Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 15/11/2001 Το Κυπριακό και οι συνεχιζόμενες παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, οι σημερινές εκδηλώσεις καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στο χώρο των κατεστραμμένων δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, οι αποκαλύψεις για παράνομες και παράτυπες μεταβιβάσεις εκτάσεων γης και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών αστικών ταξί είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι εφημερίδες της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Μεταξύ σφύρας και άκμονος η Τουρκία" γράφει στο κύριο θέμα ότι η τουρκική κυβέρνηση μετά την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, βρίσκεται υπό σαφή πίεση. Αφενός οι σημαίνοντες αξιωματούχοι της ΕΕ έσπευσαν χθες να προειδοποιήσουν την τουρκική ηγεσία ότι θα πρέπει να προσαρμοστεί στις υποδείξεις της έκθεσης (για την Κύπρο) και αφετέρου δέχεται δριμύτατες επικρίσεις της αντιπολίτευσης για αποτυχημένη πολιτική στο Κυπριακό και στην Ευρώπη. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας(ΕΔΥ) αποδέκτηκε πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα και αποφάσισε χθες την παύση του εισαγγελέα Ακη Παπασάββα, υποχρεώνοντας τον σε πρόωρη αφυπηρέτηση.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Καμιά συγκάλυψη" γράφει ότι η πρώτη υπόθεση για τις παράνομες μεταβιβάσεις κτηματικών περιουσιών παρουσιάστηκε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και δύο κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στο Κακουργιοδικείο και θα δικασθούν στη 11 Δεκεμβρίου στη Λευκωσία. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει όλα τα θέματα, αναφέροντας ότι "δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση συγκάλυψη". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πέθανε χθες ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Φαίδρος Οικονομίδης, ο οποίος είχε υποβληθεί πριν από επτά χρόνια σε μεταμόσχευση καρδιάς στο Λονδίνο και τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στην κλινική "Ευαγγελίστρια", με λοίμωξη πνευμόνων.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Τρύπιες προσφορές για το Νοσοκομείο" γράφει ότι χθες το Κεντρικό Συμβούλιο Προσφορών προχώρησε ομόφωνα στην ακύρωση προσφοράς της τάξης του 1,3 εκατομμυρίων λιρών, για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Αλλού γράφει ότι οι Αμερικανοί σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για το Κυπριακό εργάζονται για την επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και στοχεύουν στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Προσθέτει ότι δεν αποκλείεται να ορισθεί απευθείας συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη.

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δώστε τα εκατομμύρια" ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου επέκρινε ξανά την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) για τα υπερκέρδη των 200 εκατομμυρίων λιρών που παρουσιάζει και κάλεσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής να επιστρέψει τα χρήματα στο λαό, δίδοντας προθεσμία μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2002 να αποφασίσουν και να κοινοποιήσουν την απόφασή τους στην Επιτροπή. Αλλη είδηση είναι η σημερινή παγκύπρια 12ωρη στάση εργασίας των οδηγών αστικών ταξί, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την ομοχρωμία των αυτοκινήτων τους και την απαγόρευση της μεταβίβασης των αδειών ταξί.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Οργιο με τις τ/κ περιουσίες" γράφει πως, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, κατά τους τελευταίους τρεις μήνες πουλήθηκαν από Τουρκοκυπρίους σε Ελληνοκυπρίους τριπλάσιες περιουσίες από όσες μεταβιβάστηκαν από το 1974 μέχρι την 31η Ιουλίου 2001, ενώ δόθηκαν και στοιχεία για παραχωρήσεις ελληνοκυπριακής γης, που βρίσκεται στα κατεχόμενα, σε ξένους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποφασίστηκε η ανέγερση δικαστικών μεγάρων σε όλες τις επαρχιακές πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα κατατεθεί ο θεμέλιος λίθος για το νέο κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε χώρο που βρίσκεται πίσω από το υφιστάμενο κτίριο στη Λευκωσία και ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Το παράνομο αλισβερίσι" γράφει στο κύριο θέμα πως εξακολουθούν να αποκαλύπτονται καινούργια στοιχεία και νέες υποθέσεις παράνομης μεταβίβασης ή/και εκμετάλλευσης τουρκοκυπριακών περιουσιών στην περιοχή Τηλλυρίας και αλλού και ότι αναμένονται και άλλες συλλήψεις από μέρα σε μέρα. Αλλού γράφει για τη σημερινή εκδήλωση του ΑΚΕΛ για καταδίκη του ψευδοκράτους, με αφορμή τη 18η μαύρη επέτειο της ανακήρυξής του, ενώ ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ λέει "όχι σε περαιτέρω εξευμενισμό του Ντενκτάς" και εμμένει σε λύση του Κυπριακού που θα προβλέπει ένα κράτος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Χάος στο Κανταχάρ" ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας εξακολουθούν να προελαύνουν προς την πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν, η οποία θεωρείται η πνευματική εστία των Ταλιμπάν, οι οποίοι χθες βράδυ έχασαν τον έλεγχο της Τζαλαλαμπάντ και φέρονται να εκδιώκονται και από την Κανταχάρ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης επισκέφθηκε χθες την περιοχή των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι κατέρρευσαν την 11η Σεπτεμβρίου, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο κάτω από τα χαλάσματα.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 15 November 2001 - 8:24:05 UTC