Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 9/11/2001

Οι δηλώσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα και το επεισόδιο με έναν Κούρδο κατά τη διάρκεια εγκαινίων έκθεσης φωτογραφίας του κ. Τζεμ, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, οι αποκαλύψεις ότι τα κατεχόμενα αποτελούν κέντρο παράνομων δραστηριοτήτων του Οσάμα μπιν Λάντεν και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το θέμα του Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Πυρά κατά Μαρκίδη με φόντο το 2003" γράφει ότι "ιδιαίτερα σκληρή επίθεση" κατά του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη εξαπέλυσε χθες το ΑΚΕΛ από του βήματος της Βουλής, με αφορμή την πρόταση του κ. Μαρκίδη προς την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για υποχρεωτική αφυπηρέτηση του εισαγγελέα Ακη Παπασάββα. Αλλού σημειώνει ότι με την υπογραφή τεσσάρων πρωτοκόλλων συνεργασίας -μεταξύ των οποίων "το πρωτόκολλο επανεισδοχής λαθρομεταναστών" - ολοκληρώθηκαν οι δίωρες συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαϊλ Τζεμ.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ατομικά στα κατεχόμενα" ότι κέντρο των παράνομων δραστηριοτήτων του Οσάμα μπιν Λάντεν αποδεικνύεται ότι είναι τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Η ιταλική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", που ασχολείται με το θέμα, αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία, που θορύβησαν τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος σπεύδει στη Ρώμη για να ανατρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Αλλού αναφέρει ότι ένας Κούρδος στην Αθήνα κατόρθωσε χθες να ξεφύγει από τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας και επιχείρησε να επιτεθεί εναντίον του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Ο Πούτιν στην Κύπρο" γράφει ότι εντός του προσεχούς Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με επίκεντρο το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αμφιβολίες για το αν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα επαναλάβει την πρόσκλησή του για επανάληψη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, που έφτασε χθες στη Νέα Υόρκη.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Πυρηνικά στα κατεχόμενα" αναφέρει ότι άντρο της τρομοκρατίας του Οσάμα μπιν Λάντεν και εργαστήρι επεξεργασίας ουρανίου για τη χρήση μικρών ατομικών βομβών ήταν τα κατεχόμενα τις αρχές της δεκαετίας του '90. Παρόμοια στοιχεία για την υπόθαλψη της τρομοκρατίας από το ψευδοκράτος υπάρχουν και σήμερα. Αλλού σημειώνει ότι στην αντεπίθεση πέρασαν χθες κυβέρνηση, Τράπεζα Κύπρου και Ογκολογικό Κέντρο απαντώντας στις σοβαρές κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον τους ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών δρ. Σταύρος Σταύρου.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Παρέμβαση προς στρατηγούς" ότι οι Αμερικανοί στρέφονται τώρα προς την Αγκυρα και παρασκηνιακά επιχειρούν να διαμορφώσουν συνθήκες επανάληψης των συνομιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον μετά από συνεννόηση με τη Βρετανία και τα Ηνωμένα Εθνη, έχει αναλάβει μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας και της κυβέρνησης της χώρας με βασικό επιχείρημα όπως επί της ουσίας μια συμφωνία στο Κυπριακό "θα ικανοποιεί τις ανησυχίες" της Αγκυρας. Αλλού αναφέρει πως οι Υπουγροί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου συναποφάσισαν εντατικοποίηση των ρυθμών ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Επικίνδυνη ενέργεια" γράφει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού υποστήριξε χθες ενώπιον της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα της πρότασης του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για υποχρεωτική αφυπηρέτηση του Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα, ότι τα κίνητρα της δίωξης του κ. Παπασάββα "είναι πολιτικά, γεγονός που κάνει την ενέργεια αυτή ακόμα πιο επικίνδυνη". Αλλού γράφει ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νομικών και Εξωτερικών ενέκριναν χθες τις τροποποιήσεις που εισηγήθηκε το ΑΚΕΛ αναφορικά με την επικύρωση της διεθνούς σύμβασης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι βομβαρδισμοί δεν θα σταματήσουν για το Ραμαζάνι" γράφει ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ "απέρριψε ευγενικώς" τις εκκλήσεις του Πακιστανού Πρόεδρου Περβέζ Μουσάραφ, για διακοπή των αμερικανικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Αλλού γράφει ότι το νομοσχέδιο για τη βιοηθική, στο οποίο περιλαμβάνεται η απαγόρευση κλωνοποίησης ανθρώπου, θα υποβληθεί για ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Πυρηνικές δοκιμές στα κατεχόμενα" γράφει ότι ουράνιο για κατασκευή "μίνι πυρηνικής βόμβας, δοκιμάστηκε στην περιοχή του κατεχόμενου Κορμακίτη μέσω της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, σε συνεργασία με λεγόμενους ανώτατους 'αξιωματούχους' του κατοχικού στρατού και επιτελείς των μυστικών υπηρεσιών του Ντενκτάς". Αλλού γράφει ότι η Γιουροσίπρια, ενισχύεται με τέσσερα καινούργια αεροσκάφη τύπου Μπόιγκ Β737 - 800 υπό καθεστώς ενοικίασης, ενώ αμερικανική εταιρεία έχει ήδη ετοιμάσει σχετική προσφορά για Προεδρικό αεροσκάφος, μετά από συζητήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών και της κυπριακής κυβέρνησης.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Τhe Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μαίνονται τρομερές μάχες" γράφει ότι με τη βοήθεια των αμερικανικών βομβαρδισμών, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας στο Αφγανιστάν ανακοίνωσαν χθες ότι προελαύνουν κανονικά προς την πόλη - κλειδί Μαζάρ ελ Σαρίφ. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ δήλωσε χθες ότι η "Τουρκία δεν έχει άλλη εκλογή παρά να υιοθετήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου".

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Cyprus Review" στο κύριο θέμα με τίτλο "Καταρρέουν οι Ταλιμπάν" γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους "επιμένει ότι οι Ταλιμπάν καταρρέουν" και ότι ο Σαουδάραβας τρομοκράτης Οσάμα μπιν Λάντεν "τρέπεται σε φυγή". Αλλού γράφει ότι μία κυπριακή συλλογή από τη εποχή του χαλκού πωλήθηκε την Τρίτη σε τιμή ρεκόρ στον οίκο Κρίστις στο Λονδίνο, και αγοράστηκε από τον εκπρόσωπο της Κύπρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ Ντίνο Λεβέντη.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 9 November 2001 - 7:24:06 UTC