Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 18/11/2001 Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η αντιπαράθεση του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη και του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη για το θάνατο του 44χρονου Τάκη Χριστοφή από το ΕΠΠαραλίμνι, η προειδοποίηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία καπετανάτων στο κόμμα ενόψει των προεδρικών εκλογών, η χθεσινή ανακήρυξη των Δημάρχων Πάφου και Λευκονοίκου και οι νέες συλλήψεις που αναμένεται να γίνουν αναφορικά με την υπόθεση της παράνομης μεταβίβασης γης στην περιοχή Τυλληρίας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Χωρίς όρους και ατζέντα" γράφει ότι χωρίς ατζέντα, όρους και χωρίς παράκαμψη από τη διαδικασία των ΗΕ θα πραγματοποιηθεί η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου, όπως πρότεινε ο κ. Ντενκτάς, στο σπίτι του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στη Λευκωσία, όπως αποκαλύπτει ο τ/κ Τύπος. Αλλού γράφει ότι η περίπτωση του Γιουγκοσλάβου Ντράγκαν Προύλοβιτς, ο οποίος αναζητείται για την υπόθεση φόνου του Νίκου Κώστα Παναγιώτου, έφερε και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της παραχώρησης αδειών από την Κεντρική Τράπεζα σε αλλοδαπούς για τη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών.

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Μακριά από φατρίες" γράφει ότι αυστηρή προειδοποίηση προς τα στελέχη του ΔΗΣΥ να αποφύγουν τη δημιουργία φατριών ή ομαδοποιήσεων μέσα στο κόμμα απηύθυνε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει των διεργασιών που αναμένονται σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2003. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι αναμένεται να γίνουν νέες συλλήψεις σε ότι αφορά την υπόθεση της παράνομης μεταβίβασης κτημάτων στην περιοχή Τυλληρίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου ο υπαστυνόμος Κύπρος Μιχαηλίδης, εξεταστής της υπόθεσης.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "44%: Μπλεγμένοι οι αστυνομικοί" αναφέρεται σε γκάλοπ με θέμα το έγκλημα που διεξήχθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας και γράφει ότι από την έρευνα προέκυψε πως η εμπλοκή αστυνομικών στο έγκλημα είναι για τους Κύπριους ο πρώτος με διαφορά λόγος της μη εξιχνίασης των βομβιστικών επιθέσεων από την αστυνομία. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε τα χρονοδιαγράμματα της τελευταίας φάσης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και "κλείδωσε" τη διεύρυνση, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο στην Τουρκία να ελπίζει πως "κάτι μπορεί να πάει στραβά".

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αντιπαράθεση - φωτιά" γράφει ότι καταιγισμός φραστικών επιθέσεων με ανταλλαγή βαριών κατηγοριών σημειώθηκε χθες μεταξύ του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη και του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη που έδωσαν συνέχεια στη διαμάχη για το θάνατο του 44χρονου Τάκη Χριστοφή από το Παραλίμνι. Αλλού γράφει ότι "δώρον - άδωρον" αποδεικνύεται στην πράξη το επίδομα πολύτεκνης μάνας, το οποίο ανέρχεται σε 31 λίρες για κάθε τέκνο, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Οργάνωσης Πολυτέκνων Γαβριήλ Γαβριηλίδη το σχέδιο δημιουργεί κοινωνικές διακρίσεις, αφού οι πολύτεκνες μητέρες που αποκλείονται από αυτό είναι τελικά περισσότερες από αυτές που καλύπτονται.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ραντεβού στα τυφλά για το Κυπριακό" γράφει ότι, παρά το γεγονός ότι επισήμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν είχε ακόμη μέχρι χθες δώσει τη συγκατάθεση του σε συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, φθάνοντας στην Κύπρο ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι αποδέχεται την πρόσκληση που δι' επιστολής του απηύθυνε ο κ. Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι στο χώρο του ΔΗΚΟ δεν αποκρύβουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι ο δικός τους Πρόεδρος έχει σταθερό προβάδισμα έναντι των άλλων προσωπικοτήτων των οποίων τα ονόματα συζητούνται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ οι του ΔΗΣΥ ποντάρουν στην εκλογική επικράτηση του Μιχαλάκη Ζαμπέλα στο δημαρχιακό θώκο της Λευκωσίας προκειμένου να κινηθούν με άλλο αέρα στις διεργασίες για τις προεδρικές εκλογές.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Προειδοποίηση Αναστασιάδη" φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, και γράφει ότι αυτός στέλλει προειδοποίηση προς όσους τυχόν επιχειρήσουν να θέσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες για τις προεδρικές, υπεράνω ΔΗΣΥ, αναφέροντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος, "εκτός αν κάποιοι επιχειρήσουν να διασπάσουν το κόμμα". Αλλού γράφει ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η εκβιαστική στάση της Τουρκίας, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ, στην οποία μετείχαν και οι ομόλογοί τους των προς ένταξη χωρών.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές κάλεσαν χθες τους επιβάτες να μην ανησυχούν λόγω της γαλλικής οδηγίας για άμεσο έλεγχο των αεροσκαφών τύπου Α300-600 και Α310, μετά τη συντριβή ενός Α300 στη Νέα Υόρκη, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 260 ατόμων. Αλλού αναφέρεται στην ανακήρυξη χθες των Δημάρχων Πάφου και Λευκονοίκου, Φειδία Σαρίκα και Μιχάλη Πήλικου, οι οποίοι θα υπηρετήσουν για ακόμη μια θητεία τους Δήμους τους, αφού δεν είχαν ανθυποψηφίους για τις επικείμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 18 November 2001 - 10:24:03 UTC