Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 27/11/2001

Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού περί δήθεν "γενοκτονίας" των Τ/Κ σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και περί προσάρτησης των κατεχομένων, η πυρκαγιά που ξέσπασε σε υπεραγορά στην Πάφο χθες βράδυ και η είδηση περί κλωνοποίησης ανθρώπινου εμβρύου στις ΗΠΑ είναι τα κύρια θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα. Αλλα θέματα είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας πριν την αναχώρησή του για τη Ρωσία, η σύγχυση που επικρατεί όσον αφορά τη νομοθεσία περί ζωνών ασφαλείας και εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Οργή για το κλωνοποιημένο έμβρυο" γράφει ότι πρωτοφανείς ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση αμερικανικής εταιρείας ότι προχώρησε σε κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι στόχος της έρευνας είναι η θεραπεία χρόνιων ασθενειών όπως Πάρκινσον, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ θα συζητήσει το Κυπριακό κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.

"Η Μάχη" υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Σύγχυση για τις ζώνες" γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε πως μετά από γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας παραμένει σε ισχύ ο νόμος που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση της ζώνης ασφαλείας, ενώ ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας σε δηλώσεις του στη "Μ" είπε ότι δεν του ζητήθηκε από τον Υπουργό να γνωματεύσει στο θέμα αυτό. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος καθοδόν προς τη Ρωσία, συστήνει ψυχραιμία αφού η περίοδος αυτή, παραμονές της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ είναι "πάρα πολύ κρίσιμη".

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Πρώτος κλώνος ανθρώπου" ότι επανάσταση προκάλεσε στην Αμερική η είδηση ιδιωτικής εταιρείας ότι προχώρησε σε κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου και διαβεβαιώνει ότι οι κλώνοι δεν θα εξελιχθούν σε ανθρώπινα πλάσματα αλλά θα χρησιμοποιηθούν για θεραπείες ανίατων ασθενειών. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ μετά από συνάντησή του με τον ΥΦΕΞ της Ελλάδας Τάσο Γιαννίτση, εκτιμά, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, ότι η πρόσκληση του κ. Ντενκτάς για διάλογο με τον Πρόεδρο Κληρίδη δεν είναι "εντελώς αθώα" και ενδεχομένως να είναι μια προσπάθεια να δείξει καλό πρόσωπο και να ροκανίσει το χρόνο ενόψει των εξελίξεων στην ΕΕ.

"Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Πύρινη κόλαση" γράφει για την πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων που ξέσπασε χθες βράδυ σε μεγάλη υπεραγορά στην Πάφο, όπου οι πελάτες και οι υπαλλήλοι έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν, ενώ οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας θα ζητήσει σήμερα από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους αφού οι εξηγήσεις που έδωσε για τη νεκροψία που διενήργησε επί της σορούς του άτυχου Χριστοφή Χριστοφή κρίθηκαν ανεπαρκείς.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Η Αγκυρα τεντώνει το σχοινί" γράφει ότι η Αγκυρα συνεχίζει να απειλεί την Κύπρο για προσάρτηση των κατεχομένων σε περίπτωση ένταξής της στην ΕΕ, ενώ μετά τις προειδοποιήσεις αυτές ο Ντενκτάς ζητά εκ προοιμίου αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως γράφει η εφημερίδα το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου είπε ότι η Κύπρος ευελπιστεί να κλείσει άλλα δύο κεφάλαια πριν το τέλος του χρόνου.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ούτε βήμα" γράφει ότι παρά τις προσδοκίες που ενδεχομένως να έτρεφαν ορισμένοι περί αλλαγής της τουρκικής στάσης, η τουρκική πλευρά σκληραίνει τη στάση της στο Κυπριακό και μιλά για "γενοκτονία" Τ/Κ σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ η κυπριακή πολιτική ηγεσία καλεί το διεθνή παράγοντα να πάρει θέση. Αλλού γράφει ότι οι Τούρκοι βιομήχανοι μετά από συνάντησή τους με τον με τον πρόεδρο της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ -Τουρκίας, δηλώνουν ότι η υποστήριξη της Τουρκίας στις αδιάλλακτες απόψεις του κ. Ντενκτάς στο Κυπριακό είναι λανθασμένη και σημειώνουν ότι η μοναδική λύση είναι η ενιαία Κύπρος.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στην υπεραγορά "Chris Cash and Carry" όπου πολλοί υπαλλήλοι και πελάτες εκκενώθηκαν όταν η πυρκαγιά ξέσπασε στο υπόγειο και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το διόροφο κτίριο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο άσσος του ποδοσφαίρου Τζορτζ Μπεστ εξήλθε από την κλινική όπου εισήχθη με στομαχικές διαταραχές, και επιστρέφει πίσω στη χώρα του σήμερα.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 14 October 2005 - 14:10:16 UTC