήψεις ή κλήσεις για κατάθεση προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η όλη υπόθεση. Αλλού γράφει ότι η εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή από τους εκπαιδευτικούς, με μαθήματα που θα παραδίδονται κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους, θα είναι προαιρετική εφέτος, αλλά ως κίνητρο θα δοθεί επιχορήγηση του 50% της αξίας αγοράς ηλεκτρονικού υπολογιστή.

"Ο Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Ενσωμάτωση βήμα προς βήμα" γράφει ότι η Αγκυρα σκληραίνει περαιτέρω τη στάση της, εκβιάζοντας τόσο την ΕΕ όσο και την ελληνοκυπριακή πλευρά και απειλεί ότι θα προχωρήσει σε σταδιακή ενσωμάτωση των κατεχομένων, με μέτρα τα οποία θα λαμβάνονται βαθμηδόν όσο θα προχωρεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος Κληρίδης, προτού αναχωρήσει χθες για τη Νέα Υόρκη όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει συναντήσεις για προώθηση του Κυπριακού, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπερτονίζονται οι τουρκικές απειλές. Αλλη είδηση είναι η απόρριψη από την κυβέρνηση της πρότασης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για προμήθεια φθηνού αφαλατωμένου νερού από μονάδα αφαλάτωσης που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στο Βασιλικό.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Κυπριακό - Σε γκρίζο φόντο" ότι υπό τη σκιάν των απειλών του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων, συζητείται το τι δέον γενέσθαι τόσο στη Νέα Υόρκη, όπου μεταβαίνει ο Πρόεδρος Κληρίδης για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όσο και στην Αθήνα, όπου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, είχε χθες συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαϊλ Τζεμ. Αλλού γράφει ότι η επιλογή της υποψηφιότητας του Γιώργου Μικελλίδη ως υποψήφιου Δημάρχου Λεμεσού δημιουργεί "σοβαρά προβλήματα" στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ, ενώ "ανάλογες αντιδράσεις και διαφωνίες" παρατηρούνται και για τις επιλογές άλλων υποψηφίων του κόμματος στην Εγκωμη, στο Παραλίμνι και στη Γεροσκήπου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προειδοποιεί για πυρηνική τρομοκρατία και ότι χθες, ενώ οι αντιτιθέμενες στους Ταλιμπάν δυνάμεις κέρδιζαν έδαφος στο Αφγανιστάν, κατηγόρησε τον Οσάμα μπιν Λάντεν ότι αναζητεί πυρηνικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσει για νέα τρομοκρατικά κτυπήματα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος σπάει το ρεκόρ σε γεννήσεις τριδύμων αυτό το χρόνο, αφού σε διάστημα δύο εβδομάδων δύο Κύπριες γέννησαν τρίδυμα, ενώ άλλες τρεις γυναίκες αναμένουν τα δικά τους τρίδυμα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει ότι οι μεγάλες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων επιδρούν θετικά στο ΧΑΚ, αφού χθες ο όγκος συναλλαγών και οι τιμές των μετοχών πραγματοποίησαν άλμα. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2001, ο αριθμός των αλλοδαπών που εργάζονται στην Κύπρο καταμετρήθηκε στους 28.762. Η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών εργαζομένων απασχολείται στις υπηρεσίες και προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη Σρι Λάνκα.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 7 November 2001 - 8:24:03 UTC