Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 26/11/2001 Οι τουρκικές απειλές και εκβιασμοί για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από σήμερα στη Ρωσία ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, συγκεκριμένες περιπτώσεις παραλείψεων σε μελέτες για εκτέλεση έργων, που εντοπίζονται στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και η χθεσινή σεισμική δόνηση στη Λεμεσό, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Αλλάζει τροπάρι ο Τζεμ", γράφει πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ διευκρίνισε χθες ότι ποτέ δεν έθεσε θέμα επιλογής για τη χώρα του, εάν δηλαδή θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και κατέστησε σαφές ότι η τουρκική πολιτική, ανέκαθεν στηρίζεται στο διαχωρισμό των θεμάτων της Κύπρου και της ΕΕ. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ με δηλώσεις του παρείχε πλήρη υποστήριξη στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού γράφει για τη σεισμική δόνηση 4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη Λεμεσό. Ο σεισμός έγινε ελαφρά αισθητός, χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

"Το Θάρρος" γράφει στο κύριο του θέμα, υπό τον τίτλο, "Μιλούν τώρα για κενά", ότι ο νόμος, που υποχρεώνει τους οδηγούς και συνοδηγούς οχημάτων να είναι δεμένοι με ζώνη ασφάλειας, έχει καταστεί ανενεργός από τις 27 Ιουλίου 2001, οπόταν δημοσιεύτηκε τροποποιητικός νόμος που ακύρωνε την προηγούμενη νομοθεσία, με σκοπό να δώσει την εξουσία στον αρμόδιο Υπουργό να εκδώσει διατάγματα για υποχρεωτική χρήση της ζώνης και στα πίσω καθίσματα των οχημάτων. Αλλη είδηση αναφέρει πως τρόμος κυριάρχησε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λόγω φορτίου που έφερε την ένδειξη επικίνδυνων ραδιενεργών υλικών.

Ο "Πολίτης", με τίτλο "Πληρώνουμε λάθη εκατομμυρίων λιρών", γράφει στο κύριο του θέμα ότι το κράτος υφίσταται ζημιές εκατομμυρίων λιρών κάθε χρόνο, εξαιτίας των λαθών και των παραλείψεων στις μελέτες που εκπονούνται για διάφορα δημόσια έργα από ιδιώτες συμβούλους - μηχανικούς. Οπως τονίζεται στην έκθεση της Γενικής Ελεγκτού λόγω των ανεπαρκών μελετών και λαθών είναι αναγκαίες οι αλλαγές, προκαλούνται καθυστερήσεις και όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος των έργων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης δήλωσε πως το Υπουργείο Αμυνας και η Εθνική Φρουρά γνωρίζουν τον αντίπαλό τους και οι ενέργειές τους έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν τον εχθρό με επιτυχία.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Σκληρή νομική μάχη", γράφει ότι στις 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί σκληρή νομική μάχη μεταξύ Αστυνομίας και Εισαγγελίας από τη μιαν πλευρά και δικηγόρων υπεράσπισης από την άλλη, κατά τη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης παράνομων μεταβιβάσεων τουρκοκυπριακής γης. Κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στο ΤΑΕ μελετήθηκαν τα νομικά σημεία που θεωρείται βέβαιο ότι θα εγείρει η υπεράσπιση των παραπεμφθέντων στο Κακουργιοδικείο. Αλλη είδηση είναι η επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου στη Ρωσία, όπου αύριο θα συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ιβανόφ.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, με τίτλο "Απειλούν και θερμή κρίση", ότι η τουρκική κυβέρνηση προχωρεί σε κλιμάκωση των εκβιασμών της, απειλώντας με δυναμική αντίδραση σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Οι απειλές που εκτοξεύονται, δεν έχουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, επί του παρόντος θορυβήσει τους Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι όλα καταγράφονται και αξιολογούνται στις Βρυξέλλες. Σε παρασκηνιακές ενέργειες προβαίνει και η Βρετανία παρεμβαίνοντας τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα του ευρωστρατού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αυξημένο πρόβλημα χολολιθίασης αντιμετωπίζει ο κυπριακός πληθυσμός και ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό νοσηρότητας κυμαίνεται από 40 έως 50%.

Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Ο Αττίλας απειλεί", γράφει ότι ξεκάθαρα δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργούς Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι "σφάλλουν ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί όταν θεωρούν υπεύθυνο των προβλημάτων στην Κύπρο το Ραούφ Ντενκτάς" και ότι ο Τ/Κ ηγέτης δεν είναι μόνος του αλλά έχει μαζί του και την Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη γυναίκα και την ανάδειξη δημοτικών αξιωματούχων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ενα από τα πλέον αξιόλογα στοιχεία που διαφαίνεται από την έρευνα είναι η διατύπωση της μεγαλύτερης εκλεξιμότητας των γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους άντρες.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 26 November 2001 - 9:24:04 UTC